Jump to content
Friday 01 December 2023

Brunnsviken

Medlemmar
 • Content Count

  883
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Brunnsviken last won the day on May 22 2022

Brunnsviken had the most liked content!

Community Reputation

281 Expert

About Brunnsviken

 • Rank
  Konteramiral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Samma här, fast östkust och en enda bottentvätt strax efter att havstulpanvarningen gått ut. Ingen bottenmålning. Hurra! Tvätten av skrovet har aldrig gått så snabbt.
 2. Det är ett sånt där "gasfjädrande" du beskriver @Georg_Ohm som jag har idag och funderar på att byta ut. Fattar inte varför det kallas gasfjädrande, fjädrar gör det inte iallafall. Höjden ställs in medelst gas men det är allt. Knackig kvalitet och knarrar utav själve fan. Jag är orolig att det ger upp mitt under en tur men jag tror jag oroar mig i onödan. Knarrandet i liten grövre sjö är irriterande hur som helst.
 3. Jag korrigerar mig på den här punkten. Vi skulle kunna ha det men att de som använder 2G då får bära kostnaden. Det blir ekonomiskt ohållbart eftersom man måste hitta skalfördelar som operatör. Abonnemanget för 2G skulle hamna på priset som folk och företag inte vill betala. ICE.NET försökte ju bedriva verksamhet på 450-bandet med 3G, men de gick i konkurs 2009. Det är dyrt att vara operatör och ingen slump att det bara finns 3-4 operatörer med egna nät i många länder. Oaktat ekonomin så handlar det också om att frekvenser måste återanvändas till andra och nyare saker. Det är trångt i luften och användbara frekvenser är en mycket begränsad resurs. Så att 2G och 3G fasas ut drygt 30 resp 20 år efter lansering får kanske ändå anses rimligt.
 4. Så sant. Inomhustäckning har jag också problem med i en förort till Stockholm pga att ett berg står mellan antennen och mig. Det löste tack och lov Wi-Fi-samtal. Innan det kunde jag knappt prata i mobil inomhus. Trist. Tyvärr är operatörerna tröga infrastrukturbolag i stil med väg och vatten och agerar som den oligolpolmarknad det är, på samma sätt som bankerna. Edit: som en förklaring till varför de är tröga, ingen ursäkt.
 5. Vilken operatör har du? Med Tre skulle jag inte vara förvånad tyvärr, de täcker dåligt utanför städerna. Telia, Telenor och Tele2 borde däremot ha hyfsad täckning på de flesta ställen. Anmäl till operatören annars, PTS har täckningskrav (typiskt sett för tal, inte data): https://www.pts.se/sv/privat/radio/tackning/tackningskrav/
 6. GSM/GPRS/EDGE, i Europa. https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Cellular_network_standards_and_generation_timeline.svg Ok, förstod nu vad du var ute efter. Jag borde skrivit "på samma sätt som NMT försvann" för att vara korrekt.
 7. Senast jag var på Svenska Högarna var det utmärkt täckning och det får väl ändå räknas som ytterskärgård. Det står en antenn på ön om jag inte minns fel. Den borde kunna täcka en ganska ordentlig sektor.
 8. Jag tycker dokumenten i länken beskriver bra varför 2G behöver fasas ut, på samma sätt som NMT och GSM försvann. Vi kan inte ha kvar 2G bara för att äldre bilar och vad det nu är inte är uppgraderade. Jag har täckning på 4G med generellt god datahastighet i Stockholms yttre skärgård. Dock bör man ha t ex Telia, Tres nät har dålig täckning där jag är pga radioskugga från en bergig ö. Operatörerna har satsat en hel del på utbyggnaden av framförallt 4G, 5G håller man väl fortfarande på med pga att cellerna behöver stå tätare. Egentligen är det inte så mycket att orda om. 2G och 3G är på väg bort för att de är helt obsoleta som konsumentteknologier och för M2M/IoT finns bättre teknik tillgänglig sen flera år tillbaka. Det är som att önska att VHS-spelare ska börja säljas i handeln igen bara för att man har en massa kassetter hemma som man inte vill ersätta med DVD, blu-ray eller streaming.
 9. Tror inte de har så mycket att sätta emot. Nedsläckningen av 2G har varit på tapeten länge och de som använder den uråldriga tekniken har haft åratal på sig att migrera till olika typer av IoT-teknik som operatörerna erbjuder. Man stänger inte ner 2G för att jävlas, utan för att det är ekonomiskt oförsvarbart att hålla igång så många teknikgenerationer parallellt plus att frekvensbanden behöver omallokeras till annat. På länken som Mackey har i inlägget ovan beskrivs detta på ett bra sätt.
 10. Bygga själv är ju kul och jag funderade på det också ett tag. Det är en del jobb att få till en strömsnål sak som inte blir dyr att bygga ihop jämfört med att köpa färdigt, beroende på vad man vill ha givetvis. Finns ju drivor med GPS trackers att köpa via AliExpress t ex. Ligger man med landström så är det bara att koppla in en Teltonika. Det finns bra trådar om det här på MG med folk som byggt ihop den typen av lösningar.
 11. Jag hade också en GeoSafe tills jag uppgraderade min plotter och fick motsvarande funktion. Måste ändå säga att GeoSafe lyckades med en smart snål-variant av tracker som var lite omständlig men inte krävde abonnemang. Samt att de hade en app som såg 15 år gammal ut. Konstigt att de inte tagit fram en 4G-modell. Om du är sugen på att starta företag är det inte så svårt att få en kinesisk leverantör att ordna tekniken. Det jobbiga är att distribuera och få folk att köpa den sen.
 12. Man har ett instrument/en plotter som stöder motordata från motorn. Över NMEA2000 gissar jag.
 13. Du kanske tänker på det som gällde före maj 2000, när amerikanska militären tillämpade Selective Availability på civil GPS vilket gav en felmarginal på 50-100 meter. SA har inte använts sen dess och nu är GPS typiskt korrekt ner till ca 5 m. https://www.gps.gov/systems/gps/performance/accuracy/#sa
 14. För ett par veckor sedan tyckte jag att min Yamaha F225 plötsligt började få lite annorlunda ljud mitt under gång, på samma varvtal. Svårt att beskriva hur, lite högre och dovare. Kanske inbillar jag mig, men jag har också fått för mig också arbetstemperaturen på motorn under marsch gick från 50 (eller var det 55?) grader till 56 grader. Teorier om detta, eller är det hjärnspöken? Vilken temperatur håller era motorer vid 3300 varv? Motorn är 5 år gammal och noggrant servad, så den bör hålla några år till tycker jag. Nu ska man ju inte ligga och vara orolig på semestern, men nåt ska man hitta på 😎
 15. Det var fina, bra tips! Framförallt Paragon 25 C verkar perfekt för ändamålet. 31 lite för stor. Jag tror Sjöpolisen i Stockholm har en sån, tyckte jag såg den ute nu i midsommar.
×
×
 • Create New...