Jump to content
Monday 28 November 2022

b_syrsa

Medlemmar
 • Content Count

  231
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

40 Expert

About b_syrsa

 • Rank
  Kommendörkapten

Recent Profile Visitors

1,067 profile views
 1. Argona Rostfria i Torslanda. Har gjort peke och badbrygga bland annat till mig.
 2. Är detta verkligen en anledning? Hur ofta har du fått något som fastnat i propellern under segling med din fasta trebladiga? Kan inte minnas att jag råkat ut för det själv någon gång. Fast jag har ju bara seglat med fast propeller i 30 år.
 3. Får man ett sådant meddelande kan man säkert sänka sitt bud lite till.
 4. Tack för kortet. Medveten om att det kanske kommit en och annan rättning men det är ökad detaljrikedom jag är ute efter och den fanns tydligen inte.
 5. Jag kör idag OpenCPN med sjökort från 2010 (CM93) men funderar på att köpa O-charts svenska kort. Men hittar inte hur detaljerade de är. Helst skulle jag vilja ha in Navionics kort i OpenCPN men det fungerar tydligen inte. Någon som kan ge en skärmdump från O-chart över samma område som jag kopierat in nedan i form av Navionics och CM93. (Halleskär -Klätten i GBG skärgård) Vill gärna veta om jag gör ett lyft detaljmässigt på att köpa O-chart kort.
 6. Riben är trögare att få upp i planing pga sitt v-skrov. En med uppblåsbar köl och aluminium durk planar snabbare då de är planare i aktern. När de väl planar är dock riben betydligt stabilare. Hade en Quicksilver med trädurk förut och nu en Great White Rib. Båda 270 långa. Fick byta 8 hk motorn till en 10 hk för att det skulle funka att få upp Riben i planing med två vuxna i. Nu är dock min Rib ca 25 kg tyngre än den med durk.
 7. Som sagts tidigare titta på en "ny" båt istället för att lägga pengar på uppgradering. För ökad komfort så försök hitta en båt med självslående fock. Åtminstone partialrigg så du slipper de stora förseglen. (Om du inte tänker kryssa så spelar det dock mindre roll.)
 8. Både If och Amigo är i samma storlek som H-båten så bytet ingen större ide i min åsikt. Om du tänker ensamsegla så titta på båtar med partialrigg och självslående fock. Är för övrigt bekvämt även när man är två.
 9. Man vet aldrig, eller så tar jag med mig en bit av ön. 😁 "No Stress" var slagordet i Santa Maria när jag var där för ett par år sedan. Verkar som du tagit det till dig!
 10. Självklart blir tillgängligheten mindre med en större båt. Sedan är bara frågan hur mycket mindre. Beror naturligtvis på hur mycket större båten är. Har du tex en trång skreva där du gick in med lagom plats för fendrar på båda sidor med gamla båten kanske du får ligga utan fendrar med en större.
 11. Som vanligt är man helt fel ute när man vill förbjuda en teknik. Det är ju inte tekniken i sig som är skadlig det är utsläppen. Sätt gräns på utsläppen och låt tekniken vara! Rätt som det är kommer kanske någon på en teknik/tillsats som gör att förgasarmotorer inte släpper ut något. Det kan ske om tekniken får vara kvar och det sätts krav på utsläppen. Nöden är uppfinningarnas moder!
 12. I din hänvisning garanteras färgen vara effektiv i fem år, sedan bör man måla om. (eller inte!) Att de garanterar att den håller i fem år innebär med säkerhet att den håller några år till. Den självpolerande effekten är naturligtvis också beroende på vilken båt den sitter på. Båtens hastighet och hur långt den åker påverkar tiden tills färgen är "borta". En som ligger still, eller står på land, tappar mindre gift än en som hela tiden är ute och åker.
 13. Jo den texten har jag läst men frågan rör tiden. Hur länge får jag befinna mig i Vänern innan det anses som hemmahamn. Om jag nu tex har båten i året runt och ligger 6 sommarmånader i Vänern och sex vintermånader i Västerhavet är det OK? Då är det hemmahamn lika länge på båda platserna.
 14. Om du är intresserad av regler kring koppar och bottenfärg, kan du ju läsa på lite. Inte svårt att hitta info, men jag googlade åt dig. Varsågod. https://www.transportstyrelsen.se/globalassets/global/publikationer/sjofart/tran-044-broschyr-batbottenfarg-a5-webb.pdf Läste i din hänvisade broschyr som skulle ha svar på alla frågor, dvs även frågan hur länge en båt med väskustfärg får ligga i Vänern. Hittade inte svaret på detta. Kan du upplysa om tiden? Har funderat på en längre tur i Vänern med min väskustsfärgsmålade båt och undrar därför hur lång den turen får vara. Finns det några andra regler man måste ta hänsyn till gällande kopparfärg om man tar en tur till Vänern eller rentutav upp i Bottenviken, där det inte får vara någon form av biocidfärg enligt skriften. OBS stödjer inte användande av TBT ett dugg.
 15. Min hemmahamns normala öppettider är 15/4 till 15/10 så sjösättning tidigast 15/4 och upp senast 15/10.
×
×
 • Create New...