Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Boatsson

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    31
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Boatsson

  1. Säger nej eftersom jag har en. Kommer upp i ca 4.5 knop en vanlig dag. Har testat på tre olika jollar mellan 2,50m (32kg) och 3m , inte jättestor skillnad mellan dom. Är det stora vågor att surfa på så har jag varit uppe i runt 8+, då vart det lite planing. Men propellern är inte gjort för fart och börjar kavitera. Med en annan propeller så kanske det går bättre? Håller på att kolla på olika 3d-printade lösningar för det... Dom (min iaf) är ju gjord för att köra på låga varv för längre batteritid och där är den otroligt effektiv i 2-3 knop.
  2. Nej, det får jag inte. Samma här. Jag är registrerad, kör på android telefon, betalar för "allt". Jag har oxå haft den på I-pad och tyckte den fungerade mycket bättre på den och vart lite besviken på hur buggigt det har varit sen jag vart tvungen att byta abonnemang. Bättre i år dock. Vad har du appen på?
  3. "kartbilden är bara interpolerad från existerande kortdata" Ah, Underbart haha. 😄 Nej jag kör inte med den på, har testat den men gillade inte interfacet. Och nu kommer jag verkligen inte att använda mig av den.
  4. Aha, ja det var ju intessant. Då blandar jag ihop dom två alltså? Tack. Det är detta jag syftar på.
  5. Kanske blir tydligare vad jag försöker säga med denna.
  6. Kane och Raol, ni har helt rätt såklart. Jag hade bara önskat att hydrographica rutan hade varit lite större där, för det är ju bättre utmätt precis efter det området och tycker det är lite snålt att inte ha med just det området.
  7. Ja, precis. Jag syftar mera på dom kryssen som finns på Eniro kortet.
  8. Det är tyvärr olagligt att länka kartbilder från Eniro till webbplatser (sköna värd), annars hade jag visat ett ställe i Stockholms skärgård ganska nära militärt område där inte Hydrographica stämmer och jag har gått på. Farsan undvek oxå vissa områden pga att sjökorten inte stämde där.. Man ser på flygfotot att det är berg under vattnet, ett område ca 10x20 m. På både sjökortet och Hydrographica så är det bara 3 kryss straxt ovanför området. Hade jag haft flygfoto igång istället för Hydrographica som kostar så hade jag ju sett detta. Så nu för tiden så har jag för vana att switcha mellan flygfoto och kartan om jag är osäker. Appen är ju väldigt bekväm. Det man får göra är att länka kordinaterna: 58° 56.534' N 18° 11.541' E. Botten finns inte heller med på mina andra kartor / gps:er eller på https://webapp.navionics.com/ Skulle vara kul att veta om någon här har detta område rätt utmätt på ett annat sjökort.
  9. Ja, du kommer ju att se öarna. Sen om du vill veta vad som finns under vattnet så är det en annan sak.
  10. Kan ju tillägga att, förutom en gammal Lawrence och en lite nyare Garmin som sitter i båten så tog jag över min dementa mors I-Pad och tänkte att jag kör Eniro (med Hydrographica, annars värdelös) på denna, vilket fungerade utmärkt så länge solen inte sken rakt på och den stängde av sig av överhettning. Och sen så var det ju den där fuktiga natten i slutet på augusti, vi skulle åka iväg på morgonen och I-Paden vägrar att starta. Det visade sig senare att moderkortet kortslutits, kostar lika mycket om inte mera än en ny padda att fixa det. Idag kör jag på mobilen mest som backup. Skulle aldrig använda mig av bara den när jag är i nya vatten förutom när jag är i gummijollen. Har såklart oxå papperssjökort och kompass i en plastficka ifall det skulle krisa sig.
  11. Off topic kanske. Men tråden har ju redan bytt håll. Vikten då, bryr någon sig om den? Stod där i höstas med ett dött startbatteri och köpte för enkelhetens skulle (tänkte jag) ett likadant på 40 kg 140ah (40 kg var inte enkelt att få ut och in i trånga lådan). Jag hade din (Mackey) "rädda batteritråden" i bakhuvet, men en gubbe som kan det mesta om mycket sa: slääng skiiten köp nytt! Och jag skulle ut till helgen och så vart det. Batteriet satt där när förra ägaren köpte båten, så då var det minst 15 år gammalt, kanske 25 år. Visst bara ett startbatteri men bog och ankarspel drivs också av det, går även att koppla in på förbrukningen med en brytare. Håller det jag köpte på höstrean i 15 år så känns det väldigt billigt i längden. Sen har jag 5 andra underhållsfria batterier på tot 460ah till förbrukning. Och säg att dom väger ca 20-25 kg styck? Då hamnar jag på runt 160 kg i batterier! LiFePO4, som är 30% lättare men ger cirka 50% mer användbar kapacitet än AGM= 70% mindre vikt och utrymme än vanliga blybatterier (enligt Google). Lättare båt ger mindre förbrukning per sjömil, kanske inte mycket, (annorlunda med en segelbåt såklart) Har LiFePO4 ca 3000 cycler om dom sköts rätt (80% DoD enligt vissa tillverkare) så känns det som det går jämt ut på 10-15-20 år i pris per ah? Men någon som kan får jättegärna räkna på det. Sen har jag ett till batteri, till jollens elsnurra. 48V 1276 Wh lithium polymer 8.7 kg. Jag gillar det batteriet. Och jag vet nog vilken typ av batterier det blir när det är dax att byta nästa gång..
  12. Tjo Sage. Sjukt att springa på varandra irl. Såhär nånting ser luckorna ut under bordet. (Vissa har jag lackat om, andra inte)
  13. Det finn ett plaströr på ca 3-4 cm i diameter i/från targabågen rakt ner genom väggen och sen ut ovanför stuvfacken på vardera sida. Hade ett helvette att få genom en sladd på styrbord sida trots dragfjäder och targabågen nere. Så jag fick dra den babord och runt hela båten ungefär för att komma till instrumenten.
  14. Ja det var är lite märkligt. Har sett olika volymer på vattentankar, diesel och avfall på många av båtarna på Nettivene. Ok, Yes, ska göra det vid tillfälle Faktiskt ganska så bra plats för det. Har ju in extra kyl/frys där inne, väger en del full med öl men blir inte omöjligt att skjuta fram/tillbaka det (Tillbaka åker den ju alltid automatiskt under färd om man inte låst fast det. )
  15. Ok. Är väl normalt för den båtstorleken, inte optimalt och klart bättre med ett till i fören om du har akterprop. Kan vara lösningen för dig.
  16. Hmm, ok. Ja, då blir det nog till att felsöka. Är elen ok så hade jag nog skruvat loss locket på den å kikat inuti. Är det svart damm efter borstarna så blås rent det (inte i båten). Kanske att det gör så att den överhettar eller tappar kontakt? Eftersom den kommer igång igen så gissar jag nån form av överhettning. Kanske finns nån termostat (eller vad den använder för att stänga av efter 3min) där inne som är paj? Vet inte om "Thruster" är ett märke? Vetus?
  17. Vet inte vad du har för bogpropp men vissa modeller får inte vara igång så länge. 3. Utrustningen får inte användas utöver angivna maximala tid, för att undvika överhettning av motorn. https://static.watski.com/files/bogpropeller-manual-se-113fi.pdf
  18. Ja, det är samma här. Har väl kommit fram till att innan 96 så var det mera trä inuti och efter 97 så är det mera rostfritt utanpå.. Ah, kul. Min är nog på sista varvet, förlängde och vände på några borstar när den gav upp förra året och fick liv i den igen. Under akteruff babord sida. Jag hade fel, den är 150 liter, infon kommer från förra ägaren, men jag ska mäta vid tillfälle. (Jag hade en extra 15 liters dunk i stuvfacket som nödvatten förut, den har inte behövts men siffran 165 stannade kvar.) Hmm, har du model Nr.1 kanske, innan någon kom på att det var en bra ide att komma ner i stuffacket. Har ingen bild att dela, men jag har 4 luckor där, en stor lucka och sen en liten till som du är inne på. Skivan som bordet står på är fastskruvat/pluggat kanske limmad? Och i den skivan så finns det ett rektangulärt hål som bordsbenet ska passa ner i om man vill ha bordet som säng. Ser inte om du har så. Men fin golvbelysning.
  19. Hej, Ok, ser inget på din bild tyvärr. Vad har du för årsmodell, A, B eller P-A? Finns nån annan tråd här där nån PentaMekGubbe (sorry kommer inte ihåg ditt namn) kollar igenom en massa liknande modeller utan att hitta hål. Jag hade inget hål (P-A). Och kollar jag på Joels bild så ser det likadant ut som på min. Det ser ut som det varit ett hål där men inte är det.
  20. Nej finns inget litet hål. (Tror det finns på tidigare/andra modeller) Har precis gjort samma sak som dig och var lite besviken på hur ren den var.
  21. En sak till, informationen om hur djupt den går verkar skilja sig. Din står det 0,8m, vissa 0,95m. Jag har mätt min till ca 0.85 - 0.9. Kanske att din 200kg lättare motor ger 5-10 cm grundare djupgång men tror inte det? Sen är det kanske bara jag som gillar grunda vikar och försöker hålla koll på vattenståndet så jag inte fastnar där inne när man inte har drev.
  22. Ok. Jag har ett Winchmatic sittades i akterruffen och bandet går igenom styrbords lådan med ankaret längst ute på badbryggan. Det borde gå att få in ett ankare i den lådan med lite jobb. Har funderat på samma lösning men kommer att sätta in en annan dyr sak i ena lådan någon dag. Badstegen är nog lättare att flytta om du inte vill ha dina fästen så smalt? Tror inte du behöver oroa dig om vikten där bak hur du än gör. Kan vara värt att tänka på när jollen sitter som du vill ha den, är att den skjuter ut baken lite när man svänger i låg fart. Med rodret ca 1m framför badbryggan så är det lätt att komma emot bryggor när man lämnar tex tankningen och vill åka iväg genom börja svänga. Jag gillar olika dävertslösningar. Säg till om du behöver några mått eller foton till planeringen och skissandet.
×
×
  • Skapa nytt...