Jump to content
Friday 24 January 2020

RBack

Medlemmar
 • Content Count

  206
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

RBack last won the day on August 25 2018

RBack had the most liked content!

Community Reputation

68 Expert

About RBack

 • Rank
  Kommendörkapten

Recent Profile Visitors

437 profile views
 1. Tokdyra de där trimaranerna. Skulle väldans gärna äga en sådan dock. Men jag har Revolution 16 som alltså i stort sett är samma som singel-trimaranen men utan utriggare. Ett mindre segel och enklare utriggare och/eller daggerboard kan skaffas. Hittills inte gjort det. Det är Hobies längsta och snabbaste kajak. Som fd. [tävlings]cyklist gillar jag konceptet starkt. 4:05 in i följande film är en del undervattensbilder där fenorna skymtas. Grymt effektiva. Här nedan några andra klipp med lite högre sjö (på sina ställen). Vågornas storlek framkommer ändå inte i filmen. Men kajaken är en riktigt högsjökajak. Väldigt stabil och odramatisk. Mycket hellre ute i rejäl blåst och höga vågor med kajaken än med båten. Det ena roligt och det andra inte alls roligt.
 2. Och om hinken är halvfull (eller halvtom) beror allt på huruvida man är optimist eller pessimist.
 3. Jag skrev inte att temperaturkurvan är editerad. Jag skrev att användningen av studien som sådan och grafen som illustration för att stöda den egna förvillar-informationen är oärlig eftersom man inte vet att grafen är en konstruktion (med CO2 adderat) om man inte öppnar ursprungsstudien. Man gör inte så här i vetenskapliga sammanhang. Det är ajabaja. Finns liksom ingenting i den länken som kan ursäktas. Shaun A. Marcott et al. A Reconstruction of Regional and Global Temperature for the Past 11,300 Years Science 08 Mar 2013: Vol. 339, Issue 6124, pp. 1198-1201 DOI: 10.1126/science.1228026 Colin N. Waters et al. The Anthropocene is functionally and stratigraphically distinct from the Holocen Science 08 Jan 2016: Vol. 351, Issue 6269, aad2622 DOI: 10.1126/science.aad2622 Nicholás E. Young et al. Glacier maxima in Baffin Bay during the Medieval Warm Period coeval with Norse settlement. Science Advances 04 Dec 2015: Vol. 1, no. 11, e1500806 DOI: 10.1126/sciadv.1500806 Eduardo Moreno-Chamarro et al. Winter amplification of the European Little Ice Age cooling by the subpolar gyre. Scientific Reportsvolume 7, Article number: 9981 (2017) https://doi.org/10.1038/s41598-017-07969-0 Paola Moffa-Sánchez et al. North Atlantic variability and its links to European climate over the last 3000 years Nature Communicationsvolume 8, Article number: 1726 (2017) https://doi.org/10.1038/s41467-017-01884-8 Pei Xing et al. The Extratropical Northern Hemisphere Temperature Reconstruction during the last Millennium Based on a Novel Method PLOS ONE. January 11, 2016 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0146776 Joel Guiot et al. Growing Season Temperatures in Europe and Climate Forcings Over the Past 1400 Years PLOS ONE. April 1, 2010 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0009972 Huan Zhang et al. East Asian warm season temperature variations over the last two millennia Scientific Reportsvolume 8, Article number: 7702 (2018) https://doi.org/10.1038/s41598-018-26038-8 Hamish McGowan et al. Global worming in the context of 2000 years of Australian alpine temperature and snow cover Scientific Reportsvolume 8, Article number: 4394 (2018) https://doi.org/10.1038/s41598-018-22766-z P. D. Jones et al. High-resolution palaeoclimatology of the last millennium: a review of current status and future prospects Sage Publications 2009 10.1177/0959683608098952 Over and out.
 4. Så ja... Då har jag lirkat mig tillbaka till Julie Elbert et al. 2013 och snabbt läst deras artikel. Ingenstans ser jag att studien skulle ha handlat om någon koppling till atmosfärisk CO2. De nämner det inte heller - vad jag kan se. Rätta mig om jag har fel. Grafen finns inte i studien. Visst finns temperaturkurvor - men definitivt inte samma som i din länk. I din länk finns textpassagen som är med lite mindre font och börjar med "Once again..." Den texten är i din länk skriven så att den verkar vara saxad ur ursprungsartikeln (avslutas med artikelförfattarna). Det är rent lurendrejeri. Alla mellanstegen från ursprungsartikeln till din länk är en enda lång dimridå av förvillarbullshit och gravt förvanskande av seriös vetenskap. Här finns inte minsta lilla uns av renhårighet.
 5. Soon et al (2015) ‘Re-evaluating the role of solar variability on Northern Hemisphere temperature trends since the 19th century’ Har inte kollat hur artikeln du länkade till granskats och vad omdömet är.
 6. Men grafen har du ju kopierat. Varifrån är den kopierad?
 7. Skolboksexempel på förvillartaktik och ansvarslös ovetenskaplighet. Ingen referens till grafen - som dessutom ser ut att vara ett hoppkok av två olika kurvor där det pga. den bristfälliga informationen inte alls är klart att någonting överhuvudtaget är jämförbart med varandra. Grafen har som sådan ingen som helst relevans här och nu. Ser grafen ut så i ursprungsartikeln? Nu kunde jag iofs gå in på undersökningar av Patagoniska sedimentundersökningar för att ta reda på exakt vilken studie grafen härrör från, samt läsa själva studien och ta del av dess konklusioner. Först därefter är det möjligt att ställa temperaturvariationerna i relation till de faktorer som påverkar temperatur just på den lokalen i Patagonien. Men det är exakt just så som förvillartrollandet fungerar. Skulle jag lägga ner arbete (spåra grafernas ursprung och läsa peer review-artiklarna) för att svara på kommentaren med grafen, så misstänker jag att du enbart slänger ut en ny anonym graf kring något helt annat. Eller? Nu vet jag inte om du verkligen vill agera som ett nät-troll. Men med den där referenslösa grafen gör du exakt det. Så nu önskar jag att du tar någon slags vetenskapligt ansvar och söker upp den ursprungliga peer review-artikeln, läser den, länkar här och konstruktivt beskriver studiens resultat. (ett litet undantag - hoppas jag... eftersom jag inte tänkt kommentera spekulativa inlägg) Jag orkar inte kommentera Connollys studier förrän deras papper fått någon vetenskaplig granskning från annat håll. I nuläget verkar det vara en okontrollerad slutsats av två män som redan tidigare skrivit papper (med Willie Soon) som inte visat sig hålla särskilt väl för vetenskaplig granskning. Man kunde t.o.m. prata om "allvarliga felaktigheter". Lustigt nog finns det även personer som hävdar att de har vetenskapliga grunder för hävdande att kolloidalt silver botar både cancer och HIV. Fram till den dagen det är vetenskapligt observerat ser jag inga skäl att betvivla den vetenskapliga konsensus som hävdar det motsatta.
 8. Njaaaa... Var har du den temperatur-referensen? Att det var mycket varmare på 1200-talet alltså. Sedan vet ju faktiskt klimatologerna att temperaturen varierar. Det är klimatologerna som ger ut den informationen. Samtidigt vet klimatologerna att dagens klimat beror på helt andra faktorer än de tidigare temperaturförändringarna - samt kan notera att dagens globala klimatförändring är alldeles exceptionell.
 9. Jo ursäkta. Men jag tappade faktiskt hakan när det gled in på svarta solar, ragnarök och manna från himlen - allt detta dessutom under den tid som människan funnits på jorden. Någonstans i trakten kring påståendet om att planeternas atmosfärer inte inbegriper någon sk. växthuseffekt ramlade jag av vagnen (eller båten i det här forumet). Så när det dyker upp något jag anser är dåligt faktaförklädd fiktion i tråden är jag alltså redan helt akterseglad. Hur ska vi tänka med syndafloden för 3000 år sedan? Är det också fakta? Hur separerar man folksagor, religion och moderna myter från vetenskapliga observationer och därmed sådant som är vetenskaplig konsensus i allehanda vetenskapliga frågor? Betonghjärna är OK. Jag kan ta det. Vad är motsatsen? Dvs. den typ av hjärna som öppnar upp för att göra fakta av myter? Jag får bränna mina årgångar av t.ex. Science och Nature i ett enda stort värmande bål på gården. Det leder dessutom till ny och fräsch plats i bokhyllan. Jag äger inget av av Erich von Däniken. Finns plats för honom då. Nej tack och förlåt. Här måste jag, för allas bästa, avsluta.
 10. Kollat sladdarna och kontakterna på? Startmotorn i min båt brukar enstaka gånger få för sig att klicka och då är det alltid en kontakt på generatorn som av någon anledning inte leder ström tillräckligt. Jag vrider lite på kabelskon (av ringmodell) och vips så fungerar det. Nu har vi varken samma motor eller samma startmotor - men dåliga kontakter är väl dåliga kontakter oberoende.
 11. Är vi på allvarligaste allvar allvarliga här nu? Eller är jag - som är en del av, samt omhuldar den ironiska generationens humor fullt ut - helt och hållet bortdribblad av trådens absolut skönaste skämtinlägg?
 12. De har med andra ord nobelpris att invänta. Eller...? Uttalandet är minst sagt anmärkningsvärt. Hur förklaras förresten värmen på Venus utan växthuseffekt? ... inte för att jag utgår från att de nämnt något om just Venus, men om växthuseffekten inte existerar blir det ju ett himla arbete för att komma underfund med varför t.ex. planeternas generella klimat är vad det är. Det måste ju således rimligen ligga helt nya och tidigare totalt okända faktorer och vänta på upptäckt här. Större än den vetenskapliga observationen (praktiska upptäckten) av gravitationsvågor och higgsboson?
 13. En rak stäv kan vara oerhört elegant om den får gå obruten ner till vattenlinjen - och kanske gärna någon cm under ytan. Men de "brutna" stävarna på planande båtar är sällan lyckat ur estetisk synvinkel. Mycket beror förstås också på hur resten av båten harmonierar med stäven - eller tvärtom kanske. Tro på mig. Min profession ger mig obestridlig auktoritet i frågor som dessa. Fotograferade A i Venedig för några år sedan: Edit: Tvåa på bollen med A.
 14. Verkar som om det riste till i tarmen en smula. Jag som trodde att domedagsuppkast alltid är uppskattade och populära stämningshöjare. Det kan förklara en del och jag ska se över mina konversationsämnen inför nästa party. Trodde det var ganska klarlagt att CO2 var nere på ca 180 ppm såväl under senaste glacialmaximum som de föregående. Men det stämmer kanske inte då. Maringuiden levererar nya fakta. Det finns en uppsjö studier av växters respons till höjd CO2-halt. Vad jag sett varierar det betänkligt beroende på växtfamilj, deras anpassning samt en drös andra påverkande faktorer. I den processen finns ytterligare ett hot mot biodiversiteten när en del arter tappar sin gamla konkurrenskraft. Den kambriska explosionen var en explosion ur geologiskt perspektiv. Sanslöst boooooring långsam explosion om man ser ur mänsklig synvinkel. Att klara av att leva i en viss miljö handlar sällan (eller aldrig) om "att klara en viss ekologi eller kemisk sammansättning" utan om att klara förändringen från ett tillstånd till ett annat - dvs. att hinna anpassa sig i takt med pågående förändringar i tillvaron. Du kan inte slänga ut flodmusslorna i vilket vatten som helst. Jämför gärna med PETM. Det var radikal justering av levnadsförhållanden globalt. Och då var ändå PETM rena snigelförändringen jämfört med nuläget. Varför har det varit fem stora utdöenden och vad var det som triggade dessa utdöenden - hur snabbt skedde de? Hur snabbt skedde de globala förändringarna jämfört med i dag och vilka slutsatser kan dras? Jag gissar att du har ett svar. Men jag kommer fortsättningsvis att dela den oro som professionella forskare inom sina respektive biologiska, klimatologiska, paleoklimatologiska, zoologiska, paleontologiska, entomologiska, osv. känner och uttrycker när de ser på dagens förhållanden och observerar förändringar vilka kan ställas i jämförelse med den uppsjö av insamlad data från klotets historia.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy