Gå till innehåll
fredag 26 april 2024

Janken

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    690
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    5

Allt postat av Janken

  1. Den vagnen ser inte ut att vara dimensionerad för den båten. Det ser ut som en trailer för en mindre motorbåt. Funkar säkert jättebra för transport på ett hamnområde men det ser inte ut som något du ska åka omkring i 80 på vägarna med.Gör som tidigare inlägg tipsat om. Kolla maxlasten för vagnen innan du ger dig av.
  2. Njaä! Hjärtstock är väl fel ord, men det lär sitta någon förstärkning rakt genom rodret… typ… en axel för att stärka upp där rodret vrider sig. Det ser ut att komma ut ungefär i rodrets ”vridcentrum” jag har aldrig haft någon båt med utanpåliggande roder som varit ihåligt. Jag skulle nog ha en inplastad axel som rodret vrider sig runt om jag konstruerade ett ihåligt roder av plast.
  3. Metallpinnen ser ut att vara en spets från hjärtstocken som sticker ut.
  4. Om båten är så lovgirig att den känns ohanterlig så beror det absolut inte att det är för lite segelyta bak. Storseglet och segelytan bakom den punkt båten vrider sig pressar båten uppåt mot vinden och ger dig möjlighet att ta höjd. Varför man tar hem på akterstaget i hårdare vind på en partialriggad båt är för att böja masttoppen, öppna upp storseglet i toppen och på så sätt spilla vind ur toppen på storseglet. Absolut inte för att flytta segelyta bakåt. På en mastheadriggad båt kan du knappast flytta masten bakåt genom att sträcka häckstaget. Då måste du ha elsatiskt förstag…. Och det funkar ju inte. Lita på konstruktören. Att den som konstruerat båten och riggen kunde sitt jobb. ta vanten till en riggverkstad och korta av dem. Kostar några hundringar. Nya undervant någon/några tusenlappar. Om du vill ha ett grundtrim som gör båten mindre lovgirig så ska du försöka få fram segelyta. Inte bak. Själv hade jag jätteproblem när jag köpte min Omega 28 som har extermt stort storsegel i förhållande till förtriangeln. Nästan 3/4- rigg. Den var nästan ohanterlig i friskare vind. Seglade på fock med fladder i storseglet och bara liiiite vind längs bak i storen. Efter någon säsong insåg jag att jag minskade fel segelyta. Nu har jag lärt mig att reva storseglet i stället. Seglar G2 upp till 8-10 m/s och revar storen i stället med alldeles lagom rodertryck. Först vid 10 m/s tar jag några varv på förseglet.
  5. Måttet tar man från den spridare som är hel! Jag gjorde en egen spridare till en stortriss MK1 på 1980-talet och som jag minns så var fästet mot masten bara ett genomgående hål som man drog en skruv genom med en mutter på andra sidan. På masten satt en stålbygel som gick in i röret.Vantet fäste jag i andra ändan genom att fila ett spår för vajern och låste vantet i spåret med ett metallbleck som jag skruvade fast med en plåtskruv. Skyddade med tejp.... sen seglade vi två veckor i höga kusten med båten.
  6. Om jg inte missminner mig så är vantspridarna pä en Stortriss bara ett aluminiumrör. Ingen speciell profil.
  7. Bästa läromästaren är en IF! Lätt att få fart på, förlåtande mot misstag, tål alla väder, svarar direkt på trim, hyfsat komfortabel att bo i. Jollekänsla? Nä! Men förbaskat fin seglingskänsla i båten! Jollekänsla? Kolla Monark 700, Scanper, Triss Norlin. Peter Norlin ritade, vad jag vet, inte en tråkig båt under hela sin livstid,
  8. Eftersom Mellis inte ska pyssla med båten så kan han ju utnyttja trettio dagarserbjudandet och lyssna. https://www.nextory.se/bok/don-quijote-av-la-mancha-10470905/
  9. En äldre hedersman med en stor motorbåt från 1979 jag träffade menade att det inte gjorde någon om det syntes att båten var från 1979. Så länge man kunde se att någon tyckte om och tog hand om båten så gjorde det inte så mycket om man såg en och annan reparation. Han praktiserade meter/år-regeln. D v s att en fem år gammal båt ska se bra ut på fem meters avstånd, en 20 år gammal...på 20 meter och således en 40 år gammal båt ska se bra ut på 40 meters avstånd. Han gjorde dock undantag för de gamla veteranbåtar som renoverats. Ska man helrenovera en veteranbåt så kan man lika gärna gå all in. 😀
  10. Haha! När jag läste jöken (juridisk översiktskurs) på 1990-talet gick vi igenom två fall som skulle illustrera begreppet rättshaverist. Efter att ha skummat tråden tror jag att det här överträffar båda exemplen vår föreläsare hade valt. Sagolikt envis människa! Att inte få gehör någonstans, då menar jag verkligen någonstans, men ändå driva det vidare. Det hade väl varit enklare att sanera båten?
  11. Jag har en Garmin GPS Map 79S i sittbrunnenoch tycker att den funkar. Skärmen är definitiv för liten för översikt och planering av rutter men till det funkar en surfplatta med Eniro, Seapilot eller annan avancerad navigatilnsapp jättebra. Surfplattans främsta svagheter är att den funkar uselt i solljus, vattentäta skal är.... halvbra och dyra. Den är inte så stryktålig. Väl i sittbrunnen under färd så funkar min lilla GPS Map bra. Jag har mina waypints. Den visar bäring, fart, cog och även sjökortet i min direkta närhet. Vill jag ha en större överblick så ligger plattan pp navbordet innanför ruffluckan. Bästa surfplattan? Absolut iPad men då måste den ha tillägget "cellular" för att ha GPS-funktionen och då kostar den ungefär som en navigator. Om man främst ska köra en navigationsapp räcker det dock med en hyfsad Androidplatta för någon/några tusenlappar. Rolig grej med Eniro på sjön är att man kan välja satelitbild, använda Eniros sökfunktioner och annat direkt i appen.
  12. En sak jag vill tillägga är att man ska akta sig för att måla en plastbåt i alltför kontrasterande färg än vad den var från början. En bekant hade en mörkblå båt. Slipade, spacklade, slipade, spacklade om igen för att leja in en proffslackerare som sprutade båten offwhite! Satan i gatan vad fin båten blev..... tills han fick första repan i den! Lack är så mycket tunnare än originalgelcoat. Gelcoat är i princip färgad polyesterplast som läggs ganska tjockt i formen innan man lägger i glasfiberlaminatet. Många lacker är också skörare än andra. Av de jag vet som lackat plastbåtar så är de som använt De Jissels tvåkomponentslack nöjdast men den är hiskeligt dyr. Ska du epoxibehandla och lacka en Marieholm S20 bör du vara inställd på att behålla den ett antal år så att du och inte någon annan får njuta av ditt hårda arbete och nedlagda pengar. Det höjer tyvärr inte värdet så nämnvärt på en S20. Men om du tycker om båten och tänker ha den kvar så tänk smart. En S20 borde inte bli så extremt dyr att foliera om du kan tänka dig det. Så gör många kappseglare som byter sponsor. Båten jag kappseglar med har varit vit, sedan blå och nu är den svart.... än så länge. Gelcoaten är dock fortfarande vit därunder.
  13. Spackel- Polyesterspackel av god kvalité. Över vattenlinjen- Tvåkomponentlack avsedd för båtar. Under vattenlinjen- Epoxigrund enligt tillverkarens instruktioner-primer-bottenfärg. Vax gälker epoxi, primer och bottenfärg så ska du kolla tillverkanas rekommendationer så att de funkar med varandra
  14. Nu var ju frågan om Omega 28 är en bra nybörjarbåt eller inte. Jag hade seglat i 40 år innan jag köpte min Omega så jag hanterar den, gillar den och har ingen tanke på att göra mig av med den. Men nybörjarbåt? Njaä! Det skulle jag inte kalla den. Överriggad (det var därför jag valde den) känslig på rodret (uppskattas av en erfaren seglare) kräver passning på hårda undanvindar och väldigt känslig för segelsättning om man vill att den ska segla väl. Och det gör den verkligen om man har rätt segelsättning. Jag har kryssat (NÄSTAN) jämt med en Lady Helmsman i 17 m/s på 110% fock och två rev utomskärs. Så nog går den bra i hårdvind. Min bestämda uppfattning är att en bra nybörjarbåt ska segla väl men vara mer förlåtande för misstag än en Omega 28.
  15. Jepp! IF:en revade man av komfortskäl. För att det blev så obekvämt. Framförallt med den sittbrunnen. Det är den enda skarpa kritik jag har mot IF-båten. Hur man än försöker så går det verkligen inte att sitta bekvämt i den. Jag brukade hamna på luckan till aktersuven som var den enda bekväma platsen. Annars är IF en helt fantastisk segelbåt utan egentliga brister.
  16. jag skulle inte kalla Omega 28 för en bra nybörjarbåt. Den är väldigt lätthanterlig tills det börjar blåsa! Då kommer utmaningen! Jag kom direkt från en IF till Omega 28 och hade hjärtatt i halsgropen fler än en gång första sommaren. Jag läre mig ganska snart två saker. 1. Jag lärde mig att reva storseglet. Båten går pissdåligt och blir osannolikt svårhanterad med för mycket storsegel i hårdare vindar. Typ 4/5-riggad med högt och smalt segelplan. 2. Jag lärde mig att segla upprätt. IF:en var i princip okänslig för krängning och kunde segla högt och fort med vatten på skarndäck. Omegan tappar både höjd och fart och fär sjuk avdrift om den kränger mer än 25⁰. En perfekt nybörjarbåt är trygg och förlåtande men ändå hyfsat lätt att få fart på så att det blir roligt att segla. Jag säger typ.... IF, H-båt, Senorita Helmsman m fl. Relativt tunga, smala och därför lättdrivna båtar med partialrigg utan backstag. Är man inte oäven mot mastheadriggade båtar (stora försegel som är lite mer tungjobbade men med härligt driv i) så tycker jag att en Accent eller Maxi 77 är ett bättre val än en Vega. Roligare att segla. Lättare att få fart på. Vegan funkar nog bra. Är trygg och rejäl på en långsegling där man väljer rutt efter vädersystemen men hemmavid kan man räkna med en hel del kryss. Det är inte så inspirerande att starta motorn så snart vinden blåser mot. Det skiljer ganska lite i tid mot att stånka på i motvind för motor om man har en bra kryssbåt med bra "bett" och hyfsade segel. Kul är det också. Fartkänslan i en hård kryss med en välbalanserad båt är störtskön! I en lökig kryssbåt med urblåsta segel är det däremot en pina. https://sittbrunnen.se/bloggar/janken-seglar/1945-nisses-batval
  17. Grattis! Ett bra val om du frågar mig! Där har du en kompis för många år framåt. 68:an är lätthanterlig, seglar bra för sin storlek och känns trygg. Det är en dokumenterat sjövärdig liten rackare som inte har några kända "svaga punkter". Att den dessutom är väldigt väldisponerad invändigt är ju också ett plus. Pelle P hade en förmåga att designa båtar som var som damväskor. Större invändigt än utvändigt. Åke Matsson är en känd svensk ensamseglare som seglade Maxi 68 dels längs med hela norska kusten och, om jag inte minns fel, längs med sydamerika. Gå till bibblan och botanisera bland hans böcker så har du massvis med "Maxi 68-porr" 😋
  18. Maxi 68 är 7/8 riggad och då blir båten lovgirig i byarna. Det beror på att storseglet är så stort i förhållande till förseglet att kraften ökar proportionellt mer i storseglet än i det mindre förseglet i vindbyarna. Du kommer inte ifrån effekten. Antingen revar man storseglet eller så spiller man vind ur storen i byarna. Sen är olika båtar naturligtvis olika lovgiriga. Vet inte om Maxi 68 är extrem i detta fall. Min båt, Omega 28, blir ruggiigt lovgirig i hårdvind. Speciellt om jag harför litet försegel. Jag har inte läst hela tråden i detalj men har ingen föreslagit IF-båten? Lättseglad, välbyggd, trygg som mormors famn och fullt beboelig. Kan bli lite blött i havssjö eftersom den är låg i friborden och smal i förskeppet men.... det finns ju regnställ. Under alla år jag seglade IF kände jag mig dock aldrig orolig oavsett väder.
  19. Bäste Raol! Att du med en lång utläggning bekräftar min något kortare jämförelse med flygplanet kan inte på något sätt uppfattas som nedlåtande. Snarare vill jag tacka för att du förtydligar det jag ville ha fram. Ett flygplan är optimerat för att flyga på samma sätt som en segelbåt är konstruerad för att, i första hand, segla. Åtminstone en båt ritad av Peter Norlin som mig veterligen inte ritat någon motorseglare eller motorbåt. (Jag kan ha fel där) Folk får naturligtvis göra exakt vad dom vill med sina båtar i vilket syfte de ämnar göra det. Sätta dit precis vilken propeller dom vill. Dock hävdar jag med en dåres envishet att seglingsegenskaperna är väldigt viktiga när man har en segelbåt. Högre prio än förmågan att backa effektivt. Och trots att du tror att jag aldrig backat en båt så kan jag intyga. Det är fullt möjligt att backa en Omega 28 med tvåbladig fouldingpropeller. Det funkar med en Cumulus, X99, First class 10.1, Sunwind 33RC, Hanse 31 och en X102 också. Jag har provat. Jag har också erfarit att man både kan bromsa och backa en Lady Helmsman med en trebladig foulding precis som att det funkar med en Norlin 34 Visst blir det mer klös på backen med en fast bronsvisp i rumpan. Men det är fullt möjligt att backa med fouldingpropeller. På tal om segelbåtar och motorgång hörde jag i somras att det gamla Vegaskämtet har uppdaterats: - Vet du hur man ser att en Bavaria har fel på motorn? -Nääää! -Den har satt segel! (Ett skämt som gick hett i min ungdoms båtklubb. Men då handlade om en Vega)
  20. Nja???? Efter snart 50 år av seglande skulle jag inte säga att det mest kritiska är backmanövrar med motor. Kan absolut vara knivigt men nog fasen har jag upplevt utmaningar som inte haft med backförmågan med motor att göra. Hör och häpna... Jag har haft en SK 22:a som helt saknade motor. Den var svår att backa med. IF:en var stört omöjlig att backa med...men seglade gudomligt bra! Sen undrar jag varför 99,9% av alla flygplan har komplicerade infällbara landningsställ trots att egenskaperna på marken vore säkrare och enklare om de hade fasta hjul med stadiga fästen och kanske styrning, Kanske t o m drivning på alla hjul... med backväxel. Då slapp de bli bogserade med truckar. Jag gissar att man har prioriterat flygegenskaperna. Alltså... Var och en prioriterar ju som man vill. Även TS Om TS vill ha en fast propeller på bekostnad av seglingsegenskaperna så.... är det TS val. Jag är helt OK med det. Men jag är också 100% säker på att Peter Norlin hade för avsikt att rita en båt på 7,8 meter som seglar så bra som möjligt när han ritade 78:an (Som för övrigt hette Cirrus på den tiden) Jag vidhåller att om man anser att förmågan att backa är den enskilt viktigaste egenskapen hos min båt så ska man inte införskaffa en Albin 78. Då ska man ha en motorbåt med VP:s IPS-system. Där har du riktigt säker backning i en trång hamn. Summan av kardemumma är att (Som flera inlägg redan skrivit)... Om TS är villig att offra en del av seglingsegenskaperna för att backa bättre?- Välj fast propeller. Mitt råd till Lufthansa: Är ni villiga att offra en del av flygegenskaperna för att få en bättre hantering på marken?- Välj bort infällbara landningsställ. Generellt så är bussar mycket bättre på marken än flygplan. Men Lufthansa kanske föredrar flygplan ändå? Berlin-Bankok skulle bli ganska drygt med buss. 😀😀
  21. Jag trodde att Albin 78 i första hand var en segelbåt.??? Jag har haft flera olika segelåtar genom åren och aldrig någonsin haft en tanke på att prioritera...backegenskaper!?!?!
  22. Det som talar emot resonemanget är att om man kan producera denna rokultspilot eller plotter och sedan sälja den billigt med bibehållen kvalitet borde den globala marknaden leda till att någon gjorde det i så fall. Det sker ju med nästan alla grejor. Även på marknader som är smalare än marina marknaden.
  23. Marin plotter.. . Är i allmänhet större Har fler funktioner, ruttplanering, ankarlarm, MOB, intelligenta waypoints, mm, mm Är stöttåligare Är skyddade mot väta, väder och vind Är ofta kompatibla med NMEA Det är bara vad jag spontant kommer på. Men en marin plotter är en mycket mer sofistikerad apparat än en Tomtom du sätter i bilrutan. Själv har jag en liten garminplotter för några tusingar i sittbrunnen men använder mest Seapilot på padda.
  24. Jajamen! Pelle P vurmade för rorkulten och hade rorkult på sin tolva. För två säsonger sedan valde skippern i vårt kappseglingsgäng att byta båt till en Sunwind 33 RC som hade försetts med en superflott racingratt och avancerat styrsystem.. Thord Sundén hade dock designat den för rorkult. Ratten fick chansen en säsong sedan rök den. Nackdelar: Inte lika exakt styrning i den livliga båten, rorsman vinglade helt enkelt mer. Sämre känsla av rodertryck på kryssen. Sämre känsla för broachvarning på undanvinden. Rorsman låst bakom ratten. Hade svårt att erbjuda en "ledig hand" när det behövdes. Ett helsike att komma åt backstagswincharna som satt bakom ratten. Alltså... en till besättningsman bakom ratten. Vid segling ensam eller shorthanded eller underbemannade transportseglingar kunde rorsman inte göra så mycket mer än... just...styra. Kommer man från många år med rorkult till en rattstyrd båt så inser man hur ofta man använder knät, foten, röven eller annat för att styra båten Eller reser sig upp och sätter rorkulten mellan knäna. Plötsligt går inte det längre. Ingen i vår besättning gillade ratten så efter en säsong satt rorkulten där och ratten var väck. Ingen av oss saknar den. Det enda egentliga problemet är att plottern inte längre sitter mitt framför rorsman. Sen måste jag erkänna att autopiloten man slog på och av med en knapp var bekväm. Frikoppade gjorde man med en spak på pidestalen. Jag är absolut inte imponerad av rattstyrda segelbåtar.
  25. Jag har köpt flera segel från Narwal både till min IF och senare till min nuvarande Omega 28. Beställde ett förstklassigt förrsegelkapell till Omegan 20% billigare än den lägsta offerten från ett mer prestigeladdat loft.. Dessutom bättre och mer välsytt än båtgrannens svindyra försegelkapell med en "fräckare" etikett där öljetter lossnade efter en säsong och tyget fransade in sig i dragkedjan första hösten. Mitt är fortfarande som nytt. Storseglet till IF:en. Välsytt med, bra form, väl etablerat dukfabrikat, skinnklädda horn, rekorderliga förstärkningar. Det var dock ett fel jag såg direkt. Jag beställde en revrad och fick det men den satt alldeles för högt upp. Reklamerade och det åtgärdades på en vecka. Upptäckte framåt sensommaren att travaren till den genomgående lattan inte funkade. Nötte mot seglet på undanvind och bottnade inte i likrännan. Ett samtal med Niklas , den svenska agenten, och Narwal var beredd att flyga upp en gubbe till Norrland för att kolla travaren på ett IF-segel. Då båten var på land så stoppade jag dem. Då skiclade dom fem olika travare med post. Jag testade vilken som passade bäst, knöt ett rött snöre i den, skickade seglet och travare med DHL en tisdag med orden "inte bråttom, båten ligger på land" Ungefär en vecka senare hämtade jag det åtgärdat hos DHL-ombudet. En söm gick upp på lattfickan på en fock jag köpte. Svaret var -lämna till lokal segelmakare! Vi betalar! Nu tog segelmakar bara 200 spänn för att sy sömmmen med orden "sånt händer! Jag får fixa öppna sömmar på nya segel av alla möjliga märken då och då" jag tog kostnaden själv. Senaste affären var en G2 i laminat på rulle. Med bukkompensator och UV- skydd. Först ett antal frågor jag fick svara på. Mått dom ville ha. Pedagogiskt presenterade med bilder på de mått de ville ha. Sedan dök tre offerter upp med tre olika dukalernativ. Samtliga kända dukar. Samtliga radialskurna. Jag valde mittemellanalternativet.. 20% Lägre pris än andra lofts billigaste alternativ. Hittills har jag bara kommunicerat med den svenska representanten men så dök ett mail upp på engelska från loftet där dom undrade om jag kunde tänka mig en lite finare duk? Samma pris såklart men lite finare duk? Googlade duken och konstaterade att det var en finare och dyrare duk. Tackade ja och hade seglet efter tre veckor. Varför i hela friden skulle ett polskt segel vara sämre än ett med etikett från Gran, Edman, Boding eller North? Vad är skillnaden med att ha segelmakaren i Gdansk eller Stockholm? Ska segelmakaren komma måste hen lik förbannat resa. Niklas (N-sails) finns ju i Sverige om inte annat. Samma dukar, samma tråd, samma beslag, samma yrke. Polackerna har inget problem att kommunicera på engelska. Niklas förefaller kunnig och han pratar inte helt oväntat förstklassig svenska om det är det som är det viktiga. Korta leveranstider, bra kommunikation, bra och blixtsnabb service. Glidern jag köpte från Gransegel började fransa upp sig efter en säsong. Reklamerade en dåligt fäst söm i akterliket sfter tre veckor och fick svaret att det nog var en UV-skada eller att jag låtit seglet slå i vinden. Fick känslan av att en glider till en Omega 28, ett typiskt semestersegel, inte var fint nog att ta på allvar. Jämförde det med att en segelmakare var beredd att komma från Gdansk halvvägs till polcirkeln för en travare till ett IF-segel. Nog fan kan polackerna sy segel nog... och servicen kan man absolut inte klaga på. Jag lär bli trogen Narwal även i framtiden
×
×
  • Skapa nytt...