Jump to content
Sunday 21 July 2024

bjofo461

Medlemmar
 • Content Count

  8
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

About bjofo461

 • Rank
  Kadett

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hej Jag målade med hempaspeed förra säsongen och nu ska jag måla ett nytt lager i år. Är det någon som vet om det räcker att bara tvätta botten och måla ett nytt lager direkt eller måste jag rugga upp botten med slippapper först (lr t o m måla med conversion primer igen!?) Hittar ingen bra info. Tack för hjälpen!
 2. bjofo461

  Solskydd

  Tack för bra tips allihopa! Sittbrunnskapell vore något men då måste vi nog skaffa en bättre sprayhood först också eftersom den nuvarande är så pass sliten att vi inte använder den. Det där lät ju inte dumt! Regnskydd har vi tidigare löst med en tarp som vi satt upp över bommen men den är mindre trevlig när vädret är fint :)
 3. bjofo461

  Solskydd

  Hej Är det någon här som har bra tips på solskydd till sittbrunnen i en IF? Tanken är att spänna upp något över sittbrunnen som ger skugga när vi ligger förtöjda/för ankar och vill komma undan solen. https://www.moory.se/p/solsegel-sittbrunn-trekantig-3-x-3-x-3m/?trackID=155141913&utm_source=adrecord&utm_medium=affiliate&utm_campaign=adrecord Har kollat på det solseglet - är det någon som har erfarenhet av liknande? Tänker att det kan råka fånga mycket vind? Tack på förhand!
 4. bjofo461

  Bogsera SUP

  Hej Vi har en IF-båt och funderar på att skaffa en uppblåsbar SUP till den. Vi inser att båten är för liten för att vi ska kunna ha SUPen förvarad ovanpå däck, samtidigt är det lite meckigt att blåsa upp den varje dag - är det någon som testat att dra en SUP efter segelbåten (istället för en jolle)? Sällan vi kommer upp i mer än 6 knop. Tänkte skaffa en stabilare SUP som klarar en 20-25 psi /Björn
 5. Hej! Tack till alla som svarat på mina tidigare frågor! Nu kommer jag till det allra sista när det kommer till att dra om elen i min IF - huvudströmbrytare! - Är det absolut förbjudet att sätta strömbrytaren i samma utrymme som batteriet? Har ett luftigt men ej ventilerat utrymme där jag har ett AGM-batteri och en solcellsregulator. Det vore absolut smidigast att även sätta strömbrytaren där, både vad gäller att nå strömbrytaren men även eftersom det är brist på lämplig plats i resten av båten (trångt och kabeln går bakom tapeten överallt). - Bör jag ha en huvudsäkring mellan batteriet och strömbrytaren? I dagsläget går det en 6 mm kabel från batteriet till en säkringshållare med 10 A säkringar. Förbrukarna är ett antal LED-lampor (väldigt liten förbrukning) och en kylbox (drar som absolut mest 8A korta stunder). Planen är i framtiden att även lägga till en gps plotter. Bör jag sätta dit t.ex. an säkringshållare ANL med en 30A säkring på 6 mm kabeln?
 6. Tack för utförligt svar! Då lutar jag nog åt att ha kvar wago-kopplingarna där. Bakgrunden är väl egentligen att de befintliga kablarna inombords i båten (som går bakom innerväggarna) är rätt så korta och gör det svårt att komma åt att klämma dit kabelskor ordentligt - då var det väldigt smidigt att sätta dit ett par wago för att samla ihop och förlänga 🙂
 7. Ja, det har jag använt på andra ställen i båten men vilka klämhylsor finns det för att koppla samman fler kablar än två? Alla klämhylsor/kabelskor som jag har hittar verkar bara vara för att skarva ihop två kablar, inte t.ex. för att göra så att en kabel går till två eller tre kablar som är smidigt att göra med en wago. Är det kopplingsplint som gäller i så fall? Förtennad kabel använder jag iaf.
 8. Hej Jag har en strömbrytare i båten som går till lanternorna. Där var pluskabel förgrenad med sockerbitar så att strömbrytaren kontrollerade 3 lanternor. Kablarna var rätt så oxiderade. Jag har nu bytt sockerbitarna till wago men hur fungerar egentligen wago i marin miljö (det är inombords i båten men det blir ju fukt där med)? Bör jag ordna med någon bättre förgrening istället och i så fall vad? /Björn
×
×
 • Create New...