Jump to content
Sunday 03 December 2023

Snedseglaren_

Medlemmar
 • Content Count

  25
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About Snedseglaren_

 • Rank
  Fänrik

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Du har helt rätt jag blanda ihop dom.. (nybörjarmisstag) jag har en MD6a kombi med reduktionväxel. nu har jag lyckas lösa en upptining iaf. Så imorgon försöker jag starta motorn och köra igenom glykol så får jag se vad skadan är. och kanske startar en ny tråd angående det… tack för all hjälp!
 2. En till fråga jag tänkte på. Om jag körde motorn tills det inte kom vatten ut, borde inte det blivit tomt på vatten då och därav inte bli till is. När resten redan är glykolkyld
 3. Okej, då är det att hålla tummarna att motorn går igång även fast den blivit kyld. En fråga då, vart sitter utloppslangen på bakslaget? nu har jag bara en bild att gå på.
 4. Ligger i Västerås så det är plusgrader här också idag. Om jag känner på slangar osv efter frost och det verkar lugnt, finns det en chans att jag kan starta upp motorn då? Lite osäker på hur jag ska få in glykol för hand. Tack för alla alternativ, verkar inte vara helt kört än så länge. Ska se över hur jag ska gå tillväga
 5. Tack för alla svar! Är det nån idé att koppla loss slangen som går från kylaren till värmeväxlaren? Och kanske mata in glykol? Jag har ett ms-bakslag med reduktionsväxel dessvärre. Är det nått jag kan göra nu? Jag får försöka hitta pluggen, tänker om det redan blivit is så kanske det är försent? blir att köpa propylenglykol. Tänker att jag blandar med lite varmvatten och häller i toan, samt ner i toatanken kanske?
 6. Hallå sjömän Har några frågor som jag hoppas nån vänlig själ vill ta sig tid att kunna svara på. Jag har under senaste tiden undergått behandling av sjukdom vilket inneburit mycket sjukhusbesök. Pga detta har båten dessvärre blivit ner prioriterad. Till mitt problem: jag fann inte tid eller ork till att fixa inför vinterförvaringen. Och nu är frosten redan här (varit under nollan någon vecka iaf) och ingen vinterkonservering gjorts. Det enda som gjordes var att jag körde motorn lite på land, där den spolade ut vatten från kylarsystem. motorn är en MD6a med slutet kylarsystem, glykol, sen sjövattenintag till kylaren. Båten är en Albin Vega. Det som har hänt vad jag kan se är att det blivit is längst ner i kölet vid länspumpen. Kanske en 20cm. det var lite vatten kvar i toan som nu också blivit is. På själva motorn ser jag inget som sticker ut. Ser ingenting som har spruckit eller vidgats. båten står utomhus på en stor anläggning, Inge ström nära till hands Finns det någonting jag kan göra eller är det bara att vänta in våren och vara förbered på det värsta? Vad skulle det värsta vara (haha?) Hört att tina upp med kupé kan funka men då behöver jag ström. funderade på om det går att försiktig hälla varmvatten vid toan och försöka få ut allt där. ska nämnas att jag bara haft båten ett år och är relativt nybörjare tacksam för alla typ av svar och tips. Mvh
 7. Jag har tänkt de också att de känns konstigt att båda skulle gått sönder plötsligt. Jag vridit ett kvarts varv på brytarna sen har jag tyckt de tagit stopp. Det kanske är såpass enkelt att jag helt enkelt varit för mesig. Det är första gången jag ska slå på elen i båten.
 8. Vid batteripluspol fick jag cirka 12.90, från både startbatteriet och förbrukning. Vid polskorna vid batteriåtskiljaren(strömbrytarna?) Fick jag på en av polerna på vardera ungefär samma 12.80. Om jag minns rätt kan de varit på den högra polskon på den övre, och den vänstra på den under.
 9. Precis det är ett sånt handtag som du beskriver. Vet inte exakt vart jag ska mäta för att kolla om strömmen går vidare.
 10. Spänning finns på båda sidorna, kollade vid strömbrytarna. Kablarna går inte så lätt att följa . Från batterierna går de under motorrummet sen vidare upp vid motorn, där ena går igenom hål vid väggen av motorn, och sen tror jag att de kommer direkt dit vid själva elcentralen. Kunde inte se någonting som stack ut. Men jag vet inte riktigt heller vad jag exakt ska leta efter då jag aldrig kollat efter en säkring förut.
 11. Hej! Köpte en Albin Vega med en VP Md6a för en månad sen. Kan inte mycket om motorer eller el. Förra ägaren sa att det inte var några problem med elen förra säsongen, han hade köpt två nya batterier, ett start och ett förbruknings. Och allt hade funkat felfritt. Men nu när jag ska starta igång allt för första gången för säsongen funkar inget. När jag vrider om de två strömbrytarna(som förra ägaren sa var det enda man behövde göra för att få ström till motorn samt båten), när jag vrider om händer ingenting, helt dött, inte ett ljud. Jag har laddat batterierna samt mätt med multimeter och kan konstatera att det är nog med volt i båda batterier. Jag ser också att det finns nog el vid kablarna som går till strömbrytarna. Som sagt kan inget om detta så känner mig rätt handfallen just nu. Nån som har något förslag hur jag ska gå till väga. Förstår att det inte är mycket att gå på. Men får känslan av att jag missat nått uppenbart. På ena bilden har jag ringat in kablarna som går dit strömbrytarna sitter. På andra bilden en överblicksbild bara. tack på förhand
 12. Tack för alla tips! Det känns rimligt att det är som @Mackey sa, med den grövre kabeln till start och sedan den övre polen på andra kabeln till minus på start. De vita lapparna som sitter vid dessa argumenterar ju även för detta.
 13. Jaa, men känns lite svårt att se. Vad ska jag hitta i andra änden för att göra det solklart för mig? Blir det inte parallellkoppling då, om jag drar samma kabel till båda batterierna? Hur ser man vilken som är plus/minus på bara kablarna? Joo det stod inget på lapparna, men känns ju rimligt att de sitter där av nån anledning. Men det gör mig lite förvirrad eftersom de sitter på den kabeln som har två poler och sen till den kabel med en pol, så tre poler. Det klickar inte för mig.
 14. Hej! köpt första båten detta år, en Albin Vega med en VP MD6a och är helt ny på detta område. Till mitt problem: Jag har två batterier som jag inte vet hur jag ska koppla.. ett startbatteri 12v 60Ah 500 EH Ett förbrukningsbatteri 12v 73Ah 550 EH Personen jag köpte av hade inte själv fixat med båten utan sålde åt en nära. Säljaren visade vart batterierna ska sitta och sa nått i stilen med att det är viktigt att sätta rätt kablar till rätt batteri, men var osäker på vilken som skulle gå till vilken. Det finns tre kablar med totalt 4 poler. Lite osäker nu hur jag ska koppla då jag läst att man inte ska parallellkoppla när det är olika styrkor. Hittar inget i manualen. Nån som har tips hur jag ska gå till väga? Tack på förhand! bifogar bild
×
×
 • Create New...