Jump to content
Friday 13 December 2019

RikardE

Medlemmar
 • Content Count

  880
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

RikardE last won the day on November 10

RikardE had the most liked content!

Community Reputation

137 Expert

About RikardE

 • Rank
  Konteramiral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Raol: Macgregor 26 - där har du vad du söker, mindre, helt i plast, fungerar - blev ingen hit. Jag tror att hela båtindustrin kommer att förändras, mycket pga miljöalarmismen. I viss mån driver det utvecklingen framåt, tyvärr på bekostnad av att gemene man får stå och betala allt för mycket för alarmisterna panik. Jag kan tänka mig att utvecklingen av batterier och elmotorer kommer att drivas framåt. Man kanske kommer se över kölformer - placera batterierna i kölen. Batterier som behövs för att driva båten framåt. Regererering av el från propellern när man seglar. Detta kommer göra att man kan bygga båtar på ett helt annat sätt än idag - när man inte behöver fundera på utrymme för motor, dieseltank, vattenintag, vattenutkast. Solceller i seglen finns redan. Kanske någon solcellsfärg att ha på däck? Arcona 380Z är ett exempel på en 0 utsläpps båt - levereras med elmotor istället för en diesel.
 2. Kan det vara så att pulpitens fäste är skadat och på så sätt skapar sprickorna? Kan pulpiten vid tidigare tillfälle varit lös och på så sätt skadat gelcoaten? Är undersidan i plast helt solid? Lossa allt, se hur alla delar ser ut. laga allt som inte se super ut. Sen borde det fungera.
 3. Funktionen finns på flera än Garmin. Smak och tycke avseende tillverkarna. Alla går om varandra med jämna mellanrum. Jag har haft Garmin, Lowrance, Raymarine, Simrad. Min personliga reflektion, Lowrance var den enda jag absolut inte kunde med. Garmin fungerade helt ok, gillar inte kartbilderna. Simrad fungerade utmärkt. Raymarine trivs jag med, gillar kartorna, navionics, tycker att gränssnittet fungerar bra för mig. Har kamrater som bara använder Garmin, andra som struntar i vilket osv. Titta kläm, känn, köp den för en själv mest trivsamma är mitt råd. Skall jag vara partisk så har jag två Axiom 9or som väntar på att bli installerade i min båt..
 4. Det går säkert att köpa 3:e parts motorstyrning till en marin diesel på samma sätt som man kan köpa det till en bilmotor, om nu styrningen skulle mulna helt. Dock tror jag inte att det problemet är sådär enormt stort..
 5. Fördelen med en dieselmotor är ju att dom går at köra på olika alternativa bränslen. Att man inom 10 år skulle kunna förbjuda diesel i Svergie känns inte helt verklighetsnära, om man mot alla odds skulle lyckas att bli av med dom fossila bränslena så kommer dessa att ersättas av annat, HVO eller liknande vilket kommer göra att vi kommer kunna köra våra dieselbilar och båtar. En väl underhållen D6 är en mycket bra motor, vill man ha en motor som är enklare att leva med under längre tid kanske man skall kika på en TAMD som blir större - mer cylindervolym - mindre slitage, bara en stor turbo, inte samma bränsle ekonomi som en D6, men en urkraft som är trevlig. Eller en KAD42-43 som är en ganska hållbar motor med enklare elektronik - om man är orolig. Som tidigare nämnts så är det inte timmarna som dödare en båtmotor utan ålder eller brist på underhåll. Vad man skall tänka på avseende alla moderna motorer när det sitter elektronikboxar i, är att dessa är känsliga för el åska/ströspikar som kommer genom landströmsanläggningen. Min förra kärra hade haft landströmmen inkopplad med byte av EDC box som följd - dyrt. Så se till att koppla ur huvudströmmen från motorerna när dom inte används eller båtens batterier laddas.
 6. Det snyggaste borde vara att ta loss den och plasta igen alla gamla hål, glasfiber och styren eller epoxi, rolla över med topcoat, slipa och polera - så blir den som ny. Du kan ju lägga på ett lager kolfiber som du klarlackar eller lägger på klar topcoat så det ser lite häftigt ut. Känns det för jobbigt kan man täcka med polywood som sikas och skruvas fast. Om det skall vara plast liknande material.
 7. 900 timmar är nog ingen ålder på en D6. Kolla service historiken, be en mekaniker besiktiga motorn/erna. En genrell grundregel är ser det bra ut, startar den som den ska och låter frisk är det en bra grund. Ett tips är att kolla ifall man bytt sjövattenfilterlocket från ett svart gängat till ett glaslock med stålram - om man inte gjort det så har man inte riktigt brytt sig kan jag tycka. Dom svarta locken gick sönder och vattenfyllde motorbrunnar.
 8. Sverige är en demokrati - där alla ska ha fri åsiktsfrihet - det är ju inte riktigt sant eftersom att vänstern tystar högern. Även om det sedan en kort tid blivit lite mer höger nyheter i Sverige. Jag tänker att det borde vara mer valfrihet i Svergie. Man får välja vad pengarna ska gå till, min del i bidraget till Stadskassan ska hanteras på ett sätt som jag anser vettigt. Om man sedan tycker att det ex borde finnas en motorbåtsskatt så kan den vara frivillig. Dom som anser att den borde vara hög oaktat om man har en båt eller inte kan frivilligt betala den skatten. Då får ju alla som dom vill - egentligen ganska enkelt. För min del så anser jag att regimen i Sverige gått får långt i skattandet av oss få som jobbar. Är det verkligen rätt och riktigt att en sjuksköterska ska betala över 50% i marginalskatt? För dom stackare som tjänar lite mer betalar idag en bra bit över 60% skatt på den överskjutande delen - en straffskatt som dom defacto inte får något för! Tjänar du mer och bidrar mer blir du av med mer och får inte tillgodose dig med ex högre pension eller något - ett mycket mycket kommunistiskt sätt att beskatta befolkningen. Ett sätt som dessutom bidrar till att folk lurar systemet - för att få något för sina surt förvärvade slantar. Hade man satt en tjänstemannaskylldighet på politikerna så skulle mindre fel begås. Politikerna slösar ofantligt med våra pengar. Okontrollerad invandring - ingen koll på vem som får bidrag - det betalas även ut bidrag när man flyttat från Sverige (hallå!). Ingen koll på investeringar och budget - KS - hur fasen kan det bli så förbannat fel? C9ykelbanorna i människobyn (Sthlm) budget var 8 miljoner - nu är man uppe i över 26 och det är inte klart.. Så länge vi har infantila personer som inte har någon verklighetsförankring som styr Sverige spelar det ingen roll om dom skulle beskatta oss moderna slavar med 80% av lönen - dom skulle endå inte få det att räcka! Gör rätt istället för att slösa!
 9. Efter en hyffsad marknadsanalys som till viss del blev utförd efter beställning (vissa segelmakare hade inte så bråttom att svara) så har vi beställt ett nytt försegel. Focken var den absolut sämsta och har inte så mycket trimmöjligheter så den byttes ut. Valet föll på Gransegel. Jag fick bra intryck av dom, har träffat flera av deras representanter - riktigt trevliga och genuint intresserade. Det blev en kolfiberhistoria, lite dyrare än dacron, men hållbarare i längden. Rekommendationen från flera andra tillverkare - så stora segel säljer vi inte dacron, det är för mjukt/töjbart. Det ska vara bättre material. Mindre båtar med mindre krafter kan man tänka annorlunda - det var genomgående från alla. I samband med detta lämnades storen in för att sys om. Till våren kommer några fall och skot att bytas ut tillsammans med akterstaget så vi får större trimmöjligheter. Jag hade riktigt bra diskussioner med flera andra segelmakare som var både trevliga och kändes seriösa. Gransegel finns i samma kommun, enkelt med närhet. Jag återkopplar efter sjösättning och provsegling.
 10. Min LJ är fästa mitt på nedre spridarna, dom vill endå fånga lattorna när vi hissar storen. Att kunna ta ta in dom känns som en mycket smart lösning!
 11. Vet man vad man gör så är det väl säkert en okej lösning - tills ägaren efter dig börjar försöka få koll på läget i båten, risk för lite huvudbry. Jag hade en gammal Fjord där jag fick göra om det mesta då man koppla på lite här och lite där, dessutom med strömtjuvar, det är som att be om glapp. Eller ett hvt att felsöka som jag varit med om i en båt. Jag har hittis kunnat dra från mina strömbrytare/säkringar i nuvarande båt. Hade jag behövt koppla på flera saker någon annanstans så hade jag dragit en tjockare matningskabel från elcentralen och satt en ny säkringscentral där varje ny förbrukare fått en egen säkring. Lite anal kanske, men jag har sällan haft problem med dom åtgärder som jag gjort i mina båtar.
 12. Det är många ungdomar som köper en båt, kastar loss och drar, utan minsta kunskap eller erfarenhet. Vi planerar att åka på en längre resa, med 20 års båtvana och ca 1500 distans/år KL IIV ser jag mig som en amatör med viss koll på läget. Vi bytte till segelbåt flera år innan vår planerade resa för att lära oss hantera en segelbåt ordentligt innan vi kastar loss. Ja jag är lite feg.. En sak som varit uppe på tal flera gånger är att utrusta en båt, oaktat om det är för kortare seglingar eller längre seglingar. Man lär sig under tiden vad man behöver och uppskattar. Detta är så individuellt att man inte kan säga - detta Ska du ha. Visst man kan ansluta sig till ARC och gå efter deras krav eller bara läsa vad dom har för krav och gå efter det. Har ni koll på hur era vattenvanor är? Med en båt får man begränsat med vatten - hur ska man hantera detta? Ska ni ha en watermaker - vet ni hur det fungerar? Behöver ni en? Skall man isåfall ha ett elverk eller skall man ha solceller/hydro generator och stor lithium bank? Nav utrustning? Radar är inget måste, men väldigt bra hjälpmedel - ett hjälpmedel som man måste lära sig hantera och lära sig läsa och tyda. Har ni koll på motorer - kan ni serva/felsöka/laga en motor när något händer? Hur ska ni kommunicera? Sat/SSB? Styrning, Autopilot? Vindroder? Vad händer om rodret går sönder? har ni en tanke på backup plan? Vill absolut inte vara en bromskloss men det finns många delar som är viktiga. Lite kunskap - kurser, injö och utsjä skepparen, radar nav, SSB osv - det går att läsa sig till under en vinter, det är inga problem, men man bör ha lite erfarenhet för att veta vad man själv behöver och hur båten fungerar så man kan laga osv. Att bara utrusta en båt tar om man vet exakt vad man vill ha ett antal månader - leveranstider på alla delar. Skulle jag ha obegränsat med pengar och en båt framför mig nu som jag kan åka med och skall utrusta den kommer det säkert ta 2 månader innan den är klar om jag lägger all min tid på detta - leveranstider på delar/ kompetens man inte har själ. Sen kanske man vill testa innan man drar. Det närmaste jag kan tänka mig är att köpa en båt i karibien, det finns många båtar där folk seglat dit och tröttnat eller haft det som mål - dom är utrustade och klara - kanske inte som jag eller du vill - men det finns mycket gjort - det är smart om man vill långsegla och inte känner att man måste segla över atlanten.. Lycka till!! Helt rätt med projektet och resan!
 13. Jag är helt för galna äventyr! Kör på! Riktigt kul! Allt går om man vill. Jag hade gjort det lite annorrlunda, men alla är vi olika.
 14. Det är bara skepp som har krav på att bli registrerade och skall byta ägare hos transportstyrelsen. En båt - Allt under 4 m bred och 12 m långt har inte registerförts. Om våra idioter till politiker behöver mer pengar till eländet så dom försöker beskatta båtar kommer dom få ett ganska stort jobb. Ska dom skicka ut brev till alla: Hej, har du en båt? Eller ska dom tvinga försäkringsbolagen att ge ut sina kundregister? Det är väl rakt emot GDPR? Väldigt tungjobbat. Jag kanske lånar en båt av en bekant som bor på Åland - inte kan väl jag beskattas för en båt som inte är min.. Nää det är dödfött. Och vill regminen gå den vägen fullt ut är det faktiskt bättre att emigrera - skulle tillräckligt många Svenskar göra det och skriva till regeringen - Tack Stefan Rövén, Daniel Helldén, Isabella Lövin, Fredrik Reinfeldt, Åsa Romson mfl.. Tack för att ni sabbat vårt land - nu drar vi. Ni kan ta hand om eländet själva - hoppas ni har en lösning för problemen ni skapat.. Undra hur dom skulle ta 2 miljoner sådana brev, det hade varit intressant att se deras miner.. Än mer intressant att se hur dom ska hantera sin arbetsinvandring som kostar så enorma pengar att dom tvingas skatta sönder den del av befolkningen som defacto står för notan... Det böev lite OT, men endå inte..
 15. Är det inte bättre att regimen bara rycker plåstret.. Sverige är ju så nära en kommunistdiktatur man kan komma, det är väl lika bra att dom går fullt ut så folk slipper tro att detta är något annat. Staten tar allt, allas hus, lägenheter, båtar, bilar. Lönerna går till 100% in på statens konto, sen Ger staten ett stadsbidrag till alla som är precis jämnt förutom till dom själva, dom ska ju ha det bra. Då slipper vi fundera på om vi kommer ha råd att ha kvar våra båtar, eller om det kommer komma en straffskatt - det är ju ingen som har något mer eller annorlunda mot någon annan. Då borde man slippa få ångest oxå..
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy