Gå till innehåll
måndag 29 april 2024
mmmmm

Teak i sittbrunn

Rekommendera Poster

Jag har köpt en båt ned teak i sittbrunn. förslag på hur man går till väga för att få den fräsch igen(ca 10 år gammal). funderar på snappy teak, är det bra?

Ska jag slipa av med maskin först? i så fall, går det att slipa lite på nåten då? den står upp ngt, ca en mm. eller ska jag ta en vass kniv etc.?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej!

Har själv testat med alla varianter 2-komp lack och dyra snappy teak men det som fungerat bäst är följande.

Du ska köpa något som heter oxalsyra(finns i princip alla dyra teakmedel)! Det är ett vitt pulver som du blandar i vatten (helst varmt) och skurar/borstar teaken med! Sedan spolar du av med rent vatten, detta kan göras flera gånger. Oftast behöver du sedan bara olja in träet med teakolja! Teakoljan har ofta lite pigment i sig som gör att det blir riktigt fint!

Helst ska du inte slipa teaken för då är det snart inte så mycket som återstår. :-)

 

 

/jens

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det beror på vilket slutresultat du vill ha. Är teaken ojämn kan du slipa den, nåt och allt. Men är den jämn och fin och bara skitig och du vill få ren den kan du göra som ovan med oxalsyran, eller som jag - bara köra med såpa, varmt vatten och en mjuk borste. Me dessa metoder får man på sikt en vackert silvergrå teak. Men - vill du att teaken skall vara brun kan du köra med ett mirakelmedel typ snappy, wax eller liknande. Ett annat alternativ är att olja den, men då blir den lite blöt och mörk i utseendet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Slipa !

Ska du få det snygg så slipa. Teak är ett hårt trräslag som blir silvergrått efter ett antal veckor utomhus. Det silvergråa fungerar som ett skydd för teaken, men med tiden, om man tvättar och skrubbar ofta blir det längsgående fåror i träytan, på grund av att den mjukaste delen i teaken nöts bort. Teaken ser då gammal trött och nött ut. Ofta står nåten upp någon mm mellan teakribborna. detta är väl inget fel men jag tycker att det ser anskrämligt ut. Normalt sett har man teakribbor som är 12 mm, slipa ner dessa 1 mm var 10:e år, så har du nog 35 år innan du behöver börja byta ut teaken. Jag har gjort det 2 ggr på min båt som är 26 år. Tänk på att både nåten och teaken är motståndskrafitga mot nötning, det krävs en bra slipmaskin om du ska få ett bra reslutat.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tänk på att borsta tvärs med fibrerna om du ska rengöra teaken. Då tar det längre tid att få de längsgående djupa reporna.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ni menar alltså att det går att slipa med en occilerande slipmaskin även över nåten som står upp en mm?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...