Gå till innehåll
söndag 28 april 2024
Gäst John

Bärbar VHF?

Rekommendera Poster

Gäst John

Hej

Står i tankarna att köpa en vhf-radio, är det dumheter att köpa en bärbar vhf och ha som enda vhf på båten? Eller är räckvidden jämførbar med mobilen? Eller är egentligen en bärbar vhf bara ett nødkomplement till den fasta?

upp till diskussion...21.gif\

 

Mvh John

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Satsa på en stationär station den har större effekt vid sändning 25w.

Tänk på att du även kan få DSC på moderna apparater. DSC är nödknappen vid haveri.(position vilken båt osv. med automatik) En bärbar kan du ha som komplement.

Peter.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Räckvidden är beroende på hur högt över vattenytan(förenklat) antennen är.

Dina radiovågor går till antennens horisont(förenklat).

 

Det blir verkligen stor skillnad på om antennen sitter uppe i masten än om du sitter nere i båten.

 

Sen har vi det här med sändar effekter som påverkar oxå...

Att lyssna klarar den lilla, men att sända är det nog värre med(om man vill bli hörd)

 

Bärbara enheter är mest nytta som intern komunikation på större båtar..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Sailor

Har i många år seglat med en bärbar, och nått (mycket) långt med den. Masttoppsantenn, lågförlustkabel och ordentligt avstämt (en ståendevågmeter är bra att låna för detta). Uteffekten från en bra bärbar är 5 W (topp) och det räcker långt på 150 MHz-bandet (som VHF är).

 

Om man väljer en bärbar så är det viktigt att välja bra kvalitet (som iCOM). Det blir inte billigare med en sådan, bara mindre och nättare.

 

Att använda de bärbara med den medföljande antennen och stå på däck och prata, visst det går ibland, men då är det sämre med räckvidden. I sittbrunnen, eller nere i salongen - då når man inte alls långt.

 

Räckvidd jämfört med mobil? Beror på system! NMT har lång räckvidd, speciellt 450-systemet (med 25 W stationer), GSM räckvidd är ca 35 km (oberoende av effekt, beror på tidsluckestrukturen) - min handburna VHF med masttoppsantenn räckte mycket längre än så. GSM mobiler har max uteffekt (@ 900 MHz) ca 1 W; dämpningen är mycket större på 900 MHz än på 150 MHz, och skillnad i antennhöjd.

Summerat: VHF handburet (5 W, 150 MHz) når mycket längre än mobiltelefonerna. 

 

Tilläggas kan att det nu finns mycket billiga fasta VHF-stationer (25 W), kostar ca 2000:-. 

 

I ett eventuellt nödläge får man räkna med avmastning eller andra allvarliga skador - då bör man ha någon slags plan hur man skall använda VHF.

 

/Sailor

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En bärbar är enligt mitt tycke ett komplement.  En 5-wattare når lika långt som en 25 wattare teoretiskt, dvs till horisonten, men signalen blir förstås svagare.  För att räkna ut räckvidden (läs horisonten) ta roten ur antennhöjden och multiplicera med drygt 2.  Har du antennen 9 meter upp är roten ur det 3, gånger 2.08 = 6,24 distans, men det är bara din antenn, lägg sedan till den andra båtens eller landstationens anten så blir det betydligt mer.  Vanliga gsm-telefoner funkar cirka 18 dist. från närmaste antenn men de nya 3G funkar endast på 12 dist.  Och om du sitter ute någonstans i skärgården med proppen trasig så vet du inte telfonnumret till båten som just passerar, men ropa på radion kan du alltid göra, även på båtar långt ute till havs där ingen mobil i världen funkar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ett tips på provisorisk antenn ifall man skulle ha haft den ordinarie i masttoppen och masten har rasat:  Skala koaxialkabeln och frilägg korden i mitten 45 cm.  Alltså 45 cm koppartråd rakt upp och klipp bort alla trådar runt i kring, funkar förvånansvärt bra.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst john
Tack
Det verkar ha klarnat vad som gäller beträffande bärbar vhf. Ska börja med en fast om de è så billiga. Dock så verkar det som en bärbar inte è helt fel att ha inomskärs ändå, så hittar man en jättebillig bärbar kanske det e bättre än ingenting. Men visst ska man nog ha en fast med antenn i masten.
Tack o hej

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Glöm inte att ha en nödantenn ombord OM din mast skulle rasa i havet - det torde vara då du som bäst behöver din VHF. Antigen en nödantenn av koaxialkabel, se tekniska sidorna på  Kryssarklubben för en bra beskrivning. Eller varför inte en riktig antenn på akterpulpiten som back-up?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har du en Buster har du antennen LÅGT placerad. Högt placerad är 15 meter.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...