Gå till innehåll
fredag 26 april 2024
forgus31

Oljebyte VP D1-20

Rekommendera Poster

Byter olja i nya VP D1-20 motorn. Köpte en liten Biltema Oljeump för c:a 130 kr. Sslangen gick inte ner i oljestickshålet utan stannade c:a 2 cm ner. Bytte till en lite tunnare som gick några  cm längre. Den  mjuka slangen tätade fint mot rörets väggar men ingen olja kommer upp vid idog pumpning . Funderar fortfarande varför.  Tog upp sidan i en 5l plastdunk ock la under slumpen och skruvade upp bottenpluggen några varv. Gick inte att skruva för hand då oljeröret troligen spänner så skruven trögar. Väldigt klantigt monterat. Ska se om det kan åtgärdas för kommande oljebyten  då detta är det enklaste sättet och går bra även om oljan är kall. Nu gick det bra trots att pluggen sätt kvar men det sipprade långsamt. Dock har jag gott om tid. Ett par timmar så hade allt läckt ut. Med sugmetoden blir  en del kvar.

Oljefiltret sitter tokigt och satt förstås fast på klassiskt  vis i sugande gummipackning. Blev hammare/mejsel-metoden men inte så mycket plats att vrida runt då filtret sitter gömt . Böjde en polygrip som bara gick in framifrån. Specialverktyg får köpas. Var?

 

Vanligt verktyg får inte plats. Känns  som att ett specialverktyg bör vara fritt medleveterat motorn när man misslyckats med konstruktionen. Billigt sätt att åtgärda konstruktionsmiss. Filttet skulle ha suttit lätt åtkomligt framifrån där de flesta båtar har luckan. Ni har vi  som tur är hela motorn åtkomlig då motorhuven är av.

 

Man "kör" inte till verkstan för oljebyte men det är nog tanken. Till varje pris måste man få kunderna att besöka verkstan. Eller

Lyckades ändå få dit ett nytt filter (för 275  kr)!!

 

Nån som vet  ett bättre pris?

 

Redigerad av forgus31
Felskrivning

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lättaste sättet att få ur oljan är att suga den genom sugröret som sitter på styrbords sida av oljetråget. Man sätter en 10mm gummislang utanpå röret, och suger ut oljan på mindre än en minut, även om oljan är kall.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...