Jump to content
Monday 26 February 2024

vindsurfaren

Medlemmar
 • Content Count

  16
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by vindsurfaren

 1. Har börjat intressera mig mer för elektriska utombordare och köpte en Flipper 420 för några veckor sen som jag förra veckan montera en 55 lbs Minn Kota. Tyvärr tycker familjen att den med sina toppfart på 5 km/h är för sakta, så nu börjar jag titta på att bygga mig en egen utombordare med en liten budget. Målet är en lösning som går i 5-6knop/10 km/h Tanken jag har just nu är att konvertera en gammal 2-takts utombordare till el-drift. - Liknande det som görs i denna video: Jag tittar på att använda en elmotor från Amazon, t.ex. denna: https://www.amazon.se/dp/B088D6C1XD/?coliid=I1U6NVYWXH5TCF&colid=1SG1VL3QCBIU2&psc=0&ref_=lv_ov_lig_dp_it Då den är 48 volt så behöver jag även batterier för det, men då jag inte vill ha 4 st fullstora bilbatterier så är första frågan till forumet? Har ni tips på batterier som jag kan köpa men som är mindre i storlek? - Skulle totalt vilja ha runt 120 Ah. - Förslag på batteri: https://www.amazon.se/Electronicx-grästraktor-åkgräsklippare-startbatteri-gräsklippare/dp/B084WSJK6M/ref=sr_1_6?crid=ST7TGM6VFTB3&keywords=batteri%2B12%2Bvolt%2B30%2Bah&qid=1659981942&sprefix=batteri%2B2012%2B20volt%2B2030%2B20ah%2Caps%2C84&sr=8-6&th=1 Min andra fråga: Skulle även vilja ha 1-2 st 100w solceller som jag tänkt montera på en ställning på båten, behöver jag få en laddningsregulator som klarar 48v? Min tredje fråga: Något tips på laddare för att ladda dessa batterier med vanlig landström? I videon ovan så använder han en elmotor med spec: 72 volts, 3000 watt. Om jag skulle satsa på en sådan motor måste jag då försöka hitta en laddare och laddningsregulator som klarar 72 volt?
 2. Jag undrar om någon här har en Mercury 80 / 90 / 100 / 115 hk som är den nyare modellen, tror nuvarande modell är från 2016 och framåt. Vad har ni för innerdiameter på er bränsleslang? Jag har försökt hitta svaret i deras manual men tyvärr inte fått fram svaret. Vad jag förstått så finns det 8 och 9,5 mm, vad jag lyckas läsa mig till så borde 8 mm gå bra medan vissa rekommenderar att gå upp till 9,5 mm. Min frågan är vilken diameter ansluter tätt mot anslutningen på motorn? Tar även gärna emot tips på var jag bör köpa bränsleslangen för att komma undan lite billigare men inte ge efter på kvalitet.
 3. Hej, jag har samma fel på min Mercury 90 hk 4t 2001, dock cylinder 2&4 som inte tänder. Har du hittat någon lösning? Min verkstad tror det är statorn eller CDI boxen. Jag har provat min båt med en tändningstestare och vid någon millimeter har jag gnista på alla 4 cylindrar men vid utökning till 1 cm så orkar bara två tända.
 4. Hej, Båten är en midcabin båt och dessa är luckor ute i för och akter. Så de kommer vara utsatta för väder och vind. Det ser ut som det är idag någon typ av 12 mm plywood med dekorplast som ser ut som nåtad teak, de nya luckorna behöver vara 12-14 mm tjocka för att slippa bygga om för mycket. Eftersom det är luckor så fungerar det inte enbart med flexiteak eller teakpinnar, behöver någon som är stabilt över den öppning som luckorna täcker idag. Det är totalt 3 luckor som är ungefär 57*57 cm.
 5. Hej, jag har pratat med Hjertmans och tänkte att jag kunde nåta dessa skivor själv, men då faneren bara är 0,6 mm så är jag rädd att jag slipar bort hela faneren vid nåtning. De säljer även nåtade skivor, dock för 1250 kr/st + frakt och jag behöver 2 st. Skulle helst vilja komma undan billigare.
 6. Hittar inte ens Teak plywood. Någon som vet om det går få tag i något som liknar svart-nåtad Teak i t.ex. dekorplast/folie eller badrumsmatta? Det enda jag hittar är Nåtade Teakskivor för ca 3000 kr och det känns dyrt för 3 st luckor till båten. Behöver 0,6 x 1,8 m. Hitta något som heter Tarkett Aquarelle Ship Deck Teak, men ingen som säljer den. Bara flera försäljare för någon modell som heter Silver Brown
 7. Fick hjälp att plocka ner och rengöra förgasarna, men det hjälpte inte trots flera försök. Som tur är hitta jag en servicetekniker som inte gav upp och det visade sig efter ytterligare nedplockande av förgasarna att spetsen på en av reglerskruvarna som reglera bränsleflödet vid tomgång till en cylinder hade gått av och ströp allt bränsle.
 8. Vet ni om någon i Linköping som säljer teak plywood?
 9. Mina luckor på en Sea Star 600 XR har delaminerats så det är dags att byta ut dem. De består idag av 14 mm laminatskivor med tunn faner med svart nåtad teak och det är 4 luckor, behövs en skiva som är minst 56 cm bred och ca 180 cm lång. Jag bor i Linköping och har tyvärr inte hittat någon här omkring som säljer nåtad teak och vill gärna inte lägga mer än 1500 kr på dessa luckor. Finns det någon butik i Linköping som säljer nåtad teak? För att komma ner i pris så tittar jag även efter någon som säljer nåtad faner eller folie som jag kan limma fast på en skiva, någon som vet var jag kan hitta det?
 10. Tyvärr hjälper det inte om jag pumpar på blåsan, motorn dör ändå. Det jag tycker är konstigt är att den kan gå riktigt bra på tomgång när jag startar den, inte förrän jag använder handgasen eller lägger i växel och sedan gå tillbaka till friläge som varvtalet sjunker till 600-650 RPM och motorn stannar. Är händig att skruva men vet inget om hur denna motor fungerar, någon som vet var jag kan hitta en reparationshandbok för en Mercury 90 HK 4-takt -2000?
 11. Hej, inför denna säsong bytte jag tändstift och vattenavskiljarfilter, tyvärr hjälpte inte det. Någon som har numret till en kunnig person att ringa eller tips på idéer? Funderar på om det går ställa upp tomgången på något sätt eller om det är bara bita i det sura äpplet och dra upp båten igen och försöka montera bort förgasarna och rengöra dessa.
 12. Jag har en 90 HK Mercury 4-takt med förgasare som stannar när jag lägger i friläge och den går ner på tomgång (650-700 rpm). När jag startar motorn går den utan problem på tomgång men har jag kört lite med motorn och går ner på tomgång så stannar den, spelar ingen roll om motorn är kall eller varm. Går utan problem på högre varvtal. Problemen ökade efter årets första tankning och jag har lyckas få motorn att inte stanna på tomgång om jag tryckt på bränsleblåsan under färd. Det hjälper också om jag använder handgasen lite vid frilägge för att motorn inte ska stanna då. Kan starta motorn så fort den stannat och den går bra på tomgång, går dock då på lite höre varvtal (750-800 rpm). Kan och borde jag ställa upp varvtalet under tomgång? - om ja, hur gör jag det? Vad är trolig orsak till att den stannar på tomgång?
 13. Tack för tipsen, blir att testa med hammarlack. Läste på biltemas sida och den lät riktigt hållfast. Nu till det andra problemet att det rostat på nedre delen av styraxeln, några tips på hur jag åtgärdar det? Funderar på förslaget med vattenfast fett kan vara något.
 14. Var hittar jag "Rost stopp"? I mitt fall är det saltvatten också.
 15. Hej, under helgen när jag höll på att göra i ordning båten för säsongen märkte jag att min Mercury 4-takt 2004 har börjat rosta på några ställen. De mest allvarliga är: - Dels har det börjat bildats rost på trim/tilt-motorn - Bild: Tilt-motor - Det har även rostat nedre delen av styraxeln (se inringad del bild Rost_Upphängning_red) - Bild: Rost_Upphängning_red, Upphängning_red, Upphängning2_red Någon som har något tips på hur jag skall behandla dessa områden så att det inte rostar mer? Bifogar lite bilder
×
×
 • Create New...