Jump to content
Thursday 01 June 2023

hallonBoat

Medlemmar
 • Content Count

  85
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

17 Trovärdig

About hallonBoat

 • Rank
  Kapten

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jag har en gammal md5 motor i min båt som jag misstänker har dålig komp. Har hört att rätt kompression skall ge motstånd när man försöker dra runt svänghjulet, men frågan är hur mycket? Skall det över huvetaget ens vara möjligt att dra runt? Mitt svänghjul går att dra runt men man märker ett tydligt motstånd.
 2. Har en liknande mercury motor (2takt) som betedde sig likadant. Lösningen för mig var att plocka isär och rengöra hela förgasaren. Köpte mercuries verkstadsmanual och justera tomgångsskruven efter den. Nu går den som en klocka.
 3. Här kommer en bild jag tog i samband med att jag hällde ut vattnet, då hade hälften redan hälts ut. Ignorera den blå glykolen, den kommer från en läckande slang.
 4. Precis, det var hävertbrytaren jag menade när jag sa vakkumventil, fann inte namnet.
 5. Motorolja ser faktiskt fin ut, iallafall på oljestickan. Den är inte mjölkig alls utan gult transparent. Men får väll ta och pumpa ut all olja o kika.
 6. Hej! När jag fixade med motorn under vårrustning lossade jag luftfiltret och upptäckte att det var fyllt med oljeblandat sjövatten, ca 1 dl. Då motorn har martec kylare så borde vattnet varit glykolblandad om de läkt från topplocket. Så det har förmodligen kommit från avgasröret till cylindern och runnit ut genom luftfiltret. Jag misstänker vakkumventilen. Frågan är om jag borde köpa nya packningar till den eller plocka bort packningarna helt och låta det rinna vatten konstant under gång, som en skavllerstråle? Är lite inne på det sistnämnda för att inte riskera att detta händer igen. Men funkar det att göra så? Motverkas då fortfarande vatten från att komma in i motorn.
 7. Okej tack för svaret! Hur brukar adaptrarna som man sticker ner i spridarhylsan se ut inuti? Är det bara ett långt smalt hål för att som du säger inte lägga till mer volym till cylindervolymen? Funderar i så fall på att jag kanske skulle kunna fylla upp den tomma spridaren med ihoplimmade brickor som jag slipar till så att de precis får plats. Vid närmare eftertanke skulle jag om det funkar kunna anlita en mekaniker att göra ett riktigt kompprov så jag har ett värde att jämföra mot, till framtida mätningar.
 8. Hej! Förra ägaren hade massa bråte monterat på garderoben i min maxi 77 vars gamla skruvhål nu lyser igenom, ca 1mm - 3mm i diameter. Då jag skall lacka på ny fernissa till våren skulle jag först vilja bli av med hålen. Vet någon en bra metod? Jag funderar själv på att antingen fylla igen med en mix av snabblim och sandpappersspån av teak, jag har sett liknande reparationer på Youtube men är osäker på hur väl snabblimmet håller mot evt fukt och om fernissan fäster på limmet. Alternativ två tänker jag är att köpa träpluggar i teak på biltema och slipa ner tills de bli tillräckligt små och limma fast med trälim. Lite mer pill. Alternativ tre vore kanske om det fanns något lämpligt spackel att använda? Hade varit smidigt för de minsta hålen.
 9. Hej! Jag skulle vilja göra ett kompressionsprov på min penta Md5b (verkar vara samma mått för md7 och 2001-2003) , går ju att lämna in för en tusenlapp men då jag avser att testa fler gånger köper jag hellre min egen utrustning. Tänkte köpa en kompresionsprovare för diesel i stil med denna: https://www.amazon.se/BGS-Diy-62660-Kompressionstestare-Dieselmotorer/dp/B00JSKBN40/ref=mp_s_a_1_1?crid=22OCVBILW401E&keywords=kompressionsprovare+diesel&qid=1672278370&sprefix=kompressionsprovare+die%2Caps%2C82&sr=8-1 Problemet är ju att dess adaptrar inte passar i spridarhylsan, jag har hört att adapter Tu-15-8a passar efter lite modifikation. Men funderar också på om jag kan ta tömma ut en en gammal spridare (har en sådan) från spridarspets mm. , dra tätt muttern för läckoljetöret och montera kompresionsmätaren direkt på spridarens övre anslutning för bränsleröret, med hjälp av vvs rör adaptrar i koppar eller rostfritt. Kan det funka?
 10. Intressant, jag hade själv tänkt göra detsamma nästa nån gång. Känner du till om alla hålen runt cylindern är för kylvatten eller är några för olja?
 11. Skall enligt penta bytas vart 7e år och då är det monteringsdatumet man utgår ifrån, inte tillverkningsåret.
×
×
 • Create New...