Gå till innehåll
fredag 26 april 2024
IngemarE

Visingsö gästhamn ett minne blott ?

Rekommendera Poster

Postad (redigerade)

Visingsö är en riktig pärla och oas i Vättern, och är väld värd en utflykt. Men de flesta som åkt Göta kanal och Vättern vet att Visingsö gästhamn inte varit någon höjdare. Ett par ganska trånga platser 10-15m från färjemotorerna, ibland med trasiga bommar. Ansvarig för hamnen är Tekniska Kontoret, Jönköpings kommun, och där saknas tyvärr både båtintresse och kunskap. Och inte bara där - kommunledningens politiker har heller ingen kunskap om båtlivet, trots denna vackra sjöstad.

 

I år är dock Visingö gästhamnen helt avstängd sedan april. Man upptäckte i våras att piren den ligger mot inte var frisk. Stora ombyggnadsarbeten har gjorts i hamnen för den nya gigantfärjan "Braheborg", dock har man inte lagt en krona på denna pirarmen och gästhamnen. En del av gästhamnen används numera också som parkeringsplats för reservfärjan Christina Brahe. För några månader sedan blev det ett hål mitt i piren, något kommunen trodde man kunde fylla igen. Nu har man dock upptäckt att materialet faktiskt tar vägen någonstans och att det inte bara går att fylla igen uppifrån. Duktigt....

 

Tyvärr har nu ansvariga uttalat sig och hävdar att Visingsö inte ens behöver någon gästhamn. "Det åker ju knappt dit någon i alla fall". Ansvarig på Tekniska tycker man kan lägga sin båt i gästhamnen Gränna istället och åka färja över (inte gratis). Han har missat något väsentligt när det gäller båtliv. Om man skall hyra stuga på ön för att sova över istället för att använda sin egna båt berättar han dock inte.

 

Näringsidkarna på ön är rasande. En färjeturist är där ett par timmar, medan en fritidsbåt är där kanske ett helt dygn. Ännu längre om hamnen vore fin. Intäkterna per person är alltså mångdubbelt med fritidsbåtsbesökare än färjeturister. Tyvärr har alla hamnar denna vattenkommun (Jönköping) driver tämligen låg servicenivå och status. Genom att lägga ner hamnen slipper man också ansvaret för att fixa toatömning. Men man är snabb att påpeka att de privata båtklubbarna faktiskt får dra en del av lasset också. I verkligheten är det de som snarare drar nästan hela lasset....

 

Dessutom har ansvariga och beslutande politiker motiverat ett ev. beslut om att lägga ner gästhamnen att vi inte har någon skärgård här och att avstånden är stora. Att det är just då man behöver gästhamn finns inte i deras värld. Då inser ni alla hur illa ställt det är....

 

Behovet av gästhamn på Visingsö är däremot solklart för alla utanför kommunens väggar. Det finns en förening bildad med allt klart utom viss finansiering för att lyfta hela Visingsö hamn. Men dem vill kommunen inte stödja, så de planerna ligger på is.

 

Istället för att samarbeta och stödja en nyanläggning där privata aktörer betalar en stor del, diskuterar man att lägga de miljonerna på en eländig pir för att kanske få tillbaka gästhamnen till tidigare usla status. Men först skall man utreda vem som bär ansvaret för att piren behöver repareras (!). Gissar att man behöver en syndabock att fakturera. Fortfarande lika okunnig om att vågor och ideliga färjetilläggningar sliter på en 40 år gammal pir kommer man leta och leta och om ett par år upptäcka att INGEN går att fakturera eftersom naturen inte betalar fakturor.

 

Om man kommer åtgärda gästhamnen ens till tidigare halvusla status är alltså oklart. Tillsvidare är den helt stängd, alltså hela denna sommaren i alla fall. Utgångspunkten är att Visingsö inte behöver en gästhamn, och om man läser mellan raderna behöver ingen annan det heller ("varför skall folk ha båt ?").

 

http://www.jonkopingsposten.se/artikel/29247/gasthamnen-avstangd (gammal bild i artikeln, här finns inga bommar, ingenting)

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smalandsnytt/ingen-gasthamn-pa-visingso

 

Slukhålet som talas om är mest något att skylla på. Som framgår har hamnen varit avspärrad sedan i våras och problemen är mycket större. Det har man nog vetat hela tiden men stoppat huvudet i sanden.

 

---------------------

 

Varför skriver jag det här ?  Jag vet inte. Ilska, frustration eller nå't. Och ett beklagande över hur trångsynta en kommunledning och politiker kan vara, i en sjökommun vid en av Sveriges renaste sjöar. Och med tiotusentals passerande båtar varje sommar - fast inga som vågar sig hit. Och det gör de rätt i.

 

Åk alltså inte till Visingsö i sommar !

 

Edit: Den "Norra piren" som nämns i en av de länkade artiklarna är en gammal stenpir som i sämsta fall inte ger något skydd för sjön alls. I synnerhet med Vätterns lömska vindväxlingar är den vansklig. Dessutom ligger den avsides och mycket långt från övrig service.

Redigerad av IngemarE
  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tråkigt.

Låg tvenne nätter i gästhamnen för några år sen.

Ön är väl värd ett besök.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

På väg från Vättern nu. Ett besök i Hästholmens gästhamn blev det som sydligast. Hade tänkt gå till Visingsö denna gång, men som skrevs, det var inte att tänka på. Synd att politiker, ofta, inte förstår båtturismens värde.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag vet Ingemar.

Jag har tagit färjan över vid något tillfälle för att kika lite. Hamnen/är riktigt tråkigt. Tyvärr fattar

kommunerna trögt... Flygfältet på Norra spetsen är jättefin och trevlig plats. Där kan man landa för att bada. Grilla m.m finns även stuga att hyra för övernattning till en mycket rimlig kostnad.

Dock helt utan komunbidrag. Flygklubben sköter allt och tar kostnaderna. Dock får man in stor del av kostnaden genom en låg landningsvagift. IOM att den är låg. Så besöker gästande flygplan den gärna.

 

I Linköping förs det på tal om att man ska utveckla gästhamn inne i stan. Inte långt från kanalfararna. Men, som vanligt har de inte tänkt färdig. För att det ska ske måste man se till att slussarna har öppet. Muddra så segelbåtar kan ta ig in. Inte för att tala om diverse broar måste höjas eller göras öppningsbara. Inklusive E4 bron.. Tyvärr kommer det aldrig hända.

Men man hoppas de tänker till innan man lägger stora pengar på gästplatser i centrum.

:)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...