-
Content Count
101 -
Joined
-
Last visited
Content Type
News
Kustkort
Forums
Blogs
Gallery
Store
Classifieds
Everything posted by hallonBoat
-
Kanske inte bästa bilden men så här ser samma yta ut i min maxi 77 från 1989, högra delen av bilden är mot fören. Som du ser finns här 4 rejäla kölbultar. Jag hade nog själv övervägt att såga upp glasfibergolvet som verkar ligga över dina bultarna, med rinnhålet, för att se hur det ser ut.
-
Köpte min maxi 77 med utombordare och trasig inombordare, som jag nu renoverat. Skillnaden är enorm, inombordare gör att båten går mycket säkrare, kommer aldrig välja utombordare framför inombordare längre! Tips om du har pengar men inte kunskap eller ork att renovera era är att köpa en elmotor, finns fabrikat som passar på Volvo pentas s- drev. Går tyst och nästan underhållsfria.
-
Såvida det inte är en väldigt gammal model och att Maxi senare gjortde om golvet så ser ditt inte ut som något jag tidigare sätt i en maxi 77, det ser ut som om någon lagt en glasfibermatta över hela golvet. Framför och bakom masten skall det sitta två stora kölbultar. Jag kan ladda upp en bild senare över hur det ser ut i min båt. I vilket fall så har jag också haft problem med läckage. Det vanligaste stället det läcker på är av otäta rutor, luckor i sittbrunnen och vid babystagets fäste ovan garderoben. Min läckte också när båten krängde, men det visade sig vara vattentanken som läkte, upptäckte då vart vattnet kom ifrån efter att jag hällt godisfärg i vattentanken. Det kan också vara bordsgenongöringen under diskon som måste stängas under segling.
-
Bilderna är från inlägget 17 sept, gick att öppna med min android telefon. Delar dom som print screen:
-
Efter en närmare titt på dina bilder så tycker jag inte din kolv ser helt hundra ut, den har ju repor på sidan vilket tyder på att något inte står rätt till: https://www.lasleeve.com/tech/how-to-know-when-to-replace-the-piston-in-your-motorcycle-or-atv
-
Enklaste sättet att kolla om teorin om vatten i cylindern stämmer eller ej borde ju vara att plocka av topplocket direkt efter att den dött nästa gång, då skall du ju finna vatten i cylindern. Om vi utgår från att det är vatten i cylindern så är ju frågan hur det hamnat där. Mina tankar går till läckande ventil i topplocket: Lossa topplocket, vänd det uppochner och häll t-röd på ventilerna, det skall vara tätt och inte rinna igenom. Alternativt misstänker jag avgaskröken/ avgaslimpa, kanske börjar den bli igensatt så att vattnet har svårt att ta sig ut. Prova att köra motorn utan avgaskrök och se om den fortfarande dör. Jag hade nämligen själv ett liknande problem med att vatten i cylindern varje gång efter att jag dödad motorn, det visade sig vara vaccumventilen som inte funkade så ett vaccum bildades som drog vatten tillbaka till cylindern. Löstes då genom att ta bort packningen i vaccventilen så vatten alltid far ut som skvallerstråle Bränslesystemet kan du felsöka genom att spraya startspray på alla slangkopplingar, börjar motorn rusa så har du en läcka där.
-
Tack för svar! Efter många timmars luftande och felsökning startade den tillslut. Det sista momenten som fick den att starta var att dra åt den stora muttern på bränslepumpen. Lustigt nog ville motorn inte starta i våras fören jag lättat lite på den muttern, precis som skribenten i md5 for dummies skriver är fallet för deras motor, men nu drog jag alltså åt den och så startade motorn sedan. Funderar på om det kan vara så att jag måste se över bränslepumpen till hösten, typ byta packning och rengöra.
-
Hej! Under en väldigt blåsig dag på västkusten med hög sjögång dog plötsligt vår MD5b på min maxi 77 och vägrar starta igen. Under våren rengjordes delar av bränslesystemet, nytt bränslefilter och nya packningar. Förra året lämnade jag in spridaren på renovering. Motorn har gått som en klocka hela sommaren och tagit oss långa sträckor. Men så hamnade vi i oväder, blåste säkert över 13m/s med de högsta vågor jag färdats i. Plötsligt dör motorn så det fick bli segel och utombordare sista biten hem. I Md5 for dummies står det att motorn skall bla. luftas "om den stannat under kraftig sjögång för att motorn sugit in luft istället för bränsle", så kanske är detta ett vanligt fenomen? Jag har luftat hela bränslesystemet ett par gånger, första gången syntes några få luftbubblor vid spridaren men inte mer. Men motorn vägrar starta, även provat kallstart och mer gas. Med startgas dör den lika snabbt som den startat. Före avfärd (och motorstopp) hällde jag i ett par liter disel som jag tankat från en vanligt bensinsmack, då ingen sjömack fanns, sådan disel skall man väll kunna köra på? Tidigare har den startat "på första" men nu händer inget. Någon som varit med om något liknande eller vågar sig på en gissning över vad som kan vara fel? Tanken var full när den dog.
-
Det rör sig om en en penta md5, dessa har vanligtvis tre varningslampor + summer. Kontrollampan jag syftade på är lampa nr 3 på bilden.
-
Tack för ditt svar!
-
Ny matarpump (kallas av vissa butiker även bränslepump) finns att köpa bland annat här: https://www.marinexpress.se/artikel.php?kid=993-996-1005&sok=&id=3801
-
Jag råkade också ut för att en vajer gick av på min båt. Efter lite sökande upptäckte jag att det fanns liknande vajrar för traktorer till mycket lägre pris. Bild-googla på "stop vajer traktor" så dyker det upp ett par alternativ. Biltema har också en liknande vajer men den var för kort för mitt behov: https://www.biltema.se/bil---mc/bilreservdelar/karosseri/karosseritillbehor/reglagewire-25-m-2000017971
-
Jag har en fråga till gällande kontrolllampan. Känner du till något om vart logiken för när kontrolllampan skall tändas brukar sitta? Styrs det av enheten som håller lampan eller skickar givaren bara en "signal" till lampan efter att en viss temperatur uppnåts? Varför jag undrar är för att om jag byter ut givaren måste ju den nya i så fall både sända signal till lampan vid viss temperatur men också kontinuerligt sända signal till mätaren. Jag har förstått det som att vissa givare har två stift just för detta ändamålet, men innebär det då att en givare med ett stift inte funkar i ett system med både mätare och kontrolllampa? Och brukar i så fall alla givare tända lampan vid ungefär samma temperatur?
-
Tack för tipset!
-
Tack för dina utförliga svar! Jag funderar på att lossa både mätaren och givaren för att testa att de funkar var för sig. Jag tänkte då koppla de till ett 12v batteri och värma givaren för att se om mätaren ändras. Kan man då koppla givare och mätare direkt till batteriets poler eller bör man han en säkring eller motstånd emellan så de inte överhettas?
-
Hej! Min maxi 77 har en penta md5b inombordare, med en mätare för kylvattentemperaturen som inte funkar. Oklart om den någonsin funkat för förra ägaren men tydligt att den personen försökt få den att funka utan resultat. Bla. hade en biltema mätare installerats men inte kopplats in. Tog en bild på kablage, på Mälarens övre del finns två oinkopplade stift som jag inte vet vad de är till för. Nedan finns tre kontakter märkta + och G, den tredje tror jag är märkt -. Till + går en röd kabel till/från kontrolllampan för kylvattentemperaturen. Till G går en gul kabel märkt "Lamp Temp", gissar att det kan vara en kabel för bakgrundsbelysning? Till - är en svart kabel som verkar vara jord kopplad samt en blå kabel som kanske kan gå till givaren kopplad. Jag har felsökt genom att koppla minuskabeln till jord på motorn, då ser jag att visaren rör sig upp till startläget (0). Jag har även mätt resistansen i givaren med multimeter inställd på 200 ohm, fick då ett värde på 194.2, och då hade motorn varmkörts tidigare. Har någon ett kopplingschema eller kännedom över hur dessa gamla mätare skall vara inkopplade?
-
skall man kunna dra runt svänghjulet vid bra komp?
hallonBoat replied to hallonBoat's topic in Mek & Teknik
Tack för svar och video! -
Jag har en gammal md5 motor i min båt som jag misstänker har dålig komp. Har hört att rätt kompression skall ge motstånd när man försöker dra runt svänghjulet, men frågan är hur mycket? Skall det över huvetaget ens vara möjligt att dra runt? Mitt svänghjul går att dra runt men man märker ett tydligt motstånd.
-
Mercury 10hp kvävs korta intervaller eller stängs av
hallonBoat replied to Maxi77Seglaren's topic in Mek & Teknik
Har en liknande mercury motor (2takt) som betedde sig likadant. Lösningen för mig var att plocka isär och rengöra hela förgasaren. Köpte mercuries verkstadsmanual och justera tomgångsskruven efter den. Nu går den som en klocka. -
Här kommer en bild jag tog i samband med att jag hällde ut vattnet, då hade hälften redan hälts ut. Ignorera den blå glykolen, den kommer från en läckande slang.
-
Precis, det var hävertbrytaren jag menade när jag sa vakkumventil, fann inte namnet.
-
Motorolja ser faktiskt fin ut, iallafall på oljestickan. Den är inte mjölkig alls utan gult transparent. Men får väll ta och pumpa ut all olja o kika.
-
Hej! När jag fixade med motorn under vårrustning lossade jag luftfiltret och upptäckte att det var fyllt med oljeblandat sjövatten, ca 1 dl. Då motorn har martec kylare så borde vattnet varit glykolblandad om de läkt från topplocket. Så det har förmodligen kommit från avgasröret till cylindern och runnit ut genom luftfiltret. Jag misstänker vakkumventilen. Frågan är om jag borde köpa nya packningar till den eller plocka bort packningarna helt och låta det rinna vatten konstant under gång, som en skavllerstråle? Är lite inne på det sistnämnda för att inte riskera att detta händer igen. Men funkar det att göra så? Motverkas då fortfarande vatten från att komma in i motorn.
-
Okej tack för svaret! Hur brukar adaptrarna som man sticker ner i spridarhylsan se ut inuti? Är det bara ett långt smalt hål för att som du säger inte lägga till mer volym till cylindervolymen? Funderar i så fall på att jag kanske skulle kunna fylla upp den tomma spridaren med ihoplimmade brickor som jag slipar till så att de precis får plats. Vid närmare eftertanke skulle jag om det funkar kunna anlita en mekaniker att göra ett riktigt kompprov så jag har ett värde att jämföra mot, till framtida mätningar.