Gå till innehåll
tisdag 22 januari 2019

b_syrsa

Medlemmar
 • Innehålls Antal

  142
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

8 Neutral

Om b_syrsa

 • Placering
  Örlogskapten

Senaste Profilbesöken

257 profilvisningar
 1. b_syrsa

  Min pappas dröm

  Ha ha, känner igen det där, fast det var många år sedan jag sist tentade. Ibland fanns det miljoner saker som var "viktigare" än att tentaläsa! Lycka till, både på tenta och med renovering!
 2. b_syrsa

  Tips utan motivering i Praktiskt Båtägande ?

  22 - 24 mm: M8 fingänga dvs stigning 1 mm ger 12 varv lika med 24 mm. UNF 8-9 mm 24 gängor per tum dvs 0,945 mm * 24 = 22,7 mm.
 3. b_syrsa

  ais, plotter och vhf vad ska jag välja?

  Personligen kör jag med PC och platta som plotter. Större skärmar och billigare. Har haft PC i båten, (segelbåt) sedan ca 2000 ännu inget haveri pga fukt, vilket brukar vara argument mot PC. På plattan och PC'n använder jag OpenCpn som fixar nästan alla typer av sjökort. Ihopkoppling med övriga instrument går via en Brookhouse multiplexer med Wifi. Funkar utmärkt för mig.
 4. b_syrsa

  Vinterförvaring

  Nu bor jag i Göteborg så torrt väder eller - 20 lär bli svårt. Jag får prova och se vad som händer. Huvudsaken är att kondensen försvinner så jag kan se ut. Om fukten håller sig instängd i Silican och inte rinner så blir jag nöjd.
 5. b_syrsa

  Vinterförvaring

  Lite trådkapning men ändå i ämnet. Har ett äldre fönster med dubbla glas som det vintertid kondenserar mellan. Skulle man kunna lägga ett par påsar Silicgel i mellan glasen och därmed bli av med kondensen? Tanken var då att på kvällen när det blir risk för kondens tar Silicgelet upp fukten och på dagen när solen värmer så regenereras den. Skulle detta kunna funka?
 6. b_syrsa

  Brytare med timer

  @bhemac Jag har en förkärlek för prylar till båten, men känner mig kraftigt distanserad när jag läser vad du hittat på. Om du ville skulle du säkert kunna få båten att lämna bryggan medan du sitter hemma i soffan och tittar på det live. 😂
 7. Jo, men snart är det nog dags att byta från lokalvårdare till "Golvkosmetolog".
 8. b_syrsa

  Öka batterikapaciteten

  Ett litet batteri som start och sedan stora för förbrukning är naturligtvis en lösning. Men jag kom över fyra stycken 80 Ah billigt så nu gäller det att göra det bästa av detta. Min fråga är därför om det finns några problem/risker som jag missat med mitt förslag enligt ovan.
 9. b_syrsa

  Öka batterikapaciteten

  Vill utnyttja överkapaciteten i startbatteriet till förbrukning. Krasst skulle man ju knappast behöva ladda ett startbatteri på hela säsongen om det var nytt och fräscht när säsongen börjar. Köpte därför ett dual skiljerelä som kopplar samman batteribankarna, oavsett var det laddar, när spänningen går över 13,1 volt och skiljer bankarna när det understiger 12,7 volt. Funkade utmärkt med in och urkoppling, MEN: strömförbrukningen på reläet var 300 mA. Dvs nästa 8 Ah per dygn. Funderar nu på att sätta in en batterivakt, http://24volt.eu/butik/BP-65, på startbatteriet och lägga förbrukningsbatterierna som last. Får då nästan samma funktion men med 2 mA i förbrukning istället för 300 mA. Missar detta med att solpanelen som sitter på förbrukarna laddar startbatteriet, fast som sagt tidigare inget större problem. Det kommer ju laddas de gånger jag kör motorn. Nu till frågan har jag missat något i min tanke? Vad händer när solpanelen försöker trycka ström ”baklänges” genom batterivakten?
 10. b_syrsa

  Det var inte jag!

  Svärsöner?
 11. b_syrsa

  Höstpyssel

  "Nä tacka vet jag Blodd svett änd teers, sexton blåsare utan hjärna" om vi nu skall fortsätta OT med anspelning på gamla skivor.
 12. b_syrsa

  Förvara inne vs ute?

  Så sant, så sant! Fördelen med att ha den hemma är att man kollar den varje dag, dvs att presenningen sitter fast och stöttorna är ok mm. Om något börjar lossna ser man det snabbt.
 13. b_syrsa

  Tjörn-Oslo till lands, sevärt?

  Målarklova i Havstensund. Klåvan i Fjällbacka är "löjlig" i jämförelse.
 14. b_syrsa

  När tar ni upp båten?

  Måste ta upp senast 15/10 då stänger vår hamn.
 15. b_syrsa

  Faktisk strömförbrukning i kyl ?

  Har nu kört med tempgivaren losskopplad från förångaren ett par dagar. Efter ett par små justeringar av läget har jag nu fått bättre gångtider, dock ej helt perfekt. Stömförbrukningen har dock sjunkit ordenligt, inte maxförbrukning men medel. Ett dygn gav 35 förbrukade dvs ca 1,5 A i snitt. Nästa steg är att byta ut termostaten mot en elektronisk. Då räknar jag med att kunna styra gångtiden på kompressorn till ca 10 min genom att justera till- och frånslagstemperatur.
×

Viktig Information

Maringuiden använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Du kan ändra dina inställningar för detta, annars räknar vi med att du godkänner detta. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Användarvillkor och GDPR policy Sekretesspolicy