Jump to content
Friday 09 June 2023

Stan

Medlemmar
 • Content Count

  366
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

46 Expert

About Stan

 • Rank
  Kommendör

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Bytte några saker på min Ardic förra våren. Bränsleslang, filtret på slangen, men det blev inte bra förens jag bytte flamvakten. Obs obs obs! Här kommer tipset. Köp flamvakten på Volvo. Mycket billigare än hos båthandlaren. Ardic värmare finns/fanns tydligen på Volvo lastmaskiner.
 2. Mugghållare !?! Ditt projekt verkar jättebra. Men varför har inte tillverkarna av mugghållare fattat att sen 5 år tillbaka så har en normal alu burk eller 25 cl pet flaska bytt storlek ??? När segelbåten lutar så faller burken/flaskan ur hållaren. Varför finns det inte att köpa ? Någonstans?
 3. Fråga från en novis. Varför häller man miljödiesel med RME i en dieseltank i en båt ? Vi bor ju visserligen i ett fritt land, men nån måtta på tokigheterna borde det ändå få vara.
 4. Stan

  Uppdatering Axiom12

  Är det Lighthouse 4 ? För mig tog det ca 4 min. Jag har 100/10 fiber. Det är väl typ det långsammaste man kan ha om man har fiberkabel
 5. 50 Fot och dubbla roder (om den har dubbla roder) är sällan lämpligt i svenska gästhamnar, åtminstone på ostkusten. Boj förtöjning är vanligt på ostkusten men det är förhållandevis tätt mellan bojkättingarna. Fastnar man inte i sin egen bojkätting, så blir det i grannens när man ska backa in eller ut. Max ca 44 fot och "ett" roderblad verkar det vara byggt för på ostkusten och Åland. Möjligen Nynäshamn som ett undantag. Nu svarade jag för ostkusten och inte det TS frågade efter🙂
 6. Har sen några år tillbaka en AIS i båten. Man vill ju kunna se stora snabba båtar på eventuell kollisionskurs. Sen nu i sommar så susar det fram en 15 m motorbåt i 104 knop i bland annat sthlm skärgård med en skeppare Olsson. Båten heter C ést normal. Hittar den inte på Marin Traffic. Nån som vet om den finns där och vad den har för beteckning? https://www.youtube.com/watch?v=QiDBDS_Ji24
 7. Har samma problem. Mitt förslag är: Sätt dit fler Tell tales trådar. Då är det alltid några som flyger fritt längs seglet.
 8. Även på riktigt stora båtar, Volvo Ocean race båtar och liknande, så använder man ofta ett band. Någon sorts lyftband som tål UV ljus funkar säkert perfekt. Om du bara vill testa? Åk till Swedol och köp ett lila lyftsling, ca 75 kr. Håller för 1000 kg
 9. Har själv en Raymarine Axiom. Grund operativsystemet (om det heter så) är Lighthouse 3. Det har varit ca: 10 uppdateringar sen jag köpte min plotter för 3 år sen. Nu ska man lansera Lighthouse 4. Kanske är det som när Windows går från Windows 8 till 10 eller, det som nu är på gång Win 11 Har läst om farhågor på amerikanska webforum om detta. Därav frågan ?
 10. Som båtägare har vi vant oss vid att instrument och plottrar har en livslängd som vida överstiger en normal PC. 10-15 år för en plotter är inte ovanligt. En PC däremot blir ofta obrukbar efter 4-7 år, då den upplevs som extremt seg och trött. Ständiga uppdateringar av program och operativsystem brukar vara orsaken. Nu till min fråga. Är vi på väg åt samma håll med dagens plottrar? Minst 2-3 gånger per år finns det nya uppdateringar att ladda hem. Upplever ni att, era ganska nya plottrar börjar bli trötta och sega, eller funkar det bra?
 11. Varför inte en normal godkänd bottenfärg ? Det känns som om detta media, precis som väldigt många andra, har tagits över av miljötalibaner. Kanske 3 % av befolkningen, men oerhört dominerande i media.
 12. Stan

  Sludge I dieseltank

  Inte alls dyrt. Sist jag tankade blankdiesel på sjömack kostade den 16.85. det var i augusti. Jo förresten det är svindyrt. Såg ett tv reportage i Rapport förra veckan från USA. Där kostade dieseln motsvarande 10.80 kr/l. Går inte att åka till jobbet sa gubben i Texas. Men det är väl Sveriges folk som ska frälsa världen. Tur att man har segelbåt
 13. https://www.vibilagare.se/nyheter/brandkaren-varnar-brander-i-elbilar-extremt-giftiga-gaser Vid brand i Lithiumjon batteri uppstår så kallad termisk rusning. Inte ens brandkåren har bra metoder att släcka en sån brand tydligen. I min båt har jag tre relativt små brandsläckare. Har ni fler ? Om inte ens brandbilen kan släcka så säger jag, No No No !
 14. Hej, Graniten från Värmland. Din fråga är om det blir problem om båten står kallt. Javisst är det så. Det finns saker som kan frysa sönder, så enkelt är det. Ju större båt med fler kranar, varmvattenberedare eller ställen där vatten kan bli stående, desto större risk för sönderfrysning. Sönderfrysning av motorn är helt klart dyrast att hantera. En sönderfrusen Honda kostar ungefär lika mycket i Värmland som i Sundsvall eller Gällivare. En plats i varmgarage är säkert dyrare i storstad än i småstad. Jag har valt förvaring som aldrig går under +4 grader. +7 till 11 grader normalt på vintern (obs norrland) Det är det värt tycker jag. 4.096kr denna vinter.
×
×
 • Create New...