Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

b_syrsa

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    236
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

42 Expert

Om b_syrsa

  • Placering
    Kommendörkapten

Senaste Profilbesöken

1 417 profilvisningar
  1. Hej, Håller på att byta till LiFePo4-batterier och undrar hur min solcellsregulator Epever Trcaer skall ställas in. Har den idag inställd med "egna" värden, (lånade från ChristerN, via Lintott, tack för det🙂.) Har en teori att det inte skall vara så noga då LiFePo4 övervakas av en BMS som bryter laddningen när det blir fullt. Har jag rätt eller fel i min teori? Dagens värden i Tracern enligt kolumn "Mina i nedanstående tabell:
  2. När du väl är och tittar ta massor av kort och då främst på saker som du tycker är tveksamma eller dåliga. Då kan du lugnt studera dem hemma och kolla vad det kostar att åtgärda, Det som är bra kommer du ihåg i alla fall. Att titta i stuvfack mm och se vilken ordning resp hur rent det är ger en bra uppfattning om hur båten är skött.
  3. SeaClear använde jag en gång för dessa kort. Har det på min dator med win 10 och det fungerar. http://www.sping.com/seaclear/ Har för mig att även OpenCpn klarar BSB KAP filer. https://opencpn.org/
  4. När du är och tittar på en båt. Ta mycket kort. Framförallt på saker du tycker verkar tveksamma och på eventuella skador. Det som är bra kommer du ihåg ändå och de behövs inte repareras/åtgärdas. Skador/tveksamheter bör åtgärdas. En del direkt och andra kanske man kan ta senare.
  5. Dynema är ju mer eller mindre stumt så då löper det inte i halkipen alltså bör det vara gnekfritt, Men har du inte en fjäder på linan så lär du få ryck istället.
  6. Argona Rostfria i Torslanda. Har gjort peke och badbrygga bland annat till mig.
  7. Är detta verkligen en anledning? Hur ofta har du fått något som fastnat i propellern under segling med din fasta trebladiga? Kan inte minnas att jag råkat ut för det själv någon gång. Fast jag har ju bara seglat med fast propeller i 30 år.
  8. Får man ett sådant meddelande kan man säkert sänka sitt bud lite till.
  9. Tack för kortet. Medveten om att det kanske kommit en och annan rättning men det är ökad detaljrikedom jag är ute efter och den fanns tydligen inte.
  10. Jag kör idag OpenCPN med sjökort från 2010 (CM93) men funderar på att köpa O-charts svenska kort. Men hittar inte hur detaljerade de är. Helst skulle jag vilja ha in Navionics kort i OpenCPN men det fungerar tydligen inte. Någon som kan ge en skärmdump från O-chart över samma område som jag kopierat in nedan i form av Navionics och CM93. (Halleskär -Klätten i GBG skärgård) Vill gärna veta om jag gör ett lyft detaljmässigt på att köpa O-chart kort.
  11. Riben är trögare att få upp i planing pga sitt v-skrov. En med uppblåsbar köl och aluminium durk planar snabbare då de är planare i aktern. När de väl planar är dock riben betydligt stabilare. Hade en Quicksilver med trädurk förut och nu en Great White Rib. Båda 270 långa. Fick byta 8 hk motorn till en 10 hk för att det skulle funka att få upp Riben i planing med två vuxna i. Nu är dock min Rib ca 25 kg tyngre än den med durk.
  12. Som sagts tidigare titta på en "ny" båt istället för att lägga pengar på uppgradering. För ökad komfort så försök hitta en båt med självslående fock. Åtminstone partialrigg så du slipper de stora förseglen. (Om du inte tänker kryssa så spelar det dock mindre roll.)
  13. Både If och Amigo är i samma storlek som H-båten så bytet ingen större ide i min åsikt. Om du tänker ensamsegla så titta på båtar med partialrigg och självslående fock. Är för övrigt bekvämt även när man är två.
  14. Man vet aldrig, eller så tar jag med mig en bit av ön. 😁 "No Stress" var slagordet i Santa Maria när jag var där för ett par år sedan. Verkar som du tagit det till dig!
  15. Självklart blir tillgängligheten mindre med en större båt. Sedan är bara frågan hur mycket mindre. Beror naturligtvis på hur mycket större båten är. Har du tex en trång skreva där du gick in med lagom plats för fendrar på båda sidor med gamla båten kanske du får ligga utan fendrar med en större.
×
×
  • Skapa nytt...