Jump to content
Thursday 28 September 2023

Pirayan

Medlemmar
 • Content Count

  862
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Pirayan

 1. När jag monterade min plotter va det så tight bakom så det inte gick att använda dom raka medföljande kontakterna. Då började jag leta efter vinklar och det va inte jättelätt att finna, speciellt inte till ett bra pris. Då böjade jag labba med att 3d-printa själva kontakten, det gick sådär. Jag testade att värma upp och böja, det gick sådär. Det började bli dyrt och det slutade med att jag beställde original från olika sidor. Dyrt men rätt 🙂
 2. Den mittstyrda har ett hål till midkabinen mendans den högerstyrda har en dörr om styrbord. Direkt innanför dörren så finns en lite sittplats där man sedan hasar sig in i kojen. Exempelbåt. https://www.boat24.com/en/powerboats/scand/scand-tropic/detail/477989/
 3. Jag körde silltunna modellen större som jag sågat sönder så den funka med drevet. Först körde jag rent vatten sedan blandningen 50/50 På silltunnan hade jag monterat en tappkran så jag kunde tömma den som patriflik, i dunkar.
 4. 717 tycker jag inte är jämförbar med Nimbusarna 2600 eller 2700 eller för den delen Flipper 850. 717 togs fram för att sätta stopp för Bayliners, Sea rays, Carvers, Wellcrafts m.fl framfart. Det är en i min mening en trevlig båt om den har v8 och inte v6 och inte den blå perstorps-inredningen. 🙂 Den vita funkar bättre. Du nämnde tidigare Scand Nautic och Tropic, Nautic är ju inte så "kul" då det är en mittmotor och akterruff. Tropic däremot är riktigt trevlig att köra med V8. Lite hög och vindkänslig, som en amerikanare. När jag letade Tropic så ville jag ha en högerstyrd, dom växer inte på träd. Mittstyrda modellen är svårt att hitta en skön sittställning och den har inte lika snygg lösning för midkabinen. Högerstyrda har t ex egen dörr.
 5. I skrivande stund håller jag själv på att uppdatera mina linjer och dekaler. Jag fotade min "Express"-dekal med linjaler i kring. Kastade in bilden i Photoshop och skrev sedan ut konturena på skärvinyl jag beställde till jobbet. Fick nästan till det på fösta försöket. Måste finjustera lite. Ena linjen beställde jag på Dekaltrim. Den breda vid vattenlinjen ska jag lacka själv.
 6. Att du redan bytt skruvar och till grövre framgick inte så därav tipset 🙂 Har du testat att skippa plåtskriven och köra maskinskruv istället? Det kan i bland nypa riktigt bra direkt i plasten utan mutter på undersidan. Vet att luckan i fören är lite liten så att nå upp med en mutter från undersidan känns svårt. Men ingenting är omöjligt 🙂 Det ankaret du visar har jag tillfälligt monterat fast en toastol med i en tidigare båt. Det funkade kanon men man får dels göra väldigt stora hål, och du ska väl ha tre per fäste, Dels så är den inte rostfria va, inte A4 i alla fall. Mina ärgade ganska snabbt men dom skulle bara sitta där tills jag bytte stol några månader senare.
 7. Hallåj Jag skulle nog, Skruva bort pulpiten, plasta igen alla hål, borra nya, montera fast pulpiten. Kanske kan räcka med att borra liite större hål i pulpiten och sätta i kraftigare skruv.
 8. Hallåj Bilden, är den tagen då halva durken har restorer på sig och den andra halvan avtorkad? I så fall, hur såg det ut innan, före/efter lixom? Jag har typ samma durk i min båt men under kapell. Det är fortfarande fint och behöver bara skrubbas med skurborste. Men det kanske finns några smarta tips att ta med sig.
 9. Hallåj Det slutade med att jag inte behövde en droppe epoxy. Blev 95% nöjd med slutreultatet. Ska bara justera ankarrullen och kanske fixa hålet där jag satt täckplåten på akterspegeln. Jag körde vinklarna i kraftig alu. på dessa satte jag plyfa som jag sedan satte durkplåten på. Bultade allt med M8 och limmade med Sika xxx (minns inte numret 🙂 Jag tänkte plasta direkt på durken och några har sagt att det kommer funka. Jag är ju dock lite nojig så tänkte att det kan släppa över tid. Det är ju endå en del drag det ska klara. Då kom jag på tanken att förstärka mot stringen vilket skulle hålla, men jag ändrade mig igen och så slutade det med nuvarande lösning.
 10. När jag åker förbi Stadsgårdskajen (sthlm) så brukar det stå slamsugsbil vid Vikingline varje morgon. Luktar inte mumma så jag skulle tro att det är en och annan bakisvurre som sugs ut ur båten 🙂
 11. Det närmar sig. Har beslutat att chansa och testa hur det kommer funka med hålet från det gamla spelet. Så durkplåt är inte det slutgiltiga materialvalet på akterspegeln😂 Ska bocka till kanten på nedre brytrullen så den inte ligger och nöter på bandet. Sedan är det nästan bara grovelen kvar. Fjärrmottagaren och kopplingsboxen fick hamna i garderoben. Jag ska även se om det räcker med att svarva ner dom gamla rullarna på ankarhållaren. Blir det inget bra så blir det en ny apadyr original från Anchormatic.
 12. En så länge har ingen epoxy gått åt. Med nya planen så är det på sin höjd det gamla hålet som ska plastad något. Men då blir det inte epoxy. Prototypen är nu demonterad och det blivande är på gång att monteras.
 13. En ny idé som troligen slår in. Kan va så att jag har ett nytt ankarspel monterat i år😂😂😂 Nu är jag fullt upp i mallande och mätande. Planen är att plyfan ska ersättas men typ durk/vårtplåt. Den lilla plyfabiten är mallning av ankarspelet.
 14. Såg nu precis när jag hittade en bild, jag kör 8-pin
 15. Jag hade samma problem när jag skulle montera min plotter. Jag hittade dock vinklar både för elen och även till ekolodet. Är dock osäker på om det är samma, 4-pin. Köpte mina från Garmins webshop och Happyyatching
 16. Tjo. Inget spår av TBT så nu får jag lägga i båten. Halterna koppar va dock enorma pga västkustfärgen jag låtit sitta kvar. Den får sitta kvar så länge det går och det tyckte även "Gladabåten" va en bra idé. Så...strax åker Mia i spat och vem vet, vi kanske ses i sommar.
 17. Hallåj båtvänner Den 23/4 kommer "Gladabåten" hem till mig på Värmdö för att testa botten. Tänkte att det kanske finns andra på ön som kanske är i behov av det samma. Är ni det så kanske ni ska kontakta dom för att spara några peningar.
 18. Bra tanke. Jag har inte spikat vad jag ska ha mellan stringen. Skivan på bild är en mall av spelet. Br att ha när man ska planera tänkte jag. Men ev så kör jag rostfria järn mellan stringern som jag skruvar spelet och brytrullen i. En idé jag haft är att montera spelet med 30-40 graders vinkel för att slippa brytrullen och bara ha en vid hålet/genomföringen genom akterspegeln. - Spelet vågrätt = påfrestning vid brytrulle. - Spelet 30-40grader = påfrestning vid spelet. tror dock att det inte är någon fara med någon om jag plastar in 1m förstärkning längsmed stringen. Det blir ju en ganska stor yta som limmas och ev skruvas. Ja just. Det är ett dränerinshål i nedre stringen så vatten kan rinna ner till mot kölen.
 19. Nej nej, du har bara köpt fel motor 😅
 20. Behöver du nya inbundna till någon annan mercruiser så hojat till. Jag har tryckt och bundit in en del. Laminerade även några sidor för att kunna ha om man dräller med olja etc. 🙂
 21. Ska man bar aha enfärgat och hyfsat enkelt så kan man köpa eller t o m få spillbitar. Jag tog typ smörpapper som jag tejpade över dom gamla dekalerna. Gnuggade lätt med krita. Sedan la jag över smörpappret över den vinyl jag fått och sedan skar jag löst med skalpell. När det sedan va klart så applicera jag det på båten. En del pyssel men det blev gratis och helt okej, Ska testa nå snarlikt med mina Express-dekaler men ska testa att fota, lägga på konturlinje i photoshop för att sedan printa på vinyl. Har storformatsplotter på jobbet som jag inte testat för endamålet. Ska bli spännande. Sedan är de "bara" manuellt skära efter linjerna.
 22. Hallåj Nu har jag stirrat mig till galenskap och hoppas få lite stöd får er fantastiska båtvänner. Jag har kommit fram till att jag ska bygga på ”stringen” för att få en bra grund att montera ankarspel och ev bryttulle i. Planen är att epoxylimma/laminera flera lager plyfa som jag sedan ska plasta in med glasfiber på stringen, ca 1m. Tänker mig West systems epoxy, filler och 300g väv. Har ni andra förslag så dela gärna med er. Hur som så känner jag att jag måste bygga på den string som är längs styrbord. Kanske räcker som det är men vill va safe när spelet drar 500kg Hur mycket epoxy etc tror ni det går åt?
 23. Kröp ner som en liten puppa i utrymmet när batterier och spel suttit och, undra om jag fasiken ska såga sönder aktern och bygga en enklare utgång till badbryggan. Kikar man på t ex Marex 290 som är ”samma” båt så har dom utgång om babord. Jag spånar på att ha en mitt i där duschen är. Det är ju bara helt ihåligt.
 24. Så. Nu är svordomen bortmonterad🍾💥 Och det nya ska placeras in på nå vis. Ska testa att bygga en provisorisk konstruktion för att sedan låta grabben svetsa det slutgiltiga i rostfritt.
×
×
 • Create New...