Jump to content
Sunday 26 May 2024

sajjen

Medlemmar
 • Content Count

  344
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Posts posted by sajjen


 1. En 40 år gammal men välskött och sötvattenkyld motor kan ha mycket liv kvar. Många 40 år gamla motorer är sjövattenkylda och har bara fått "underhåll" när något slutat funka. Då är de ofta inte mycket att hurra för.


 2. 9 timmar sedan skrev Terri:

  Angånde vinterförvaringen. Vinteruppläggningsplatser som Hinsholmskilen vill inte att man använder egen båtvagga och stöttor och har dessa liggandes på deras mark. De vill istället använda sina egna. Vet inte om detsamma gäller för täckställning, men jag antar det.

  GREFAB står för bockar, stöttor och all hantering av dem. Lämna båten vid kranen, så sköter de resten. Samma, fast omvänt på våren.

   

  Täckställning står du själv för. Med tanke på hur många sådana som blåser sönder första stormen varje år, så är jag rätt nöjd med att mina landgrannar inte sköter sina egna stöttor.


 3. En svag krona gör import dyrare, inte begangade båtar. För övrigt så var kronan svagare för 20 år sedan än vad den är nu.

   

  Ingen är förvånad över att en 15 år gamal bil är värd mindre än när den var fem år gamal. Varför är det inte uppenbart för båtägare att samma sak gäller där?

   

  EDIT: De flesta ser ju givetvis det här som uppenbart och självklart, jag tänker på de som lägger ut sin HR Monsun med originalsegel på blocket för 450', utan bilder med annonstexten "Sveriges finsate, ny motor 1992. Ring, svarar inte på meddelanden."

  • Like 1

 4. 21 timmar sedan skrev Hybro:

  Googla lite. 

  Det bör väl finnas kopplingsscheman. 

   

  Är motorn ny, så är det väl bara att vända sig till återförsäljaren. 

   

   

  Nu får du ge dig med gubbigheten. Har du inget konstruktivt att bidra med är det bättre du låter bli att skriva.


 5. 30 minuter sedan skrev Janken:

  Nu börjar vi sniffa på ett Nobelpris🙂

  Två objekt med samma densitet, samma volym, samma vikt men olika form har olika area på ytan!

  Ge mig ett exempel.

   

  En kub och en svär har olika yta, om de har samma volym. Densiteten är irrelevant. Det är inte nobelnivå, det är högstadiegeometri.

   

  Edit: sjua på bollen...


 6. 2 timmar sedan skrev Peka67:

  Har man hängt med lite på deras äventyr ute på haven, så vet man att de drabbats av brott på röstjärn efter byte till Dyneema i stående rigg. 

  Röstjärnsbrottet berodde på spaltkorrosion och var rimligtvis helt orelaterat till byte av riggmaterial. Röstjärnen var original och helt oinspekterade.


 7. 4 timmar sedan skrev Mackey:

  I samband med att Erlandssons Brygga köpte Benns öppnades även en ny Bennsbutik i Sisjön, Göteborg. Butiken har komplett riggverkstad och stort sortiment med seglingstillbehör.

  "Bennsbutiken" i Sisjön är ett hörn inne i Erlandssonsbutiken. Det är helt enkelt den lilla avdelningen med seglingspecifika grejer som de väljer att kalla en egen "butik".


 8. 6 timmar sedan skrev ChristerN:

  Fast det finns ju leverantörer på mässorna också. Och de kan ju verkligen sina produkter!

  Har träffat flera olika leverantörer i olika ärenden på mässorna och de har gett precis den information och vägledning som jag har efterfrågat.

  Min, förvisso lite begränsade, erfarenhet (min första båtmässa var nog 2013) säger mig att det snarare är distributörer än tillverkare som har montrar, om vi bortser från återförsäljarna. Deras personal har, vad jag sett, snarare "mindre dålig" än "markant bättre" produktkunskaper. Jag spenderar som regel mer än gärna många kvällar på internet inför ett större inköp. Efter det så upplever jag att jag, med marginal, har väldigt lite att lära om produkterna av tjommen i montern. Men jag kanske inte är representativ för mässbesökarna?


 9. 4 timmar sedan skrev raol:

  Men rena tillbehörsmässor kan nog leva vidare i nån form. Som båtmässorna fast utan just faktiska båtar. Dock inte med i närheten av samma publiktillströmning.

  Jag tror inte att tillbehörsdelen har någon större överlevnadsutsikt heller. Inga produkter lanseras på mässorna. Priserna är de samma som på nätet. Personalen i montrarna kan lika lite som när de jobbar i butiken.

×
×
 • Create New...