Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
Botved

Epoxibehandling, vad valde ni?

Rekommendera Poster

2023-02-19 vid 21:41 skrev erikallan:

Hej,

 

Är det någon som använt Gelshield 200m, jag funderar på åtgången. Enligt International räcker 1l till 8m2 men det framgår inte om det är för 5 skikt eller per strykning? Vi har en Sunwind 26 och enligt olika uppgifter har den 10-15m2 bottenyta. Jag tycker 1,5l till 5 strykningar låter extremt lite men jag tycker också att 1,5l per varv låter för mycket. I vanliga fall målar jag drygt 1l Biltema antifouling per säsong och vad jag förstår är epoxiprimern mycket tunnare, alltså borde det gå mindre.

 

image.png.4127b55974ec2cfa9283c2ba4add24fb.png

Japp.

 

La 3 lager (svart, grön och sist svart.

Gick åt 3 hinkar som inhandlades våren 2020, la ETT lager med Trilux bottenfärg, i år ska jag bara bättre med samma färg.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
20 hours ago, Mackey said:

Varning för kallt underlag!

Absolut, kommer inte måla förrän vädret varit stabilt några dagar så att kölen är jämnvarm med övriga skrovet. Och hålla koll på daggpunkten. 

 

On 3/15/2023 at 11:52 AM, adeseaso said:

West System skriver inget om tid till sjösättning, har mailat dem. Inte omöjligt att den är kort med snabba härdaren.

West System svarade att de rekommenderar 48h till sjösättning vid 15 grader.

 

Det lutar åt West System, ett lager ren och resten av lagren med 422 Barrier Coat Additive. Literpriset är lika lågt som NM:s, det skiljer bara hur de formulerar sig kring torrskikttjockleken. NM säger "tillräckligt tätt" vid 300µm, WS säger "blir inte tätare" efter 500µm.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har använt West System på mina båtar typ laminering av nya rostfria rustjärn på en Scampi, skydda sandwich däck/skrov mm


Jag har varit himla nöjd med mina små jobb men en varning kommer från seglarna på Linnea som fick problem vid behandling av sitt skrov och de är inte ensamma om problem med WS
https://www.linneasailing.com/west-system-barrier-coat-failure-and-what-we-learned/

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lite synd bara att de inte redogör för hela processen. Vad som egentligen hänt går antagligen att reda ut ifall man fick veta alla detaljer. Så här svarar de på den anmärkningen i kommentarsfältet:

 

Quote

Tyvärr kommer vi inte ha möjlighet att beskriva hela proceduren på nytt då vi försöker lägga hela den här händelsen bakom oss, hoppas du förstår!

Jag kan förstå om de inte orkar älta i saken, men utan att få veta varje detalj på vägen tycker jag inte inlägget säger någonting alls. Förutom att det inte finns utrymme för misstag när man använder lösningsmedelsfri epoxi. 

 

På sista bilden framgår att epoxin kan lyftas bort med en stålspackel. Då har ju uppenbarligen något gått väldigt fel med vidhäftningen mot underlaget.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Har för mig att Linnea besättningen på YT video eller på något forum pekat på att WS är väldigt temperatur eller fuktkänsligt.

Jag har renskrapat en Scampi för 30 år sedan och valde då inte WS för behandlingen. Riska inte dubbelarbete är mitt förslag. 

Redigerad av skippeer

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag kladdade på min biltema epoxi i temperaturer långt under rekommenderad temperatur. Tror till och med att det fortfarande var minusgrader på natten.. har inte märkt av någon antydning till släpp på två säsonger 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...