Jump to content
Saturday 02 December 2023

makke_the_muss

Medlemmar
 • Content Count

  521
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

makke_the_muss last won the day on December 12 2019

makke_the_muss had the most liked content!

Community Reputation

27 Expert

About makke_the_muss

 • Rank
  Flottiljamiral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Lätta båtar är så klart enklare att paddla. Dock brukar det vara lättare ifrån fördäck om man når ned vill säga då båten inte slänger lika mycket om du paddlar i fören.
 2. Både pumpningar som excell319 skriver samt att undvika en negativ krum vid undanvind och spinnaker.
 3. Mycket riktigt behöver du backstag på en partialriggad båt med raka spridare. Däremot så har du en masthead riggad båt behöver du inte backstagen då akterstaget håller förstagspänningen. Ska man ta upp bägge som exempel på för och nackdelar blir det nog en roman. Men i stora drag hänger det ihop med att vinden blåser alltid uppifrån och ned så med backstagen kan du släppa fram och tillbaka masten så att vinden kommer in i seglet med rätt vinkel. Likaså att du flyttar buken i förseglet så att du kan ta bättre höjd med ett spändare förstag. Sedan har du en hel uppsjö variationer däremellan. En aspekt till är att du i regel har större försegel och mindre storsegel på en masthead och tvärsom. .
 4. En rod eller dirk hjälper till att hålla bommen uppe. Då slipper man "draget" i likrännan och seglet glider enklare ned.
 5. Räknar man med en tur med så många dagar till havs kommer du nog vilja kolla efter en båt med en smal säng den kommer nog bli viktigare än längden. Då det blir besvärligt att sova om man inte ligger inklämd när det kommer lite vågor och lutande miljöer.
 6. Så blir det, för kölens placering följer ju med masten osv. Det är så klart en balansgång med skärning på segel osv med.
 7. Ofta har båtar som är tänkt att segla med mindre försegel. En självslående är ju ofta mindre än en vanlig fock tom. Masten längre fram och större storsegel samt är ofta fylligare akterut.
 8. Njae det blir en sanning med modifikation. Vid 7kn så planar du förmodligen inte och innan planing uppnås så blir våghöjden beräkningsbar på sådant sätt skulle jag tro. Efter planing uppnås så blir det nog helt andra parametrar som spelar in.
 9. Måste väl bero mycket på vart man åker om vad som behövs i helt nya vatten så blir det ju viktigare så klart men oftast har man väl ändå sådana gånger en någorlunda förbestämd rutt. Vi har en plotter men 8ggr av tio turer kommer den inte på då det oftast är enklare att se en snabbis på mobilen om man kommit bort sig. Känns ju som många tycker att man nästan behöver följebåt när man är ute och seglar. Men så klart ska man ha med sig en karta och en stor dos sunt förnuft.
 10. Tänk även på att byxor designade för vandring oftast är lägre och lämnar en glipa när man sätter sig. Likväl muddarna i jackan där vatten rinner in. Huvan på jackan är en annan sak som brukar skilja då de ofta är små och tajta samt med "fönster" på seglingskläder samt så är ofta kragen högre.
 11. Låter enklast videosamtal av något slag borde väl gå...
 12. Som Peter skriver i sin blogg vilken insats https://www.blur.se/2020/11/14/den-mannen-le-cam/
 13. På en så sportig båt som dava har TROR jag. Att det kanske inte en avgörande förbättring med det kommer säkert märkas.
 14. Kanske läge att kolla divyncell eller liknande om du ändå byter. Finns ju förmodligen en anledning till bytet.
 15. Startade om allt och nu går det. Behövdes lite sunt förnuft bara
×
×
 • Create New...