Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Yopphedi

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    92
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Allt postat av Yopphedi

  1. Måste ändå lyfta på hatten för ett forum där inte alla går all in med att "mitt val är det enda rätta", och försöker få alla andra att inse att det är så. Vilken tur att vi bor i ett land där man kan få välja vilken bil (eller båt) som passar just dina premisser. Oavsett vilken plånbok/intresse/kunskap/skostorlek/postnummer/favoritfärg etc. eller kombination av dessa som styr just ditt val. Glad påsk (eller valfri hälsningsfras) Yoppheidi
  2. Tja, gratis tycker jag är rätt billigt. https://skatteverket.se/privat/etjansterochblanketter/svarpavanligafragor/inkomstavtjanst/privattjansteinkomsterfaq/jagfarladdaminelbilmedminarbetsgivaresladdarevidarbetsplatsenskajagskattafordetta.5.2b543913a42158acf800014429.html
  3. Mjo, men det där är ju en jämförelse mellan ganska likadana drivlinor där man kan anta att rätt så mycket är lika. En prius från 2006 hade inte mycket till batteri och var då rakt ingen elbil. Men en slutsats lutar ju åt att elbilen är vinnare "Vi brukar komma fram till att 90 procent av bilens utsläpp, eller energiförbrukning, sker under nyttjandetiden. Ungefär fem procent går åt när man bygger och lika mycket när man återvinner bilen, säger Niklas Gustavsson."😊 Men men. Det där var länge sedan..
  4. Då måste han ha ett väldigt litet batteri eller en extremt törstig bil. När åker Stockholm-göteborg så måste jag tanka typ 25-30 % (beroende på väder och vind) någonstans på vägen, givet att jag startar med 100% och jag har ett batteri på 77 kWh. Tar typ 10 minuter. Räkna på totalt miljöavtryck är extremt svårt. Man måste se till alltifrån hur gruvor för mineraler funkar till att det faktiskt kostar koldioxidutsläpp att transportera fossila bränslen. Tror inte att någon i sitter på facit. Jag hoppas och tror i vilket fall att vid något miltal under bilens livslängd blir elbilen vinnaren miljömässigt. Är långt ifrån säker dock, finns för lite data på hur elbilar står sig på ålderns höst.
  5. Stort tack för svar och idéer! Nu har jag bättre underlag vid mitt beslut. Hälsningar Yoppheidi
  6. Ja, det blir inte så många gånger per år. Vill ändå kunna göra det med bilen jag köper. Vad tror ni funkar det att sjösätta med en framhjulsdriven passat?
  7. Hej, Jag står i begrepp att shoppa ny bil och behöver lite råd angående val av framhjulsdrift eller fyrhjulsdriven. Jag har idag en båt som väger dryga tonnet som står på en bromsad tiki bs1250 rb. Jag sjösätter idag på en betongramp med en fyrhjulsdriven octavia och det går prima. Jag funderar nu på att byta till en laddhybrid och velar om en passat gte kan dra upp min båt. Alternativet är någon fyrhjulsdriven bil typ Toyota rav4 men de blir så dyra som laddhybrider. Och nej jag har ingen i min bekantskap med någon lämplig bil jag kan låna. Hälsningar Y
  8. Typ någon sorts ankarolina kanske? https://www.biltema.se/bat/ankra-baten/ankare/ankarbandsrulle-420-mm-2000036417
  9. Ahh...klurigt! Är undertecknad inblandad i installationen kan precis allt gå fel är jag rädd. 😊 Tackar! Y
  10. Låter smart. Kan man alltså då ha en fast installation och låta lamporna sitta kvar vid inläggning och upptagning av båten?
  11. Hej, Jag har en trailer med Bajonettkontakt till baklamporna som glappar. Har köpt nya baklampor i ett par omgångar och då funkar det ett tag, men efter ett tag börjar det glappa igen. Går det på något sätt att byta till någon annan sorts anslutning som håller i mer än ett år? Belysningen är av typen: https://www.mekonomen.se/baklampa-aspock-multipoint-5-va-238x140x55-bajonettanslutning-6-8-pol-valeryd-13597728?gclid=CjwKCAjw36GjBhAkEiwAKwIWyRD9QC-qCuaWLjo74Jhph2ygVSIk4wITZvXl7IN59ZCBUKexc2xpbxoCwEIQAvD_BwE Tacksam för råd och tips. Hälsningar Y
  12. Ursäkta sent svar. Tog lite julledigt från cyberrymden. Det lutar nog åt en båt med drev ändå. Finns fler båtar i den storleken jag söker att välja på. Motorn var en Suzuki 115 hk från 2015. Bra tips att puttra över till Åland. Får räkna lite på det när det är dags. Tar ju ändå lite tid och pengar att puttra dit. God fortsättning! Yoppheidi
  13. Klokt, kan vara värt en slant att köpa den båt man vill ha. Istället för att stirra sig blind på en funktion som inte gör superstor skillnad för upplevelsen i stort.
  14. Tackar för alla svar! Okej, så vad är nackdelarna med Axel kontra drev? Har ni tips på några hyfsat moderna båtar med Axel? Eller modern är egentligen inte ett måste, men med tanke på att jag har tummarna mitt i handen så hyfsat krångelfria. Krav max 8 meter och plats för en familj på 4 pers. Pris på 700000 typ. Går att lägga till lite om det ger stort mervärde.
  15. Typiskt. Får köpa roddbåt eller ta fram stora plånboken då. Antingen för att betala någon att plocka bort drevet, eller att ställa undan båten hos en marina.$$$$ Jag kan tyvärr inte göra det själv. Jag är totalt ohändig, varje gång jag har försökt fixa något på egen hand så har det blivit riktigt dyrt eftersom jag fått ta in proffs som har fixat det jag tagit sönder.
  16. Hej, Fick just en julklapp som inte stod på min önskelista. Nämligen en polisanmälan och ett försäkringsärende. Upptäckte nyligen att växelhuset har blivit snott från min utombordare. Båten var stående på hamplan i båtklubben där jag är medlem. Hoppas bara att man kan räkna med en någorlunda bra ersättning. Då jag ändå funderar på att byta båt till nästa säsong så har jag tankar på att shoppa en båt med inombordare. Men, båten kommer ju att stå på samma hamnplan i samma båtklubb. Är det lika stor risk att jag blir av med drevet (eller vad nu klumpen som propellern sitter på heter) som att någon plockar med sig växelhuset från en utombordare? Det är inte enbart stöldrisken som ligger i vågskålen för inombordarens fördelar, men det är ju en klar fördel. Go jul Yoppheidi
  17. Jag har en 721XS och med den fick jag registrera enheten och kartorna i Active Captain genom att synka plottern med appen via plotterns egna wifi. Om jag kommer ihåg rätt: 1. Skapa konto hos Garmin 2. Ladda ner appen och logga in med skapat konto 3. Anslut telefonen till plotterns nätverk 4. Öppna app navigera till Båtappar/Mina Marina enheter..Klicka på lägg till Produkt och följ anvisningar i appen Lycka till!
  18. Hmm..okey, så vad är att föredra? En svensksåld sea ray med äldre motor eller en floridabåt med bytt motor? Allt annat lika. Alltså ska man generellt undvika importerade båtar? Förstår att det är svårt att svara på, så många parametrar att väga in, men generellt.
  19. Tackar för svar, då har jag mer kött på benen! Det blir till att åka och kika och överväga fördelar och nackdelar med de olika alternativen.
  20. @niklassOkej, så du höjer en liten varningsflagg för sea ray alltså. Hur är det med de andra amerikanska båttillverkarna typ chaparral, monterey, larson m.fl.? Yamarin 68/76 DC har jag kikat på, riktigt fina, men de faller förmodligen på avsaknaden av separat toa.
  21. Så, för att sammanfatta de senaste svaren så ska jag alltså köpa en Fleming 55 och köpa nya fendrar för att få in den på min båtplats?😉 Skämt åsido, vad är problemet med us-båtar egentligen? Som spekulant utan erfarenhet av sådana blir jag genast nyfiken.
  22. Bra input gällande sea ray vs aquador. Det är lite åt det hållet jag lutar. Aquador ser lyxigare ut, men det kräver också lite mer av mig att hålla reda på, och har dessutom lite sämre utrymmen...och är dyrare. Får åka och klämma och känna på lite olika båtar.
  23. Angående större båt så är jag lite begränsad av min båtplats, den tillåter en båt på längd 8 m och bredd 2.60. På längden går det säkert med ett par decimeter till, men eftersom det är y-bommar så blir det knepigare med bredden. Dessutom kommer förmodligen majoriteten av turerna bli dagsturer, och då offrar jag gärna lite av den komforten ökad storlek ger mot de fördelar en mindre båt ger. Jag är rätt lat av mig, men vill gärna ha ha ordning och reda på prylarna, så av den anledningen är mindre bättre. Dock så kräver delar av hushållet en separat sanitetsavdelning, så det begränsar antalet båtar något. Askeladden 705 ska jag kika på, den har undgått min radar. Vi vill nog också mest ligga i naturhamn, men tänker att stressnivån är högre när man väl ska lägga till i gästhamn mot i naturhamn. Så det är nog så att bogpropeller smäller högre såhär långt in i tråden. Men jag är öppen för argument åt alla håll, så det kan nog svänga:)
  24. Så sant, det är ju helt klart lättare att få någon av passagerarna att släppa i ett ankare än att få dem att hoppa i och puffa fören i rätt riktning. Du har helt rätt angående att ankaret inte behöver läggas i från aktern, bra tips! För övrigt, var i hunnebostrand för första gången på typ 20 år i somras. Attans fint ställe!
  25. Tackar för input. Min tanke med ankaspelet är främst inte tyngden, utan att det skulle vara skönt att slippa ränna mellan akter och förarplatsen för att fälla det. Har haft problem redan med det min lilla båt jag har nu. Är det lite sidvind så hinner båten gärna sticka iväg åt något håll under tiden jag har lagt i ankaret och hunnit tillbaks till förarplatsen. Men det kanske är som allt annat, övning ger träning.
×
×
  • Skapa nytt...