Gå till innehåll
onsdag 01 maj 2024
Garpen61

Kylvatten genom skrovet, hur vinterkonserverar man, Mercuiser 4,3

Rekommendera Poster

Min båt har ett slutet kylsystem, det är bara knäna som får saltvatten, inte limporna, om det nu har betydlese för konserveringen.

 

Att få upp glykolblandning i tillräcklig mängd med hjälp av självtryck och trädgårdsslang gonom bottenintaget låter lite vanskligt, Lite orolig för impellern.

 

Men gissar att det finns bra lösningar...

 

Funderat på att koppla på en grov slang direkt på ingående på sjövattenpumpen eller koppla isär allt och se till att det ät tomt, men det kanske är svårare att få bra?

 

Tacksam för tips.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

När båten är på land så ta bort slangen till inkommande vatten, antingen vid pumpen eller vid intaget beror på var det är lättast att komma åt. Bäst att ta bort är vid pumpens sugsida, då är det bara att fixa en slang med rätt innerdiameter och som inte suger ihop sig, montera den slangen på pumpen och stoppa ner den andra ändan i en 20 liters dunk.

 

Fyll dunken med vatten och låt pumpen suga vattnet, fyll på med trädgårdslangen vartefter.

 

När du kört igenom systemet med sötvatten så fyll på med glykolblandning. Jag har en separat 20 liters dunk med färdig blandning, som jag byter in när jag anser att det spolat igenom tillräckligt med sötvatten. Stänger av motorn vid bytet. Sedan så samlar man upp glykolvattnet vid utloppet så har men det till nästa år, bara att spetsa lite med konc. glykol. så det blir rätt frystal.

 

Glöm inte att sätta tillbaka sugslangen när det är klart.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Gelis, ditt förslag funkar inte för TS har impellern i drevet. Jag har sett många göra som du TS är rädd för.En dunk över drevet kopplat till spolmuff på drevet.

 

Edit. Utgick från att du hade ett Alfadrev, men såg att du hade separat pump på motorn och att kylvattenintaget inte var genom drevet. Är det så är det bara att koppla ingående slangen till pumpen tilli en hink eller dylikt. Du har alltså ett Bravodrev, eller?

Redigerad av robert99

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har precis som Gelis beskriver en sugpump vid motorn som tar färskvatten genom skrovet och impeller i drevet, men den kyler endast drevet.

 

Gelis, det där låter som ett bra sätt, jag får dock komplettera med en klämma runt drevet med slag, eftersom jag har impeller i drevet också.

 

Behövs det glykol i drevet också?

 

Alpha One Gen1

Redigerad av Garpen61

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Normalt behövs inte glykol i drevet då det dränerar sig själv, men för att sova bättre om natten på  vintern så kör i lite glykolvatten där också.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kompletterande fråga...

 

Vad är den normala innerdiametern på kylslangen från intaget till pumpen?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...