Gå till innehåll
fredag 26 april 2024
strompost

Seaclear, gps

Rekommendera Poster

Kör Seaclear på en pc, allt fungerar förutom att gps:en missvisar ett par centimeter. Ibland kör man båt på land vilket inte är falletsmiley-smile.gif\. Skall det till någon form av kalibrering? PC:n körs i 800*600 samt 256 färger. Tacksam för hjälp.

 

/Christer

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Wille

Troligen är det så att GPS:en inte missvisar utan att kartvaran inte är nogrannare än så. Det får du leva med. Att navigera med GPS är ju dessvärre inte någon helt säker lösning, endast en fingervisning om var man är på ett ungefär.
 
 
/Wille 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har du ställt in rätt kartdatum?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej Christer

Det finns hundratals kartdatum världen över. GPS-signalen är alltid i WGS 84, svenska sjökort sedan ca 10 år tillbaka är också i WGS 84. Vissa GPS-mottagare skickar alltid WGS 84 som NMEA-signal ut, andra skickar det kartdatum som GPS-mottagaren är inställd på och som visas i displayen. Står din GPS på RT 90 som vi hade tidigare i svenska sjökort och din GPS skickar denna position till ett sjökort i WGS 84 blir det ca 200 m fel. I vissa mottagare kan det istället för RT 90 stå Swedich grid vilket egentligen är fel då Swedish grid är ett positionsformat för svenska landkartor med kartdatum RT 90.

Du har med största sannorlikhet ett sjökort i WGS 84, ställ din GPS på WGS 84 också så blir det säkert rätt. Jag har inte någon erfarenhet av sjökort på ostkusten, men på västkusten och i Danmark finns det i stort sett inte några fel.

Hälsningar Ove

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...