Jump to content
Thursday 13 June 2024

seb_m

Medlemmar
 • Content Count

  30
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

3 Neutral

About seb_m

 • Rank
  Fänrik

Profile Information

 • Location
  Stockholm och Värmdö

Mina båtar

 • Bild

Recent Profile Visitors

640 profile views
 1. Det lät som om fraktmöjligheter var ganska viktigt, och då har vi ju hamnat utanför sidlinjen om vi börjar titta på HT och liknande Men som sagt, allt är prioriteringar!
 2. Om ni är 3-4 vuxna och last så behövs det ju garanterat en båt på över 5 meter Kan hålla med tidigare talare att en akterhyttsbåt kanske är bäst för den typen av vatten. Jag har ingen erfarenhet av västkusten. Då får du ju både väderoberoende, lastkapacitet och sjöduglighet. Sen att de inte är de sexigaste i hamnen, men man får inte allt. Prioriteringar....
 3. Jag har landat i att acceptera tomgången. Det är ju inget stort problem egentligen, och jag vill inte börja experimentera utan att helt veta vad jag gör. Vår närmaste verkstad (Stavsnäs) vill tydligen inte ta i kinamotorer alls, så jag har svårt att få den servad också. Att dödmansgreppet inte funkar får man väl leva med också. Bonus är att motorn nu i alla fall startar på första draget efter att jag testkört den ganska mycket i tunna under våren. Verkar som om avlagringar i förgasaren etc försvinner efter ett tag när man kör just en sån här motor som i och för sig är oanvänd, men har stått väldigt länge.
 4. Om tåligheten är en av de viktigaste faktorerna så lutar det ju åt aluminiumbåt. Jag skulle satsa på en beggad båt 4.5 till 5 meter med nyare motor (4-takt) Då får du både en oöm båt och bränsleekonomi. Klarar du dig på ca 40-50hk så hamnar du runt 0.4l/nm om båten är lätt lastad. Det kan du säkert jämföra med vad den båten du har idag drar. Vill du dessutom ha max transportkapacitet ska du kanske välja bort styrningen och köra rorkult. Ett annat alternativ som är oömt och kräver lite skötsel är ju plastbåtar utan gelcoat, typ Pioner/Steady. De är dessutom lätta utan att vara ostadiga. Men får man fråga vad det är med Rydsen som du inte gillar?
 5. Tror inte att det är någon större skillnad i motorljud, men jag har ingen egen erfarenhet av den typen av båt. Har bara varit på segelbåt och motorseglare. Nuförtiden är det bowrider med utombordare. Men det blir problematiskt om du både är ute efter en äldre båt, och med moderna egenskaper. Självklart är ju eldrift det bästa, men det kräver både pengar och en laddplats. Kan du hitta en äldre båt med nyare motor så kanske du är hemma. Många säljer ju just Albinbåtar med nyinsatta moderna dieslar. Eftersom man aldrig får igen pengarna på en sån installation är det ofta ett bra köp istället för att byta motor själv. Själv anser jag att resan är målet, men eftersom man aldrig har en enda båt som klarar allt så får man välja bort. Jag har valt öppen båt med bra fartresurser både för att det är enkelt och kul. Skulle gärna ha en större också som går just runt 6-7 knop, men det får nog vänta några år
 6. Du hänvisade ju till en snipa, så antog att du ville tuffa på i lagom fart Tror inte att något skrov som är gjort för dessa hastigheter är bra med för stor motor. De kommer att gräva ner sig och bli osäkra. Men någon som har bättre erfarenhet får gärna motbevisa mig! Se förklaring https://www.hinsholmen.se/index_speed_chill_batt.htm Finns ju halvplanande båtar som hamnar mellan deplacement och planande. Tydligen är just Albin 23 en sådan, även om den inte kommer upp speciellt i fart. Frågorna är ju som alltid, vad vill du göra med båten och hur mycket pengar vill du lägga på drivmedel?
 7. Albin 25 är ju fortfarande poppis, såg dessutom en Albin 23 på Blocket häromdan som var väldigt lockande!
 8. Om jag hittat rätt så ser förgasaren ut så här. https://www.amazon.se/dp/B0D2KSY8QT/?tag=prse-auto-mp-21&creative=380333&creativeASIN=B0D2KSY8QT&linkCode=asn Tips?
 9. Tack! Då har jag lite att göra i helgen :)
 10. Hej! Nolla på båtmotorservice tyvärr. Har en Hidea 4hk från typ 2012 som gått max 15 timmar enligt säljaren. Motorn är i toppskick såklart med tanke på timmarna, och går mycket fint. Men den dör på lägsta varv. Har försökt hitta info på nätet, men utan framgång hittills. Någon kunnig som vet hur jag ställer tomgångsvarvet? Antar att det är skruven där gasvajern går in i förgasaren? Men jag vill helst inte experimentera utan att veta först. Sen en annan kul grej. Hade lite problem med att starta den i tunna häromdan. Stendöd liksom. Lirkade lite med dödmansgreppet och då startade den direkt. Testade lite mer och drog till slut ut dödmansgreppet och motorn fortsatte som inget hade hänt. Trycker jag till lite på knappen så dör motorn dock. Anar att det kan vara korrosion i själva dödmansgreppet? Har någon erfarenhet av detta? Finns ju inte något bra ställe att spraya in 5-56. Allt detta gör att jag tänker över om jag ska behålla motorn som den är. Den funkar ju. Eller serva den på varv. Men det är ju mycket pengar för en motor som inte är värd så mycket. Köpte den för 5.000kr. Ha det bra i sjösättningstider! Stora båten åker i vattnet i morgon!
 11. Inte för att jag har någon erfarenhet av de båtarna, men det där ser ju helt fel ut. Propellern är ju nästan uppe när du inte ens kör. Förstår verkligen att den suger luft.
 12. Sitter och ströläser lite i forumet såhär innan säsongen Om du är ute efter något relativt underhållsfritt och oömt, har du då spanat på Steady? Hade en kompis som hade en sån förut, och den var ju en perfekt mix av rib och gelcoatbåt. Inget att putsa, inget som det går hål på. Lätt vikt och enkel att hantera. Skulle själv gärna köpa en sån 290 som jolle, men 400 passar säkert dig bättre, som kan ta 40hk. Hade tidigare en Brig plastrib 330 med 20hk rorkult som busbåt, gjorde 30 knop, men var ju inte direkt något för familjen. https://pionerboat.com/models/400-steady-by-pioner/
 13. seb_m

  Suzuki 200 hk- 2021

  Hej! Du får väl en felkod i instrumentet när det piper? Men annars håller jag med föregående talare. Du har garanti, om nu motorn har servats enligt schema sen ny. Så då är det bara att be marinan fixa, förutsatt att de är auktoriserade av Suzuki. Vilken marina är det förresten? Så att de som har erfarenhet av den kan hjälpa till kanske.
 14. Tack för intressanta erfarenheter!
 15. Tack för bra svar! Känslan finns ju inte där nu ändå i.o.m. no-feedback, det var annat med teleflexen på 80-talet Ska kolla upp vad marinan säger just om utrymmet. Men jag tror att jag kan vara ganska först med att fråga på just den här båten. Men du menar alltså att man behöver mer rattande generellt? Inte för att det är ett problem vad jag vet, men ändå. Jag skulle önska den där känslan av att styra med ett finger (inte för att jag skulle göra det) istället för att ibland behöva dra. Och då pratar jag såklart om i låga farter i trång miljö. På öppet vatten spelar styrningen mindre roll. EDIT: och ja, rorkult är faktiskt mer praktiskt många gånger!
×
×
 • Create New...