Gå till innehåll
söndag 28 april 2024
Augustsailer

Östersjöns Botten Ska Pumpas Igång! Ny Teknik

Rekommendera Poster

Kraftiga pumpar kan bli Östersjöns räddning undan algblomning. Nu startar de första testerna i ett syrefattigt sund utanför Stockholm.

Så

Klicka för större bild

Så går testerna till. Grafik: Ingemar Franzén

Tre meter under ytan i Lännerstasundet utanför Stockholm ska en pump förankras i nästa vecka. Sedan ska friskt ytvatten pumpas ner till den syrefattiga botten under tre års tid. Bottensedimenten ska undersökas och vattnet ska analyseras kontinuerligt för att undersöka om pumpandet får önskad effekt.

- Målet är att hindra fosfor att släppa från bottensedimenten. Då slipper man algblomningen, säger Christer Lännergren på Stockholm Vatten, som deltar i projektet.

Att överskott av näringsämnet fosfor leder till algblomning är forskarna numera överens om. Att syre får fosfor att binda till botten likaså. Nu återstår det att visa att syrerikt vatten från kraftiga pumpar kan råda bot på problemen i Östersjön.

Den nya pumpen i Lännersta är en av två metoder som utvärderas med hjälp av 33 miljoner kronor från Naturvårdsverket, Vinnova och Formas. Det är en eldriven pump från det finska företaget Vesi-Eko, som tidigare har använts i sjöar med gott resultat. Finska naturvårdsverket koordinerar projektet och ska även testa den i Finska viken.

Den andra lösningen är en pump som drivs av en vindsnurra. Tekniken utvecklas under ledning av Anders Stigebrandt, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet. Två pilotanläggningar ska tas i drift i augusti. En i Östersjön, en i Byfjorden på västkusten.

Såväl den eldrivna som den vinddrivna varianten kommer att testas i förhållandevis liten skala. Pumparna klarar att pumpa ner några kubikmeter per sekund några tiotal meter ner i havet.

För att bota hela Östersjön krävs betydligt större flöden. Enligt Anders Stigebrandt måste 100 pumpar pressa ner 100 kubikmeter vardera per sekund på mer än 100 meters djup. Han räknar med att en sådan investering skulle gå på cirka 4 miljarder kronor.

* Är det en rimlig kostnad?

- Det är jättebilligt i förhållande till vad man uppnår, och kostnaden kan delas av alla länderna runt Östersjön. Dessutom är det en spott i havet jämfört med de summor Sverige investerat i kväverening utan bevisade positiva effekter, säger Anders Stigebrandt.

Samtidigt tror han inte att enbart pumpar kan lösa Ösersjöns problem.

- Pumparna kan vara ett sätt att på kort tid minska algblomningen, men vi bör absolut reducera fosforutsläppen också, säger han.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Klart intressant.

Men om du saxar texten, så bör du nog skriva vart du hämtat den ifrån...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Man får  mail om man prenemunerar på ny teknik, tänkte att jag delar med mig några intresanta frågor till MG?:)

Tror du man får det?

//A

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...