Jump to content
Thursday 06 October 2022

marhag

Medlemmar
 • Content Count

  61
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

7 Neutral

About marhag

 • Rank
  Löjtnant

Recent Profile Visitors

530 profile views
 1. Ok, och så kommer det en motorbåt som gör en svallvåg.. Filmen S.O.S Segelsällskapet demonstrerade denna möjlighet...
 2. De känns inte så värma så det inte går att gå på dem? Har du kännt på dem när solen har lyst på dem några timmar? Eller för att ge ett exempel ett barn som går omkring barfota på däcket är det någon fara för dem att de bränner sig?
 3. Fräckt! Ifall de hade varit flexibla och man kunde gå på dem så hade jag varit såld direkt! Har sett glas-glas solcells moduler för fast montering innan i olika mörkare färger men aldrig i vitt.
 4. Jag har samma ctek system som du och har dem tejpade emot toppen av det ena batterier i förbruknings banken. I mitt fall så har jag tre batterier i banken så någon blir utan hur jag än gjort. och sensorerna når inte till alla så jag gjorde det enkelt för mig och satt fast dem med tejp direkt i kontakt med det närmsta batteriet mitt på. alla batterier har alltid suttit parallellt tillsammans så de borde har ganska likt egenskaper gällande värme.
 5. Jag menade naturligtvis inte helt vita. Tror det är svårt att göra då kisel elementet har en väldig specifik färg. Det var mest ifall en helt svart absorberade mycket mer värme än en "normal" med vit platta med cellerna synliga då jag gissar att de blir ganska varna de också. Kanske så varma att skillnaden är oväsentlig?
 6. Hej, Är där någon som har erfarenheter av SUNBEAM system Tough black paneler? Hur verkar dom och en sak som jag speciellt funderar över hur varma blir de? Det med att de är svarta får en att tro att de kan bli ganska varma, och med tanke på att de behöver sitta där man går ibland så är kanske vita bättre ur den aspekten? Har i princip inga ytor på båten som man inte går på som man kan sätta paneler så den aspekten har betydelse.
 7. marhag

  Koppla in AIS

  Hej, jag vet att denna tråd är lite gammal nu, men en som hyfsat nyligen lidit av ett mastbrott där masten föll på VHF-antennen på pushpit så skulle jag säga att en reserv antenn är typ denna https://www.benns.se/elektroniknavigation/vhf/nodantenn-vhf. Min erfarenhet är att inte lita på något du har monterat på däck vid ett mast haveri....
 8. Problemet är i första hand inte vilket program man använder utan leverantörerna av kartmaterial som är problemet. Ofta får man köpa väldig stora områden ifall man vill täcka in båda sidorna på Öresund. Eniro kommer antagligen aldrig att täcka danska sidan eftersom den datan kommer från en annan myndighet och med andra regler. Använder själv en plotter med CMAP material men det är ett mycket större sjökort än jag behöver.
 9. Skulle kanske vara tydligare det gäller västkusten. Kommer från söder och går norrut. Vi får se hur lång vi kommer. Publikationen med beskrivningen av naturhamnar på västkusten låter intressant, kommer nog att beställa den. Har ni något skydd på fören på båten när ni lägger den mot klipporna? Korta och medel långa förtöjningslinor har jag. Långa saknar jag, men jag är inte säker på hur långa jag ska skaffa. Jag är helt medveten om att en tilläggning med båt är en åskådarsport och eftersom vi kommer att vara nya på att lägga till i naturhamn så är jag säker på att vi kommer att bjuda på en del underhållning.. Det bjuder vi på
 10. Vi planerar för första gången ta båten till skärgården i sommar och då har frågeställningen dykt upp gällande övernattning i naturhamnar och vad man behöver. Då vi har ingen erfarenhet av naturhamnar så har vi försökt läsa på gällande detta och hur man förtöjer och vad man behöver vid förtöjning. Vi har satt ihop följande lista på utrustning... Bergskilar Stävstege Riktigt långa förtöjningslinor Har vi missat något? Vi har redan två ankare ett Delta och ett Bruce (kopia tror jag). Osäker på hur långa linor och kätting som de har. Inget ankarspel.
 11. Den ska bli så stor som möjligt. Därför som vi får den gjort speciellt efter tillgängligt utrymme. Intressant med 20-30 liter per kojplats. Det kommer vi inte upp i eftersom där är 8 kojplatser. Men vi är normalt 3 ombord och ska vi nog klara det om vi räknar "använda kojplatser".
 12. Det var inte så tjockt som jag trodde. Hur stor (volym)är den som du har?
 13. Format på de tankarna fungerar inte. Anledningen att vi bygger en är att ingen tank på marknaden passar det utrymmet vi har där vi kan har en tank. Jag såg också att jag skrev fel troligen så kommer den att göras i syrefast inte RF.
 14. Vi ska bygga en ny septiktank i rostfritt och fungerar lite på vilken tjocklek vi ska ha på materialet med tanke på vakuumsugs tömning m.m. Tanken kommer naturligtvis att ha avluftnings anslutning så fullt vakuum kommer den inte att utsättas för. Någon som vet godstjocklek på dem man kan köpa färdiga eller har erfarenhet från andra byggprojekt?
 15. Hej, jag hade en motor som betedde sig så. I mitt fall så hjälpte det med att byta luft filter. Förstår inte logiken i det med det hjälpte för mig. Du sa att dieseln var från förra året. Där har inte kommit vatten i den eller något skräp?
×
×
 • Create New...