Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Brodur

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    328
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Brodur

  1. För en 20w underhållsladdande solpanel behöver du ingen regulator, Jansan. Skärpning ni som okritiskt föreslår saker som ni inte har kompetens till. Du kan lugnt köra med de 20w utan risk att överladda. En regulator snor bara energi från en sån liten panel och kostar ju dessutom pengar. När man kommer uppåt 50w kan man börja snacka om regulator. I alla fall om man har en batteribank under 250 ah. Men har man en massa pengar och inte vet var man ska göra av dem så ska man naturligtvis köpa allt. Det är bra för statsfinanserna eftersom de får in skatt och dessutom går företagen bra då. Så köp 10 regulatorer som du har i ditt källarförråd i så fall, men koppla inte in dem på din solpanel.
  2. Den här killen togs för att ha kört alkoholpåverkad vid bilkörning, men det finns ju ändå en viss koppling till båtlivet. Kanske skulle bl.a. den medlem som deklamerade sin tilltro till Kustbevakningen fundera en gång till. Länk
  3. Du är kanske, liksom Carl Bildt, lite för mycket europé?! Här i Sverige är väl c:a 45% kärnkraft och 45% vattenkraft - lågt räknat! Så den gubben går inte! Vi har en el som är betydligt renare oh miljöskpnsammare än fossila bränslen, men det finns ju alltid personer som alltid vill försvara användingen av dessa till varje pris, förmodligen så de inte ska få dåligt samvete när de skitar ner.
  4. Där ser man. Sverige har blivit ett sämre samhälle att leva i - och att segla i - efter den nya lagen.
  5. Den där uträkningen är från 0-480 Ah, stensino. Det är ju inte så man använder grejerna. Min batteribank är på c:a 300 Ah och den laddar jag med en 7ah-laddare på c:a 7 timmar. Inte från noll. utan från ungefär halvfulla batterier. En 100-watts solpanel skulle alltså inte ligga långt från en normalstor bryggladdare i kapacitet - när solen lyser. Och en sådan solpanel får man väl för under 3.000 kr nästa sommar. För mig räcker det gott och väl för att ta semester ett par veckor och åka runt i lugn fart med min elmotor, ljudlöst i sommarsolen - utan att det kostar ett öre mer i driftkostnad än den ovan angivna summan. Jag har nog till och med tillräcklig kraft för att kyla pilsnern ;-)
  6. Intressant med golfbilmotorn! Det är ju ett utmärkt koncept och man undrar varför inte båtkonstruktörer följer med i tiden och färdiginstallerar dessa i nyproduktion. Tekniken finns där och är alltså redan idag jämförbar prismässigt med illadoftande, fridsstörande bensin- och dieselmotorer. En jättelik soldriven katamaran på 95 ton har just börjat en tur jorden runt. Den ska göra 7,5 knop i snitt och befinner sig nu på Kanarieholmarna. Här är den:http://www.planetsolar.org/index.en.php
  7. Priset på fossila bränsler och el går upp och kommer att fortsätta att gå upp samtidigt som priset på solpaneler kommer att gå ned. Det är alla överens om. Verkningsgraden på solpaneler kommer också att öka och har ökat massor till dags dato. Man pratar i elbranschen om 'grid parity' - om när dagen kommer då el tillverkad av solpaneler kommer att fås till samma kostnad som ström från elnätet. Vissa säger att det kommer att ske 2013 - andra 2016 ytterligare andra först 2020. I vissa soliga stater i USA som Kalifornien, Florida och Hawaii och även i europeiska länder som t.ex. i Spanien och Italien är den stunden mycket nära i tiden. När det gäller solpaneler vs bensin eller diesel i båtar, så finns det inga siffror på det, vad jag kan se. Men kraft producerad genom dessa fossila bränslen är ju svindyr, så explosionsmotor-paritet är nog mycket snart uppnådd, tror jag. Här är en länk till en artikel på engelska kring detta med 'grid-parity': http://www.guardian.co.uk/environment/2009/may/12/solar-energy-price-fall
  8. Det kanske var en lätt överdrift att priset på solpaneler går ned som på hårddiskar, men att säga att inget händer på 5-10 år är ju helt åt skogen. Visst behövs det batterier om man ska korsa Atlanten. Massor av dem. Men de får som sagt plats i en katamaran. Men det dröjer nog inte heller länge - om det inte redan gjorts - förrän en båt driven direkt och endast med solpaneler korsar Atlanten. I Holland åker massor av endast solpanelsdrivna båtar 20 mil i en tävling. Och det går snabbt! Kolla HÄR Tyvärr ligger vi i bakvattnet (!) här i Sverige när det gäller solteknik. Någon borde anordna en tävling även här så att det sätter fart både på den tekniska utvecklingen, företagandet på omårdet och användandet av tekniken. Finns det inga framseende entreprenörer och arrangörer därute?!
  9. Ursäkta att jag är lite sen med att post i den här tråden, men jag brukar söka på elmotor ibland och rätta en del idiotsvar. Och de brukar inte vara så få vad gäller just elmotorer. Förstår inte varför man påstår saker utan att ha en susning. Som den ovan då. Om att det inte lönar sig med solpaneler och att priset inte kommer att förändras de närmaste 5-10 åren. För sjutton! Priset på en 50w elpanel har ju sjunkit till hälften bara mellan denna säsong och den förra! Denna elektronik verkar ju beskriva en liknande utveckling mot hårddiskar och minnen för datorer. Fortsätter priset att sjunka på solpaneler kommer de att löna sig i högsta grad att införskaffa mycket snart. Kanske redan nästa säsong. Dessutom läste jag om en eldriven katamaran som nyligen tillverkats som kommer att åka jorden runt, om den inte redan gjort det. Hittar tyvärr inte länken, men sådana farkoster finns och fungerar. Det beror väl på vilken breddgrad man åker om man får tillräckligt med sol. Så dröm vidare om en eldriven katamaran med solpaneler. Och inte sjutton behöver den bli så dyr som uträkningarna ovan heller. Inte om man tillverkar den själv och du har ju all tid i världen att både drömma, utforska och bygga den. Och sök denna nya teknik på andra håll på nätet istället för att lyssna på gamla gubbar som har fel på Maringuiden!
  10. Det går ju heller inte att undgå att upptäcka att du, Peter K, är den som mest frekvent använder ad hominem-argument när man tittar uppför tråden. För att sätta dit bratsen tror jag inte alls att alkhol-lagen är nödvändig. Det finns tillräckligt med lagutrymmen om allmänfarlig vårdslöshet, fara för annan etc. för att bötföra och till och med bura in de här individerna. Och jag tror inte ens att alkohollagstiftningen ens får dem att sluta. Det blir bara än mer spännande för dem. Det är ju just för att problemet inte är landsomfattande som man inte bör använda lagstiftining i det här fallet. Men egentligen är jag bara principiellt intresserad av denna fråga. Har själv en båt som är under de gränser som står i lagen. Men jag lider, som sagt, med de måttlighetsdrickande båtägare - och de är en majoritet av samtliga - som tvingas ändra ett helt sunt och trivsamt leverne bara för att att några politiker i Stockholm vill visa handlingskraft i en fråga som egentligen inte alls har något behov av lagreglering.
  11. Det är ju oerhört intressant hur debatten förs mot dem som har betänkligheter mot lagen. Inom vetenskapen retorik kallas det sätt som många av förespråkarna argumenterar på för 'argumentum ad hominem'. Det är ett sätt att argumentera som nästan alltid är oetiskt och dessutom skjuter över målet. Ad hominumargument inriktar sig på att kritisera och misstänkliggöra personen eller personerna som framför den motsatta ståndpunkten istället för att försvara sin egen ståndpunkt eller kritisera den motsatta på innehållsliga eller logiskt rationella grunder. Det är ett brott mot en demokratisk debatt och förekommer tyvärr alltför ofta overallt. Jag tycker det är särskilt viktigt att undvika sådant argumentering i en fråga som denna, eftersom att bli misstänkliggjord och förtalad som alkoholist är ett stort stigma i de flesta samhällen och kanske än mer i vårt än de flesta andra. Skjut alltså inte budbäraren, tyck till om budskapet. Det kanske inte är konstigt - som någon skrev nyligen - att så få är beredda att uttrycka sitt missnöje med lagen och att vi är i minoritet, eftersom det tycks få som konsekvens att bli stämplad som alkoholberoende?! Det är kanske för att jag befinner mig på motståndarnas sida som jag klarast ser hur förspråkarna riktar sådana argument, men det är ju också lättare och grövre att misstänkliggöra en person för att vara förmenat lagbrytande alkoholist än laglydig nykterist, eller hur. Om ni tittar uppåt tråden så kan ni säkert se antalet argument som är av ad hominum-arten. Vad blir kvar om man stryker dem? Vad gäller sakfrågan så kanske det finns ett par saker vi kan vara överens om? Jag bor i Örebro. Här är problemen mycket små med onykterhet och 'brats' och vi har heller ingen sjöpolis. Kanske är det därför många är oense. Båtägare från småorter med liten båttrafik och utan sjökrogar tycker lagen är onödig, medan båtägare från Stockholm, Göteborg och kanske Malmötrakten har problemen och tycker lagen är bra? I så fall kanske det är bäst att rkta en lösning bara till de orterna?!
  12. Man kan väl låsa fast ett sånt där dragankare i deras båtar när de är på krogen, så kommer de inte upp i mer än 10 knop när de far hem?
  13. Fjärrkontrollen till min elmotor. Kan befinna mig var som helst på båten och till och med på bryggan och styra båten och ändra farten med kontrollen som jag har runt handleden. Guld!
  14. Vill bara tillägga att världen hade sett annorlunda ut om denna lag hade instiftats redan på 1400-talet. De stora sjöfararna Columbus, Vasco da Gama, Amerigo Vespucci, Cook etc. spottade inte i glaset - de drack rom. Hamnpoliserna hade säkert haffat dem i ett tidigt skede av deras resor. Amerika hade inte upptäckts och inte heller Australien och vi hade inte kunnat navigera till Indien och Japan. Det välstånd som vi fick på grund av denna handel hade inte heller kommit och vi hade fortfarande varit kvar i en grå medeltid här i den kalla nord. Inte vill ni väl ha det så? Det finns rom för alla på sjön, tycker jag;-) Skämt åtsido. Det tråkiga med den nya lagen är väl att de som är laglydiga begränsar sitt redan sedan tidigare måttliga alkoholintag på sjön och upplever en sämre livskvalitet på grund av det, medan de som alltid druckit för mycket och tagit båten ger blanka fan i lagen och trivs som fisken i vattnet. Rättvisan verkar inte fungera rättvist - eller ens vist. Jag håller med trådskaparen om att denna lag är dåligt underbyggd och att den inte kommer att förändra någonting, utom möjligtvis att det laglydiga, gamla strävsamma paret Olle och Mona inte törs fira sin brölloppsdag till sjöss med att dela en flaska vin och lite ost och sakta sträva hemåt i solnedgången. Dem vill jag råda: Bryt mot lagen!
  15. En häftig flygande båt från Nya Zeeland. Finns visst på Ebay nu. Kolla Senast ändrad av Brodur | 02 mars 2010 | 21:44
  16. Frågan är om man är otrogen för att man är ointelligent eller om man blir ointelligent genom att vara otrogen? Samma sak med reiligiositet. Vad kommer först? Blir man religiös för att man är ointelligent eller förvärvar man det taskiga IQ:et genom att tillbedja högre makter? Att man blir dum i skallen av att läsa kvällstidningar vet väl alla?! Själv har jag alltid tyckt att seglare är lite blåsta, men jag kan ha fel.
  17. Nej, det är en Powerdrive V2. Jag kan förstå problemet med att inte ha el tillgängligt för laddning. Då skulle jag själv tveka att köpa en elmotor. Men har man el vid bryggkanten så är det ju inga problem och i den båt du har skulle du ju få plats med flera batterier. Och det finns som sagt motorer som gör din 36' till en leksak. Och de har gått ned i pris på senare tid. Med en medelkraftig elmotor skulle du kunna kasta 2hk-motorn och med en riktigt kraftig motor kan du helt gå över till el. Men då bör du ha tillgång till el och då är det ju inget problem att ladda efter varje fisketur. Och den möjligheten har ganska många idag - men de utnyttjar den inte.
  18. Jag betalade c:a 7000 kr för min med frakt, tull, fjärrstyrning etc. Du kanske kan få en 2hk motor lite billigare men el är mycket billigare som drivmedel än bensin. Och - som sagt - tänk på fördelarna av fjärrkontroll. tystnad och miljövänlighet. Men vissa kommer alltid att förespråka gårdagens teknik. Det spelar ingen roll om de saknar erfarenhet av elmotorer eller inte vet vad de talar om - en åsikt har de. Jag börjar tro att det har med generna att göra.
  19. Trist att alla verkar vara så överens om att trolling går bättre med bensin- än med elmotor. Hade detta varit ett amerikanskt forum så hade inte en kotte förordat en bensinmotor - det kan jag lova! Missen samtliga gör är att bara diskutera Minn Kota's minsta motorer. Det beror på att det bara är dessa som reklamförs i Sverige. Kunskaperna är fortfarande mycket låga om vad en i USA mer normal elmotor kan prestera. Själv har jag haft en 55' Minn Kota med fjärrstyrning (styrs från ett reglage som jag har runt handleden) i flera år. Motorn är placerad i fören på min båt som väger strax över ett ton med allt och man behöver inte dra på fullt för att komma upp i två knop. Batterier är förstås ett problem med elmotorer, men du klarar dig länge med två batterier á 75 ah. Du slipper avgaser, kan njuta av tystnaden och kan för en tusenlapp extra få fjärrstyrning och alltså åka ut själv och samtidigt fiska. Jag köpte min elmotor i USA och kom billigt undan. Men idag finns dessa motorer i Sverige och jag tror inte priset är speciellt mycket högre. Och det är rejäla kvalitetsgrejer. Inget man säljer på Stormarknader för barnen. Jag tycker att det är mycket trist att utvecklingen på elmotorer fortfarande sackar efter så mycket i Sverige. Motorerna finns och har funnits länge, men återförsäljarna verkar inte förstå hur man ska marknadsföra dem. Det finns motorer med över fyra ggr större dragkraft än jag har. Senast ändrad av Brodur | 02 mars 2010 | 12:15
  20. Hittade länken direkt. http://store.brownspoint.com/
  21. Det finns en tjock manual på Clymer som heter Suzuki Outbord Shop Manual 2-140 hp outboards. Sök på det. Köpte min på Tradera. Kan finnas på Ebay. Annars så har du reservdelar på ett amerikanskt företag nånstans på nätet. Hade länken förut, men den är nu borta. Har lagt ut den här på MG förut. Sök!
  22. Tänkte att jag i första hand skulle lyfta upp denna tråd igen och i andra hand ställa en fråga. Jag har min båt fastfrusen i isen (en alumniumbåt av det ädla märket ABAL) men jag bor inte i den. Är dock ofta och kollar till den och tar en mugg glögg. Igår märkte jag att den hade börjat luta betänkligt. Har den med ena långsidan mot land och det är sidan mot sjön som har sjunkit ned (eller den mot land som 'brutits' upp.) Är det någon fara på taket? Ska jag vara orolig? Misstänker att isen smälte lite ut mot sjön när det var lite varmare och att det är därför den sjunkit ned. Finns det något jag kan göra eller är det bara att ta det kallt?
  23. O.K. Jag försöker höra av mig snart, Roy! En bild på min ABAL. (På vintern förankrar den sig själv) ;-)
  24. Ett bra trick beträffande dynorna som jag kommit på är att lägga bubbelplast - sån där man förpackar gods med - mellan dynorna och underlaget. Ska va stora bubblor, inte de pyttesmå. Funkar bra för mig i varje fall.
  25. Jaha. Så verkar det då vara så att FP lyckats kohandla fram en promillegräns med övriga partier i Alliansen. FP är ju det parti med flest nykterister i Riksdagen, så det är inte speciellt överraskande att det är de som står för detta idiotiska förslag. Det är inte heller konstigt att de planerar att införa den på vintern. då är det ju ingen som bryr sig om detta. Eller hur? Lagar och regleringar kostar pengar. Har vi råd med det? Motsvarar effekten av en sådan lag pengarna det kostar? Kommer det överhuvudtaget att få någon effekt? Hur ska man kontrollerar att lagen efterlevs? Här på Hjälmaren, t.ex. finns mig veterligen ingen sjöpolis överhuvudtaget. Blir det till att sätta in några sådana då? Det är en stor sjö så det krävs nog ett tiotal. vem betalar det? Är det detta som alla nya poliser ska användas till? Kanske borde man titta på det där med information om farorna med alkoholförtäring istället. Och rikta den framför allt mot män 50 som fiskar i liten båt. För det är just dessa som är utsatta för olyckor till sjöss. Olyckor som ofta föregås av alkoholförtäring i samband med fiske. Inte sällan ramlar de överbord när de ska uträtta sina behov och kan ej ta sig upp igen. Olyckor som involverar fortkörande båtar och alkoholförtäring är oerhört få. Jämfört med bilolyckor så är de helt försumbara. Det gör att åtgärder för att minska rattfylla ger mycket mer i utbyte per krona än motsvarande till sjöss. Även vad gäller människoliv. Jg kan sånt för jag har sysslat med statistik. Kanske är det nykterhetsivrarna i FP som behöver lite information? Det vore nog det billigaste för svenska folket om vi informerade Folkpartiet om vådan med att skapa lagar och regleringar som inte tjänar något vettigt syfte eller gör någon nytta. Annat än att tillfredställa en och annan Folkpartist, förstås. Och några nykterister som tror att de gör något postitivt för sjösäkerheten. Vi får väl hoppas att de ändrar sig. Folkpartiet har ju alltid velat - och kommer alltid att vela.
×
×
  • Skapa nytt...