Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024

batakarn

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    54
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av batakarn

  1. Hade liknande problem på ena ad41 och gjorde egen massiv felsökning som du. Lämnade in den tillslut och då konstaterade meken att kylvattenpumpen var dålig. Han hade helt rätt, han hade sett att det inte var tillräckligt tryck i kylvattnet. När han visade mig pumpen så såg man att en porslins packning eller var det var kikade fram vid axeln vilket var ett tecken på sliten pumpen . Den kylde men inte tillräckligt, precis som för dig. Jag hade aldrig hittat felet själv.
  2. Monterade nyss en ny tempmätare(instrumentet) från VDO för att ersätta mitt trasiga orginal penta (också vdo). Det verkar fungera finfint när jag koppla in enligt bifogad kopplingschema. Det enda är att mätaren fortsätter att visa tempen eftet att jag slagit av motorn/tändningen. Några idéer? Ska det vara så eller har jag kopplat fel? Motorn är VP ad41b
  3. Genom lite bakåt-sökning på marinpartseurope.com ser det ut som mätaren används till AQAD70B och då ska det vara givare med VP-nr 1507899 https://marinepartseurope.com/sv/dealer/defaultse/category/marine diesel engines/product/aqd70b/part/1507899?catalog=7743240&img=52156.png&functiongroup=elsystem&header=elektriska system och instrument
  4. Volvo Pentas orginal förbättringsfärg. Bara kört en gång men resultatet blev bra.
  5. Instämmer med de andras tips. Speciellt värme, det brukar göra susen. Men en första sak, se till att ha en bits/spårmejsel som är precis rätt storlek. Jag hade samma bekymmer när jag skulle byta olja i drevet och det slutade med att jag köpte en bits på drevdelar.se med helt rätt dimension, då gick det till slut med slagskruvmejsel. Jag sprutade även på lite rostlösare innan som fick verka, osäker om det spelade någon roll. Lycka till.
  6. Hej, Motorn kan också ryka om avgaskröken/knät ser fördjävlig ut med sot och gamla avgaser. Ganska lätt att ta dän och kolla, speciellt när båten är på land och det kan ske riskfritt. Dock ska man byta packningen när man tar loss den, inga stora pengar. Det är alltså de här: Avgasknä/avgaskrök för Volvo Penta 31, 32, 41, 42, 43, 44, 300 Gjorde det själv på mina ad41b men de såg bra ut. Lycka till och hoppas det ger sig!
  7. Har missat att svara mig själv. Lösningen kan alltid vara bra för någon annan som söker 🙂 Det minskade bubblet hade inget med värmen att göra. Det var avgasbälgen som halkat av drevet. För att åtgärda värmen bytte jag även kam och lock i impellerhuset men det som verkligen löste problemet var när VP mekaniker konstaterade fel på och bytte cirkulationspumpen till kylvattnet (slutna). Nu är tempen 80 c vid 1700 och ca 85c vid 3500. Skönt med proffs ibland 🙂
  8. Tack! Jag trodde inte man kunde byta glasen, positiv överaskning! 👏 Har handlat via dem förut till båten, har funkat fint via Autoexperten.
  9. Det sitter en kam i impellerhuset som har till uppgift att klämma ihop bladen på impellern. Den slits ner sakta. Även locket kan bli slitet med tiden. I en renoveringsats till sjövattenpumpen ingår bland annat en ny kam och lock vilket är det första jag skulle pröva med innan nytt pumphus.
  10. Det är samma pump som suger vatten som suger ut skiten till tanken, bara att man öppnar för vattnet så det kommet in. Så för mig låter det som att vattnet inte kan flöda. Endera stopp någonstans från genomföringen fram till pumpen eller fel med switchen som öppnar och stänger för vattnet. Har du kollat anslutningen för vattnet inte är igensatt, där den kommer in i pumpen? Inget så simpelt som att nån stängt kulventilen på genomföringen?
  11. Ok. om motorn blir varm även på tomgång har du ju ett ganska ordentligt fel, inte lite försämrat flöde bara som brukar komma smygande. Jag hade inte primärt gissat på oljekylaren. Först hade jag försökt ta reda på om jag har bra flöde på sjövatten delen. Blir impellerhuset svalt när motorn går? om ja så pumpar den sjövatten. Om impellerhuset inte blir svalt så kan det ju vara impellern men det kan också vara att pumpen inte driver. Du ska ha en medbringare på baksidan av impellerhuset som driver pumpen, det är inte helt ovanligt att de ger sig och då fungerar inte pumpen. https://www.marinexpress.se/artikel.php?kid=838-842&sok=&id=4218 Går det att koppla loss utgående sjövatten utan att riskera att sänka båten så skulle jag göra det och se om jag har ett hyffsat flöde dvs. att det strömmar konstant i en 10 litershink. Har du hyfsat flöde på sjövattnet? Om ja förmodligen fel i interna systemet. Om nej så är det ju gå igenom allt och kolla om det är stop någonstans i sjövattendelen. Om du har bra flöde på sjövattnet då kan det tex vara termostaterna vilket jag tror mindre på eftersom den blir så varm på tomgång utan belastning. Sjövattenpumpen som cirkulerar kylvattenet kan ha gett sig. Har själv fått byta en sån på ad41 efter att proffs konstaterat fel. Stop i värmeväxlare och oljekylare kan förstås också vara boven.
  12. Hur beter den sig? Blir den för varm även på låg varv eller kan du köra sakta? När den gått upp i temp, sjunker den om du går till neutral och ligger kvar på tomgång?
  13. Ja har du tillgång till det så självklart! 👍
  14. Lampan lyser väl rött när den är aldeles för låg? I så fall hade kört men hållt koll på tempen. Äldre motorer håller du ju koll på själv genom att kolla nivån manuelt och då kan det diffa mer. Men håll koll så att det inte läcker mer och att tempen inte höjs. Fyll på så snabbt som möjligt sen och du behöver väl inte belasta max. Vi är mitt i sommaren så du kan krasst fylla på med lite vatten och sen kompensera med ren glykol. Det är ju inte frysgrader ute och det är ju en mindre nivå du ska fylla så du späder ju bara lite. Kylvätska kan läcka på flera ställen. Kolla efter spår av vitt i oljepåfyllningslocket för ev. Topplockspackning. Annars kika på motorn när den går på tomgång, droppar det någon stans? Håller lockt tätt? P.S jag skriver vad jag hade gjort. Ingen mekaniker men pillar en del
  15. Tack! Helt korrekt uppfattat Georg. Vet ej hur det beter sig efter än längre tid. Har bara låtit motorerna gå på tomgång ca 10 min. Har hittat att det sitter en TWS laddningsdator(benämt så i manualen till båten) som båda generatorerna är kopplade till. Tror att jag får utvärdera hur det beter sig under en längre körning som Georg skriver. Verkar det fortsatt vara fel trotts nya batterier så får ett proffs kika på det, jag känner att jag kan förvärra tillståndet som just nu ändå går att leva med. Återkommer längre fram med resultat. Tack igen!
  16. Har nu bytt startbatterierna och förvirringen är total. 🤪 När jag mäter: Endast BB motor på. 14V+ på både förbrukning och start Endast SB motor på. 14V+ på enbart förbrukning SB+BB igång samtidigt. 14V+ på enbart förbrukning och då ser jag även på motorinstrumentet hur BB motor sjunker från 13 till 12v. Jag förstår ingenting....
  17. Tack Ingemar! Jag vet inget om åldern annat än att de satt i båten för 3 år sedan när jag köpte den. Har försökt tyda Vartas kodning för att utläsa årtal utan resultat 😮‍💨 Det låter trolig det du skriver jag ska se om jag kan hitta något som belastar dem så att jag kan testa. Jag vill mest utesluta att det är något annat än batterierna. Utlägg för två nya batterier är ju något som man tyvärr som mångårig båtägare inte reagerar på längre. 🤑
  18. Om jag följer kablarna är emergency kopplad efter brytarna. Vad det verkar så går båda batterierna till båda motorerna. Det ser ut som de är paralellkopplade sen går plus via brytarna till respektive motor.
  19. Tack för era snabba och bra svar! 🙂 Jag börjar med att mäta batterierna som jag nu har hemma imorgon (24h vila) sen kontrollerar jag batterianslutningarna.
  20. Hej, Jag har separerade förbrukning (x4) och start (x2) men efter att legat ute två nätter gick det inte att starta motorerna. Jag hörde på startmotorn att det inte fanns tillräckligt med ström. Jag hade slagit av huvudbrytarna till motorerna som vanligt efter att kört dem ca 1,5 timme innan jag lade till så de borde vara laddade. Jag kom hem genom att vrida på emergency-bytaren som kopplar ihop förbrukning med startbatterierna just för såna här lägen, då startade maskinerna direkt eftersom jag legat på landström 2 dygn. Det konstig är att när jag kom hem till hamn så mäter jag spänningen över batterierna när motorerna går och detta visar drygt 14 V, alltså verkar generatorererna fungera i min värld. Båten startar nu också i hemmahamn efter ca 1,5 timmes körning och när kopplar bort startbatterierna och mäter dem efter några timmar ligger de på ca 13 V. Jag fattar inte, vad kan vara fel. Batterierna verkar ju hela och generatorerna verkar leverera ström till laddning. Varför startade de inte utan extra hjälp från förbrukningsbatterierna? Några idéer? Känns lite otryggt inför semestertrippen som vankas.
  21. Jag har tyvärr inte hittat några glas. Själva ramarna i plast finns.
  22. Hej, Ett par av mina instrument till mina ad41:or ser bedrövliga ut med sprucket glas. Vet ej varför de spruckit, var så när båten inhandllades. Det är kylvattentemp och oljetryck. Till frågan. Eftersom VP orginal förstås är sjukt dyra och det förmodligen är VDO eller likanande. Kan jag ersätta dem med VDO instrument likt länken nedan utan att byta givarna? https://www.hjertmans.se/produkter/el-belysning/el-belysning-instrument/vdo/vdo-temperaturmatare-40-120
  23. Hej, De lyser om tändningen är på men ej motorn går. Eftersom man då varken har oljetryck eller ström från generatorn. Men du menar väl att de lyser med tändningen helt av, i läget då du kan dra ut nyckeln?
  24. Ser ut som en gammal Grady white. Osäker på modell kanske en 204?
  25. Svårt. Rätt lik ockelbo b16. Satsar på det även om du beskriver den som något mindre.
×
×
  • Skapa nytt...