Jump to content
Wednesday 17 April 2024

dynaflux

Medlemmar
 • Content Count

  215
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by dynaflux

 1. Time Left: 2 months and 6 days

  • Säljes
  • New

  Jag söker soltaket till en Örnvik 660 - alltså det rektangulära som sitter på hyttaket. Det behöver inte vara i superskick då båten ska säljas.

  123,456.00 SEK

  - SE

 2. Jag tittade på Hjertmans sida - de har kopplingen som reservdel. Fabrikatet heter Multimarine och rören verkar vara 38 mm. Stort tack!
 3. Tack för svar, jag kanske höftade till lite för bra när jag skrev 50 mm, de kan vara tunnare.
 4. Jag sålde min förra båt förra året och till den hade jag en däckställning där de T-formade anslutningarna som håller ihop överliggaren med benen var av plast, några hade spräckts och jag höll ihop dem med slangklämmor. Nu köpte jag ny båt - och samma fabrikat på däckställningen och här var flera T-stycken rejält spräckta och FUBAR (F--ked Up Beyond All Repair) och jag måste ha nya innan vintern kommer. Jag har googlat men inte hittat dem men de liknar ganska mycket Noa. Så om någon kan hjälpa mig att identifiera dem, inga bilder då det dröjer innan jag kommer till båtklubben. - Aluminiumrör, uppskattningsvis 50 mm diameter - Rören sätts ihop som äldre tältstänger - en mindre ansats går i andra rörets ände och låses med en fjäderbelastad pigg (som man alltså trycker in vid demontering. - T-kopplingarna som sammanfogar överliggare med benen är alltså i svart ABS-plast. - Några av rören har fötter i plast för att ställa på däck eller marken, några har en bygel för att skruva på pulpiten. - Båda har legat i en bärväska i ljusgrått vävtyg.
 5. Jag har rensat upp det katastrofala elsystemet i min nya båt och gjort om allt från grunden. Allting är i princip klart och jag ska nu koppla in ett skiljerelä. Som det är nu finns det en huvudströmbrytare som jag kopplat så att den bryter kretsen till startmotorn och alla förbrukare (för tillfället är båda batterierna parallellkopplade). När jag nu kommer att separera batterierna med skiljerelä inser jag att det bör finnas en brytare för varje krets; en för startbatteriet och en för förbrukarna. På de kopplingsschema jag har hittat på nätet finns det variationer; många har en brytare bara för startbatteriet och förbrukarna har konstant matning (såklart vettigt om man har pumpar med nivåvakter, larm osv.) men jag vill kunna göra hela båten strömlös och då antar jag att enda lösningen är två brytare – vilket känns som en klumpig lösning. Sedan hittade jag det här: https://sutars.com/support/sakerhet/var-bor-jag-koppla-in-huvudstrombrytaren/ där de menar att man ska undvika strömbrytare till startkretsen. Deras argument är vettiga men jag skulle känna mig osäker av flera anledningar. Händer något allvarligt vill jag se till att koppla bort strömmen till motorn, likaså när jag meckar med motorn. Det innebär att en potentiell tjuv kan starta enbart genom att manipulera tändningslåset – jag har hört om flera stöldförsök där tjuven inte fattat att det finns en huvudströmbrytare. Tacksam för råd och synpunkter.
 6. Jag har alltid hittat läckage genom att låta någon (ofta min fru) spola med en slang från utsidan på misstänkta områden medan jag tittar på insidan. Hittade ett läckage på det sättet förra veckan; det regnade in och jag hade misstänkt och letat kring ett fönster och ett pulpitfäste. När vi spolade såg jag direkt att det kom från manluckan - en bra bit därifrån men vattnet hade följt en skarv.
 7. Jodå, jag är inne på min fjärde båt från 70-talet (under en 15-årsperiod) och på tre av dem har elsystemen varit katastrofala och jag har fått göra om mycket. Det är både tidens tand, tidigare ägares inkompetens och gammal teknik (som just säkringsplintar, konvertrar eller kringutrustning som jag rensar bort).
 8. Jodå, det har jag koll på. Det slog mig att jag har fyra sortimentlådor med ca 100 olika värden och även några av den större storleken.
 9. Jag tror jag har glasrörsäkringar från en gammal båt. Känns väldigt antikt: märkligt att de används på nya paneler. Köpte den idag på Erlandson - det var samma panel som sitter i båten från 1979. Antar att tillverkaren bara kört på rutin utan någon tanke på modernisering.
 10. Jag har fått lära mig att topplanternan ska ha en egen strömbrytare då man kan låta den vara släckt när man navigerar i mörker (då med de övriga tända). Jag anar att detta inte är i linje med Sjötrafikförordningen - eller? Jag hade det på min gamla båt och tyckte det var rätt bra i vissa situationer. Sedan har jag sett på amerikanska båtar att de har en separat strömbrytare för "anchor light" men frågan är om det avser lanterna eller en strålkastare.
 11. Jag syftade på en panel med strömbrytare som sitter på instrumentbrädan - bredvid varje strömbrytare sitter en säkring.
 12. Det blev med glasrörssäkringar - resonerade att det finns en risk till felkälla mindre.
 13. Nu menade jag en panel med strömbrytare som man monterar på instrumentbrädan - det finns massor med olika utförande men då glasrörssäkringar eller automatsäkringar. När det kommer till den gamla typen av bilsäkringar är de helt förkastliga. En kompis 30-fotare höll på att sjunka, typ en halvmeter vatten inuti. Jag hjälpte honom att felsöka och det visade sig att två såna säkringar hade ärgat så att länspumparna inte gått igång - två länspumpar, en säkring till vardera - båda hade fallerat. Håller på att byta en gammal panel till flatstiftssäkringar i min nya båt, har gjort det på mina tidigare båtar också.
 14. Jag glömde såklart ett "inte", redigerat. Sedan la jag till en annan tanke; att automatsäkringar är "finmekanik".
 15. Jag är på väg att köpa en ny strömbrytarpanel, den finns i två varianter - en med vanliga säkringar och en med automatsäkringar. Det ska sägas att jag vet skillnaden men frågan är vilket som är "bäst" och om det finns för- eller nackdelar med den ena eller andra. Som jag förstått det är en automatsäkring uppbyggd med bimetall och någon återställningsmekanism - alltså saker som kan fallera med tiden. Och trots allt är det till lanternor, vindrutetorkare o.d. och det är ju säkringar som inte ska brinna av frekvent.
 16. Det är en Örnvik 660 - kan säga att jag utan framgång försökt leta upp ett kopplingsschema. Motorn är en Yanmar och jag har hittat kopplingsschema men det är uppenbart att Örnvik valt en annan lösning till instrumentpanelen. Dessutom finns inte "kringutrustning" som torkare, lanternor, signalhorn osv. med - det är bara det som är relaterat till motorn. Så dioderna kan bara varit kopplade till något i instrumentpanelen som bara är instrument för motorn; temperatur, oljetryck osv. Jag ska kolla vidare men jag tror inte jag kan utröna till vad dioderna varit kopplade.
 17. Strömställarna för torkarna sitter på en annan panel och det skulle vara osannolikt om dioderna satt så långt ifrån.
 18. Frågan borde mer vara ställd som om det finns någon trolig applikation för dioder i anslutning till instrumenten. Som jag skrev har man kopplat rätt friskt och verkar kopplat bort saker. Därtill har jag tagit bort mängder av sladdar som inte leder någon vart. Så det är mycket troligt att de just nu inte är kopplade till någonting - men de kanske haft en viktig funktion.
 19. Jag håller på att rensa upp i elsystemet på min nyinförskaffade båt och har kommit till instrumenteringen. På kopplingslisten sitter tre dioder och frågan är vad de är bra för. Jag vet att man använder dem för att avskilja batterier men detta är ju inte syftet här. Har inte helt och hållet lyckats klargöra vart de går då tidigare ägare har kopplat om ganska friskt och några lampor och omkopplare är bortkopplade.
 20. Jo, jag håller med dig om komponenterna - typiskt slutet av 70-tal och 80-tal. Båten är en Örnvik 660 från 1978 som jag för övrigt försöker hitta ett elschema till då jag är i färd med att rensa upp elsystemet. Förutom "larmet" har det hänt en massa andra konstiga saker.
 21. Tack för alla svar. Rimligt att det är något som varit kopplat till givare, frågan är bara vad då det finns många ingångar. Har inte hittat några kablar eller givare som har hört ihop. Kanske ett förhistorisk NMEA2000-system. :-D Jag höll på med elektronik och gjorde egna kretskort i min ungdom så jag kan se att det är "handgjort" - bl.a. är hålen borrade manuellt och sitter lite hit och dit. Man kan väl gissa att trimpotentiometern varit för att ställa triggningsnivån om det nu är ett larm.
 22. I ett skott hittade jag detta mystiska kretskort - någon som har en gissning på vad det är? Jag har bra koll på elektronik men kan inte komma på vad detta är. Endast en tråd av fem var inkopplade (till strömmatning) så de ger inga ledtrådar. Jag tänker inte att det är något vitalt, jag är bara nyfiken.
 23. Jag har köpt en Örnvik 660 och någon har gått loss rejält på elsystemet och jag söker ett kopplingsschema. Till att börja med har jag tagit bort tio meter onödiga sladdar; de har monterat nya förbrukare och i två fall dragit rakt till matarkabeln från batteriet - utan säkringar. Ganska mycket elinstallationskablar, sockerbitar och eltejp. En säkringshållare hade eftermonterats och fungerade som jordpunkt - och då fanns det en för ändamålet avsedd bara några decimeter därifrån, en tunn sladd hade börjat smälta osv.
 24. Tack, ska kolla. Sitter bara en plugg på dem.
 25. Oj! Kan ana paniken som uppstår.
×
×
 • Create New...