Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

Expanderkilen

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    47
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

6 Neutral

Om Expanderkilen

  • Placering
    Fänrik
  1. Håll i er nu, jag fick tipset sekatör. Det funkar riktigt bra om den är vass. Jag köpte dessutom en hydraulisk 8-tons krimptång för ca 700 kr inkl frakt. Den ger vad jag kan bedöma ett mycket bra resultat. Jag vet att man kan både beställa och köpa färdiga kablage men i mitt fall stämde inte längderna på de färdiga och jag hade ingen i närheten som gjorde kablage.
  2. Jag har en Sea Ray 330 -97'a som du gärna får titta på om du har vägarna förbi Trollhättan (inte till salu). Angående din kalkyl så tror jag att 30 år är över medellivslängd på en motor även om jag har haft äldre motorer än så. Pratar man en båt med 2 spisar så räcker inte 300000 till byte heller tror jag. Jag rekommenderar att söka efter en båt med raka axlar, det är ofantligt skönt att slippa drev. Jag har meckat med både Penta- och Merceuiserdrev och saknar det inte.
  3. Hej, här är de fast på Ebay http://www.ebay.com/itm/Polk-Audio-DB651-6-5-2-Way-360W-Car-Boat-Marine-Audio-Stereo-Coaxial-Speakers-/191539619763
  4. Jag köpte Polk Audio DB651, de har fått väldigt bra kritik och är marinanpassade. Det bästa är att de kostar 62 USD per par på Amazon!
  5. Axel Stark i Trollhättan har syrafasta UNC 1/4" i längd 64 respektive 71. Jag köpte sådana där för ett par veckor sedan. De har för övrigt alla skruvar som har tillverkats efter drottning Viktorias tid ;-)
  6. Om det Inte är ruttet så finns det metoder att få ur fukt: http://www.hotvac.com/ Det borde gå att göra en DIY-lösning på denna metoden.
  7. Vissa Mercruiser har ett antal pneumatiskt opererade ventiler som tömmer motorn och skyddar den från frysrisk. Om du har ett antal tunna blåa slangar på den och en cykelpumpsliknande tingest sittande i framsändande så har du detta systemet. Vill minnas att det även finns manuellt opererade ventiler på en del. Man måste självklart köra ur saltvattnet ändå. Har han använt drevsäck/tunna så ser du inget märke efter muffar.
  8. Jag har haft en båt med rak stäv, en Forslundare (1938) på 8,5x2,2 meter. Den hade en intressant egenskap, man kunde åka Igenom vågorna när det var ordentlig motsjö :-) Den hade en intressant skrovform med vass stäv som gradvis övergick till svagt v-formad botten vid aktern, midskepps hade den därför 30 graders v-botten!
  9. Hej, jag har haft en Bella 26 Falcon, årsmodelll 2003 (och en Bella 655). Falcon är smart inredd båt för sin storlek och den har ordentlig toa samt sovplatser för två vuxna och två barn. Skrovet är fantastiskt bra. Kvaliteten är bra, enda plumpen där är att elsystemet inte är lika snyggt som i min Sea Ray. Jag hade kapell till min och gjorde ett extra värmeutsläpp under kapellet, man fick då ett "rum" till. Åker man "kanalfart" så kan man sitta på taklucken och styra med fötterna om vädret tillåter. Jag drog även ut en värmeslang vid fötterna i v-kojen för det blev ingen cirkulation där annars. Detta var rätt enkelt. Jag hade Mercruiser 4,3 EFI på 210 hk, denna räcker fint utom när jag packade båten Full med semesterpackning, fru, två halvstora barn, en helstor hund samt en komplett dykutrustning med viktbälte och tuber. Jag bytte därför till fyrfaldig prop vilket gjorde gott. Mercruiser-åttan är också ett bra alternativ. Vi bytte upp oss till en 33-fotare (plus moms) vilket givetvis blir bättre både när det blåser mycket och utrymmesmässigt. Lycka till!
  10. Hej, skaffa en rejäl trailer. Avregistrera den och lås fjädringen - vips så har du ett "efterfordon". Observera att det måste ha bromsarna kvar om du vill köra tyngre än bilens tjänstevikt. https://transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Fordonsregler/Slap/Efterfordon/ Njut sedan av Sverige i 30 blås, glöm inte ljudbok om du ska långt :-)
  11. Jag monterade halvflexibla solceller (aluplåt) på en slät yta på takluckan med en dubbelhäftande skumtejp, den var ca 1,5 mm tjock. Det funkade jättebra tills solen tittade fram ;-) Solcellen expanderade så mycket att tejpen skövs loss längs kanterna, dock satt den kvar i mitten så jag lät den sitta så.
  12. Altså, är det inte enkelt? Bojkotta Pantenius som håller på med sånt trams. Jag jobbar bland annat med CE-märkning (inte av båtar), tanken är att man skall ha gemensamma europeiska regler för sånt som tidigare var styrt av nationella regler. Allt för att underlätta EU's inre marknad. Detta betyder Inte att andra regler/märkningar är sämre. Exempelvis har USA hårdare elsäkerhetskrav än EU. Dessutom att drömma av det jag sett när jag bytte från finsk (2006) till amerikansk båt (1997) så verkar den vara byggd efter mycket hårdare regler m.a.p. brandvarnare, kolmonoxidvarnare, automatsläckningssystem m.m.
  13. Det kanske du inkluderar i punkt 3 men hursomhelst är det viktigt att motorn har fått Bra olja. Jag deltog på en tribologiföreläsning en gång där föreläsaren bl.a. berättade om att det idag finns oljor som till och med adderar material, när de mätte slitaget på vevstakslager så hade tjockleken Ökat på lagrena. Mikroskopiskt men ändå. Jag har å andra sidan mycket dålig erfarenhet av dålig olja då jag slitit ut en nyrenoverad bensinmotor på ca 800 timmar eftersom jag trodde på att Biltemas oljor uppfyllde API sl-klassificering som det stod på dunken. Jag kommer aldrig mer köpa nån billig no-name-olja oavsett vad det står på dunken.
  14. Hej, krånglar D6:or mer än andra? Jag tycker alla motorer verkar krångla ibland, man skulle vilja ha statistik och inte basera på vilka som hörs mest i forum. Dock verkar den gamla D3:an (nya kom ca 2011) ha haft dålig statistik men den är ju inte intressant för dig. Jag har haft både svarta och gröna motorer och de svarta krånglar också. De gröna har funkat fint hittills, vilket är värdelös statistisk information därför att det bara är två stycken. Dock är jag nöjd över att ha kommit från drev-träsket :-)
  15. Jag har tutat i damen att det kostar "några tusenlappar" per år i underhåll för våran halvmilleskuta vilket naturligtvis inte stämmer... men 100 papp i underhåll?? Hyr du in nån som bäddar sängen åt dig ;-)
×
×
  • Skapa nytt...