Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

bran82

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    156
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

3 Neutral

Om bran82

  • Placering
    Örlogskapten

Mina båtar

  • Båtens namn
    STORM

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Jag har 2*30W på rufftaket samt en vikbar 50W jag lägger fram om vi ligger i naturhamn flera dagar. Regulator är Victron MPPT 75/15. Men nu med 2*60Ah LiFePO4 batterier behövs knappt solcellerna...
  2. Victrons med blåtand är kanon - göra inställningar och få upp historik mm i mobilen.
  3. Har varken sagt att man måste ha en 150% genua eller att den är omöjlig att hantera. Säger att det är otympligt att hantera. O båten väger 5t+ och har 18kvm storsegel... Blir inte mycket till driv utan den stora genuan. Kan ju vara kul att segla o slippa gå för motor bara för man trimmat ned sin båt så den helt saknar driv i lätt- och medelvind. Cruising tycker jag ska vara bekvämt - att baxa runt 30kvm genua med långt underlik är inte bekvämt oavsett hur lugnt du tar det i slagen... Det är även bekvämt att komma fram i rimlig tid - nåt du troligen inte gör om du trimmar ner båten med en liten fock. Lite svårt o se det kontroversiella i det... Trådtiteln är "Ensamsegling - kan man hantera en Maxi 95". Ja, klart det går. Folk seglar IMOCA 60 jorden runt solo. Tycker bara TS ska vara medveten om att det är bra mkt otympligare med en gammal MH-båt med 150% genua än en partialriggad fockbåt med större storsegel.
  4. Förstår att det är lockande med M95ans innerutrymmen, men tänk dig verkligen för innan du skaffar en masthead-båt... Seglat o kappseglat mycket Maxi 77, och man tröttnar extremt fort på en 150% genua som dessa underriggade båtar verkligen behöver.
  5. Njaa.. lite förtydligande behövs nog - finns den tänkta båten i tabellen OCH har samma eller "enklare/mindre" segeluppsättning samt i övrigt inte är väsentligt modifierad från tabellbåten går det bra.
  6. Inspirerande tråd, snyggt! Vi lejde bort vårt motorjobb, ska bli kul o provköra vår nya 3YM20 till veckan. Jag väljer dock att inte ha nåt startbatteri. Med en bra bank och batterimonitor känns det mest onödigt att lägga vikt och utrymme på separat startbatteri. Det använder jag hellre till förbrukning. Men jag förstår er som väljer att säkra med ett separat batteri.
  7. Nja.. du får nog räkna med minimum 30' för motorinstallation. Vi har fått offerter på allt från 30-45kkr, då den som pratade om 30 missat en del saker. Då är det inget "lull-lull" med i offerterna. Iofs "vårpris", kan tänka mig att man kanske kan komma undan billigare på hösten.
  8. Jag hade 2*115Ah som jag skötte exemplariskt, aldrig urdragna över 50%, ytterst sällan jag låg under 60% batterikapacitet. Efter 3säsonger buktade dom ut som ägg... Hade MaxPower som låg o kötta på med ~14.2V konstant även på vintern... Nya båten köpte jag INTE en Maxpower utan en Victronic med mer modest floatspänning.
  9. Antal har riktigt bra avlastare, mkt nöjd med de jag köpte ifjol och vet flera andra kappseglare som även dom är nöjda. http://sailinggear.se/products/d%C3%A4cksutrustning/avlastare
  10. Du som ändå verkar segla mkt, en sån liten spinnaker är inte svår att hantera solo som det är. Känns som att göra det onödigt meckigt utan att det behövs? Seglat solo på 77an med 56kvm och nu med Novan på 70kvm utan massa specialare, kör med AP och går platt vid gippen bara, ser till att nedhalet är lite slackat.
  11. Jag är övertygad om att det var Maxpowern som koka upp mina blybatterier. Höll i knappt tre säsonger, när jag plocka ur dom var dom alldeles svullna. Är jävligt skötsam med batterierna - drogs aldrig ur mer än till ca 55-60% (vilket hände nån gång att jag va så långt nere, hade monitor) och en fin CTEK landströmsladdare som toppade batterierna flera ggr per säsong. Var på genomgång med en kille från Odelco (visst konkurrent) men han mena på att floatspänningen är definitivt för hög från Maxpowern. Va även andra på mötet som haft och bytt ut Maxpower pga sabbade batterier.
  12. Jag köpte Victrons BMV700-monitor och deras Bluesolar MPPT 75/15 regulator. Monitor är extremt lätt inkopplad, gedigen och matas med en 5m nätverks (ethernet) kabel - enkelt! Är smart o känner själv av det mesta. Regulatorn ger även den ett gott intryck - en rimlig floatspänning (13.8) jämfört med maxpowern (som gasade sönder batterierna i min förra båt). Denna regulator har flera olika lägen den kan ställas i, jag kör på det läge som ska vara skonsammast mot batterierna.
  13. Ta upp hål i sittbrunnen och montera luckor. Har en bekant som gjort så på sin Maxi (han bytte dock hela durken och höjde den samtidigt). Troligen den enda som har en durk i kolfiber på sin Maxi 77
  14. Tjena, Nån som har koll på vad för dimensioner jag ska ha på vacuumventilen till min 2GM15? Har tyvärr inte möjlighet att åka och mäta på plats... Nuvarande läcker, tänkte köpa på ny på Hjertmans idag då dom har 20% o hinner inte förbi båten och mäta. Se bifogad fil för bild.
  15. Lidingö Runt är sjukt tråkigt race vad gäller kringarr - det finns inga öht. Seglingen i sig är inte heller superkul IMHO. Vi låg på Fjäderholmarna den enda gången vi körde det. Dimmigt som fan så blev inte mkt sömn med all trafik som blåste i mistlurar...
×
×
  • Skapa nytt...