Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

fredriklindell

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    514
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av fredriklindell

  1. Har ej fått ordning på laylines. Dels är de svajjiga. Dels är det svårt att få till rätt riktningspil (jag brukar klra två, dels båtens riktning och dels fartens riktning). Ingen offset fungerar. Ingen kalibrering fungerar heller. Jag kör en enkel 90-graders visuell metod istället för laylines. Har faktiskt en ny B&G Zeus 3 och ej längre 2, p g a en stöld i somras. Ibland får den stora spelet när den räknar vindriktning också. Navigatorn är trevlig och lättanvänd. Men det är inte allt som lirar helt problemfritt.
  2. Jag var i kontakt med dem före racet förra året och fick i alla fall då ett ok på sådan setup, d v s båtsportkort plus översiktskort.
  3. Som alltid skall man kolla vad som är avtalsmässigt överenskommet. Utan det är åsikter enbart åsikter. Har man som kund specifika önskemål kring exvis olika typer av temperatur- och fuktighetsnivåer gäller att dessa återspeglas i avtalet om de inte är förannonserade.
  4. I maj 2018 tillträder EU-direktiv GDPR som är den förnyade motsvarigheten till nuvarande dataskyddsföeordningen. Det kommer bl a att stärka kunders rättighet att inte längre vara kontaktbara kunder.
  5. Den Meaco dd8l som jag köpt verkar rätt bra. Går ned till nollan. Sorbtion. Och har en wake-up-funktionalitet som på ett energieffektivt sätt kollar att luftfuktigheten är fortsatt låg var 30 min. Hoppas att den inte drar så mkt då. Tänkte mig att köra den lite på vår och höst när båten är i vattnet och då det är rejält fuktigt. Nu när båten är inplastad och igentäppt borde det vara låg luftfuktighet i vinter efter att man har grundkört en vecka. Men den där lilla frysrisken har oroat mig ngt.
  6. En fråga till de kunniga. Jag har en Meaco som går semikontinuerligt, d v s den drar ned luftfuktigheten till låg nivå. Sen startar den en gång i halvtimmen och kollar läget. Har ställt den vid diskhon med utsläpp i diskho samt ventilen under i halvöppet läge. Det sägs ju att den inte fungerar i minusgrader. Jag har tolkat det som att den inte drar ur vatten när det är minus och då går jag säker från frysrisk. Har jag tänkt rätt?
  7. Kanske för att pumpa luft genom färskvattensystem inför vintern?
  8. Jag blev av med ny navigationsutrustning av bättre slag i våras. Det var skönt att vara försäkrad av ett seriöst bolag då, om vi nu är inne på den oundvikliga tråddelen där anekdoter skall beskriva varför eller varför inte försäkring är bra eller ej. Så här bör man tänka. Är jag indifferent (främst ekonomiskt) av en skada? Om ja, ta försäkring. Om nej, strunta i det. Väntevärdeskostnaden är alltid högre för en försäkring än utan. Men det man får är förutsägbarhet (d v s ta del av värdet av den riskdiversifiering, som försäkringskollektivet skapar). Klarar jag en smäll? Bryr jag mig nämnvärt? Jag försäkrar hus, båt, bil, pension (där finns andra ek incitment också) och familj. Men aldrig specifikt cykel, elektronik, vitvaror, resor (dock får man oftast det genom annat). På hyrbil och hyrbåt tar jag självriskreducering, främst av bekvämlighetsskäl om ngt händer.
  9. Jag har också haft erfarenhet av Pantaenius vid ett tillfälle. Fick mkt bra och smidig hantering. Med betoning på mkt och smidig.
  10. Någon som har tips på firma som kan reparera läckande (orsak ej utredd) del på Takacat jolle. I Stockholmstrakten.
  11. En typ av riskanalys är riskminimering. fair enough men livet blir nog inte så roligt. En annan handlar om att faktiskt ta de rätta riskerna. Ett exempel från cykelvärlden. Cyklister drabbas lättare av benskörhet. Det beror på att de inte har stressat benen med mikrofrakturer från stötar, och det är kroppens svar på mikrofrakturer som de facto är den process som skapar starka ben. På samma sätt är människan och kroppen en organism som svarar positivt på begränsad stress. För den i finansvärlden kallas det för att vara lång gamma. Märkligt nog finns inget ord i västvärlden för motsatsen till bräcklig - att reagera negativt på sytess (stabil är inte motsatsen eftersom stabil betyder att man är okänslig för stress, jag talar om situationen där man är positivt påverkad av stress). Att fastna i samma gamla jobb för att man inte vågade testa sin kapacitet. Att träffa en partner. Att utmana gränser. Boken Anti-fragile av Taleb är en läsbar referens. Alla är inte lagda åt samma håll men helt klart lär man sig inte att simma om man håller sig på land. Livet går snarare ut på att lära sig att ta risker. Dels är det bra träning inför de situationer som kan vara riktigt stressande och dels växer man av det. Och lära känna sitt bästa jag. Ut med dig bara. Väx.
  12. Segling är mkt socialt. Båten är som hunden. En barriärbrytare. Nu vet jag att syftet med tråden är att älta, men ett tips är ändå att Initiera en dialog med ngn båtgranne om dennes båt. Sen är isen bruten.
  13. Du drar väl inte in snabbreven för att få bort de linorna från sittbrunnen. De är tröga att dra ut igen meddelst storfall.
  14. För att svara på frågan. Stendörren. Västerfjärden på Ringsön (nära Stendörren). Harstena (den nordöstra viken).
  15. Skall du bestämma över vinden, eller skall vinden bestämma över dig. Det är nyckeln. Receptet är att våga ha styrfart. När man inser det så är man en bra bit på väg. Sedan finns ett glappmoment där man måste sakta ned så mkt att vinden tar över. Då gäller att fören blåser lättare än aktern. Ett knepigt fall är i en smal "highway" i en marina när man backar ut från en plats så sidvindsblåser fören så mkt nedåt att man inte kan lägga i framväxel och hinna svänga. Tricket är att backa upp mot vinden.
  16. Bra tips. Så här stod det förra året: "CHARTS It is recommended, that the following Swedish Maritime Administration charts are available on board: 61, 62, 71, 613, 615, 616, 617, 731, 6141, 6142, 6143, 6144, 6171, and 6172." Frågan är vad ordet recommended tillåter?
  17. Nej. Som jag skrev finns exvis backup på iPad. Ett annat alternativ är kort i skalan 1:500000 över Gotland (typ kort 6). Och båtsportkort över skärgården. Frågan är om det räcker. Det är den typen av fakta jag eftersöker i tråden
  18. Tre personer ett par år på en båt. Kan vara bra att vårda relationerna under den tiden. Magnus Lindén är inne på den frågan i sin bok "Bortom Horisonten...". Sen finns ju alltid Jerome K Jeromes klassiker "Tre män i en båt" ;-)
  19. Som förstagångsseglare på Gotland Runt är det några frågetecken kring säkerhetslistan. Kanske finns expertisen på detta forum? Exempelvis skall man ha ej elektroniska sjökort. Vad betyder detta i praktiken? Nedladdade Eniro på en laddad iPad ej Ok? Funkar översiktskort 1:500000? Funkar båtsportkort för skärgårdsnavigering? Finns fler frågor men jag börjar med denna.
  20. Tips mooringlina. Ha ett par gula diskhandskar redo för tillfället. Slime gloves. Ligger alltid beredda i lucka i sittbrunn ;-)
  21. Det är en Seldén. Det som är problemet är att den fria öglan som är på bakre sidan av det dubbla fiolblocket så att säga äts upp och sugs in i blocket och när den blir för kort så stannar allt upp. Önskemålet är givetvis att bara helt fritt kunna släppa ut gennakern med fri rull genom fiolblocken. Nu måste man snabbt dra den slacka delen bakåt istället.
  22. Det är en Seldén. Det som är problemet är att den fria öglan som är på bakre sidan av det dubbla fiolblocket så att säga äts upp och sugs in i blocket och när den blir för kort så stannar allt upp. Önskemålet är givetvis att bara helt fritt kunna släppa ut gennakern med fri rull genom fiolblocken. Nu måste man snabbt dra den slacka delen bakåt istället.
×
×
  • Skapa nytt...