Jump to content
Sunday 25 September 2022

Recommended Posts

Hej

ska i morgon hjälpa en kompis att lyfta av toppen på en ad41 i en orrskär 850. Har skruvat en del motor men aldrig så långt ner i denna modell. Är det något speciellt att tänka på? Allt kring toppen är demonterat redan. 
för info så gör vi jobbet då vi misstänker en läckande topplockspackning. Toppen kommer skickas iväg för kontroll innan återmontage. 
tack på förhand! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det är många topplocksbultar att lossa (27 st om jag minns rätt) och många varv på varje. En mutterknackare för att lossa dem sparar otroligt mycket tid och muskelvärk. Återmonteringen får naturligtvis sedan inte ske med denna och ordningen på bultarnas dragning och de olika stegen i åtdragningsmoment är mycket viktigt att följa. Men demonteringen är inte lika kritiskt.

 

Sedan väger ju toppen en hel del, och sitter den "långt ner" och man inte kan stå två personer bredvid kan man behöva tänka till lite för att få upp den.

 

Låter som en bra idé att låta en motormekanisk verkstad gå igenom toppen. Kolla blockytorna noga, samt loppen i cylindrarna när toppen är av.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Klart synligt vattenläckage vid 1ans avgasport men vid demontage av limpan syns även rinnmärken vid fler portar.  
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ett gammalt känt problem. Krysslipa topp- och blockplan försiktigt med smärgelduk. Rengör ordentligt. Spraya nya packningen tunnt med packningsklister på båda sidor och låt den torka. Montera toppen och dra enligt anvisningen så blir det tätt.

Ingemar

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stort tack för info Ingemar!

att krysslipa var nytt för mig, vad är orsaken till att man vill göra det? Gissar att man slipar lätt i olika riktningar? Vilken grovlek ungefär?

 

bjuder på en bild innan åbäket åkte in i bilen för transport till verkstad i morgon. Kan tillägga att inga synliga defekter hittades. 

DF801CBF-8FA7-4825-924B-5623776D5420.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

220 har jag nog använt, tror jag. Det var ett tag sen jag gjorde det senast.

Ingemar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...