Jump to content
Monday 17 June 2024

sege

Medlemmar
 • Content Count

  200
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

44 Expert

About sege

 • Rank
  Kommendörkapten

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jag har en Matsutec HA-102 kopplad till en Quark-Elec Quark Elec A034B på NMEA-0183 som sen pratar NMEA 2k med resten samt 0183 till min VHF så den har position och slutar grina över det. Haft i tre säsonger nu, Matsutecen har skött sig utan några som helst bekymmer under den tiden. Rekommenderas för det priset! Plus, för mig, är att den är möjlig att ta med och programmera om.
 2. Jag köpte liknande under brinnande covid-panik med trailer och en 75-hästars Mercury '99 för 30'. Räknar inte med några 30 längre, mer 15-20 kanske.
 3. sege

  Plana med elmotor

  Angående luftdurk eller RIB så är min erfarenhet från Talamex 270 med luftdurk till Suzumar 270 RIB att Talamexen var lättare att få upp i plan med fler personer men RIBen har helt överlägsna sjöegenskaper. Båda planar med två vuxna och två barn (~210 kilo) med en hederlig Johnson 10-hästare från 2005. Talamexen planade med ytterligare ett barn, så uppåt 240 kilo men det är stört omöjligt med Suzumaren.
 4. sege

  Plana med elmotor

  Tror som ovanstående, kanske med ett barn, soligt väder och medvind men högst tveksam annars.
 5. Slår ett slag för den otroligt ovanliga modellen Bella 9000 Sunmar, något större, halvplanande finsk båt som är i mitt tycke fantastisk. Jag har en med en Yanmar BY3-260 från 2015, marschar 18-20 knop på ~2 liter/nm, kan även åka ~5 knop på 1000 rpm med en förbrukning på 0,3 l/nm, 7 knop på ~0,8 ungefär. Såldes från början med 170 hästars VP, då toppar den nog runt 15 knop. Akterruff, skjutdörr till kabin och allmänt ganska vettigt planerad. Om ngt så är allt lite för litet men det är också mycket inklämt på kort båt. Finns bara en på blocket nu som är ett nybygge, leta i Finland, där brukar finnas fler. Tråd här om den: https://www.blocket.se/annons/vasterbotten/bella_9000_sunmar/108037632 https://www.nettivene.com/en/moottorivene/bella/928483
 6. Så är det med Navionics på min Axiom också. Komplett värdelöst är det. Allmänt funkar rutter sjukt dåligt med Navionics/Axiom i kombo. I Boating (Navionics app) på iPad funkar det finemang dock.
 7. Har en sån från förra året med elektroniska knappar, det är fantastiskt skitstörande. Värdelöst faktiskt.
 8. Kan du ligga förtöjd och göra samma manöver? Dvs att pressa motorn utan att båtens läge ändrar sig? Vad händer då?
 9. sege

  Undvika drev?

  Jag tycker tvärtom men det är nog beroende på båt kanske. Jag hanterar min nuvarande axel-båt mycket bättre bakåt än gamla. Prop-promenad (eller vad det heter på svenska) och bogpropp gör att jag kan fickparkera med vind i 'fel' sida utan problem. Gamla båten hamnade där vinden önskade när jag backade. Så; det kräver kanske att man lär sig och tänker men när man kommit dit kan åtminstone jag hantera min båt mycket bättre än vad jag kunde med drev. Hur jag än planerade med drev var det ändå något annat som bestämde var båten skulle. Hopplöst. Men; då är det kölad axel-båt mot amerikansk badbalja som jämförs, badbaljan hade mycket ovan vattenlinje och väldigt lite under.
 10. sege

  Undvika drev?

  Jag har, som andra, också gått från drev till axel och kommer aldrig mer äga båt med drev. Jag hatar gången med drev. Det är ofantligt mycket lättare att hantera min axel-båt som gör det jag ber den om än badbalje-drevbåt som sticker dit vinden tar den (okej, något överdrivet men ni fattar min poäng). Det är så otroligt skönt att kunna lägga båten i fem knop och inte behöva ratta ihjäl sig, bestämma sig för att åtta knop vore lagom eller 15, eller faktiskt 22 i vårt fall utan problem. Förbrukning går 0,4-2l/nm ungefär, faktiskt något mindre i 22 knop än 18 men då går vår båt också lite högt och blir lite rank. Nä, tvi vale för drev, mer axelbåtar åt folket!
 11. Smådalarö Gård var det där, tagen fredag kväll så det var innan värsta snöovädret hade börjat. Åkte hem lördag eftermiddag, då var det både snöigt och härligt!
 12. Blev en runda i helgen, var ingen trängsel i hamnen direkt. Idag åkte jollen upp, vågar inte ha kvar den på badbryggan när det snöar som det gör nu. Båten får nog ligga i får vi se om man kan få till en runda till i år. Än är inte båtsäsongen slut, tror jag.
 13. Var gjorde du provat? Gick det att göra på distans?
 14. Hur klarar man sig utan papperskort? Hur klarar man sig utan plotter? Hur klarar man sig utan motor på en segelbåt? På en motorbåt? Om skepparen blir sjuk? Tröttsam diskussion, vill man färdas med papperskort, gör det. Vill man köra autorutt på plottern, gör det. Idag har vi vid nästan varje givet tillfällen ungefär fem av varandra oberoende GPSer ombord som visar med några meters marginal var vi är. Hade det varit för 20-30 år sen hade vi haft en uppsättning papperskort. Vilken situation är bäst? Jag använder jätteofta autorutt, det är sjukt bekvämt att få en linje som visar 'du ska hit', jag gör ofta avsteg från den, åker mellan öar eller väljer att runda något för att det är skoj. Men funktionen är ändå superbekväm. Någon annan gör autorutt och åker på linjen, hela vägen. Ofantligt roligt för dom som säkerligen hittar till ställen de kanske inte annars hade kommit till. Garanterat fler som vågar sig ut i ytterskärgården i Sthlm bland grynnor och skit som inte hade gjort det annars. Har ingen statistik men killgissar hårt på att det är betydligt färre grundstötningar per åkt sjömil nu än för 30 år sen innan plotter.
 15. När behövs kanalintyg? Eller är det mest för skojs skull? Sugen på att ta kanalintyg, utsjöskeppare och lite annat när man ändå är i farten. Kul att lära sig.
×
×
 • Create New...