Jump to content
Monday 06 February 2023

sege

Medlemmar
 • Content Count

  190
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

35 Expert

About sege

 • Rank
  Örlogskapten

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Smådalarö Gård var det där, tagen fredag kväll så det var innan värsta snöovädret hade börjat. Åkte hem lördag eftermiddag, då var det både snöigt och härligt!
 2. Blev en runda i helgen, var ingen trängsel i hamnen direkt. Idag åkte jollen upp, vågar inte ha kvar den på badbryggan när det snöar som det gör nu. Båten får nog ligga i får vi se om man kan få till en runda till i år. Än är inte båtsäsongen slut, tror jag.
 3. Var gjorde du provat? Gick det att göra på distans?
 4. Hur klarar man sig utan papperskort? Hur klarar man sig utan plotter? Hur klarar man sig utan motor på en segelbåt? På en motorbåt? Om skepparen blir sjuk? Tröttsam diskussion, vill man färdas med papperskort, gör det. Vill man köra autorutt på plottern, gör det. Idag har vi vid nästan varje givet tillfällen ungefär fem av varandra oberoende GPSer ombord som visar med några meters marginal var vi är. Hade det varit för 20-30 år sen hade vi haft en uppsättning papperskort. Vilken situation är bäst? Jag använder jätteofta autorutt, det är sjukt bekvämt att få en linje som visar 'du ska hit', jag gör ofta avsteg från den, åker mellan öar eller väljer att runda något för att det är skoj. Men funktionen är ändå superbekväm. Någon annan gör autorutt och åker på linjen, hela vägen. Ofantligt roligt för dom som säkerligen hittar till ställen de kanske inte annars hade kommit till. Garanterat fler som vågar sig ut i ytterskärgården i Sthlm bland grynnor och skit som inte hade gjort det annars. Har ingen statistik men killgissar hårt på att det är betydligt färre grundstötningar per åkt sjömil nu än för 30 år sen innan plotter.
 5. När behövs kanalintyg? Eller är det mest för skojs skull? Sugen på att ta kanalintyg, utsjöskeppare och lite annat när man ändå är i farten. Kul att lära sig.
 6. Först; GRATTIS! Moské-frågan fick jag också, helt vansinnig. Jag fick nog rätt med uteslutning, kände igen de andra men inte den. Jag hittar inte det märket någonstans. Helt vansinnigt att fråga om något som inte finns i någon kursdokumentation, någon bok osv. Idioti.
 7. Minns att jag såg några långfärds-youtubare som körde samma spritkök, sök lite på tuben så kanske du kan hitta deras videos och få en uppfattning från några som seglar runt med ett. Vad jag minns var dom nöjda, tyckte det var lättare att få tag i bränsle till det än gasol osv. Jag har ett likadant i min båt, som inte alls är för långfärdssegling dock. Det var det första jag tänkte byta ut när jag köpte båten men har någonstans accepterat att 'det inte är så farligt' men jag hade hellre haft något annat. Fritt tänkt hade jag för långfärd satsat på solceller, LFP-batteribank, inverter och induktionsspis, alla dagar i veckan.
 8. Gjorde det i våras, var väl 80-100 frågor om jag kommer ihåg rätt, blandad envals/flervals/rena skriv-svar. Har ngt minne av att man skulle räkna lite missvisning/deviation och skriva ner var man landade efter X nm enligt kurs Y ovan osv. Vi hade 120 minuter på oss.
 9. sege

  Ais på surfplatta

  Jag kör med en Quark-Elec QK-A034, den pratar i sin tur med en Matsutec HA102. Det fungerar fint i Navionics. Där får jag även GPS från min plotter som den spottar ut via WIFI till platten, betydligt bättre GPS-uppdatering och precision än plattans egen.
 10. Jag har en Talamax 270 med luftdurk, hårt pumpad med 10hk tvåtakts-Johnson planar den med två vuxna och tre barn (8,10,11). Jag tror det är svårt att hitta något som planar lättare än den men en RIB har andra fördelar. Tricket i alla fall är en vettig lätt 2t-motor och inte en tung 50%-motor.
 11. Jag skulle vilja ha tips och diskussion kring möjligheter att långtidshyra segelbåt, antingen i Karibien eller eventuellt Medelhavet. Vi har en liten fundering kring att hemskola barnen (8+10) tre månader antingen vintern 2023-2024 eller vintern efter om vi siktar på Karibien och mer sommarhalvår/höst om det blir Medelhavet. Då är frågan om man måste köpa en segelbåt för sånt äventyr eller om det faktiskt är rimligt/möjligt att hyra en båt för det och kostnaden?
 12. Det fanns ett utmärkt 'behind the scenes' från någon säsong som var ganska intressant. Det året var det 2-3 filmare med och hejdlöst med utrustning, de fick husera i förpiken. Sov i princip bland utrustningen. De får även dela säng eftersom de jobbar skift och täcker 24/7. Så, det är deltagarna, 2-3 filmare, 2 som 'kan' segla plus Gurra. Ja, det är nog trångt! Hittade en liten Youtube-snutt:
 13. BMV har relä-utgångar, det har inte Smartshunt, det är en av få saker som skiljer. Det går alltså inte att göra samma sak med Smartshunt som med BMV. Följer med en kabel till Citrixen som man antingen ger 12v eller så gör man det inte och då är relät öppet eller slutet helt enkelt. Men som sagt; Smartshunt saknar relä så den vägen går inte. Se manualen här, det är i princip samma fast med en VE.Bus istället för BMV: https://www.victronenergy.com/upload/documents/Datasheet-Cyrix-Li-ion-230-A-EN.pdf Alternativet är att göra som @IngmarE skriver och parallellkoppla flera Orion. För mitt case tyckte jag det blev för dyrt med de förutsättningar jag hade. Jag har en 150A generator med tempsensor, den ville jag sätta i arbete. Jag har ingen Multiplus i dagsläget, dock en 3kW inverter för att kunna dammsuga och göra gott kaffe!
 14. Angående laddning så ta reda på modellbeteckning på din generator och kolla så den har temp-sensor. Sen hade jag vänt på det och låtit generator gå mot start-batteri och byggt något åt andra hållet för att ladda LFP. Jag har gjort följande * Jag har en Orion DC-DC 12/12/30 * Jag har ett Victron Cyrix-Li-ct * 10-85% SOC och 13,8v styr min BMV712 så Cyrixen kan sluta om spänningar stämmger med spec, då laddar generator LFP-banken direkt * < 10% vill jag också ha lite koll, har jag så låg SOC laddar jag gärna lite snällt med Orion, det här är nog onödigt men känns bra i magen * > 85% säger BMV åt Cyrix att öppn relät så ingen ström går över det, där tar Orion-laddaren över och ger mig kontroll över HUR LFP-banken toppladdas och eventuell float Varför då kan man undra? För att jag inte vill att generator ska banka på med 14,4v hur länge som helst mot min LFP-bank, eventuellt till BMS säger stopp och släcker. Varför inte bara nöja sig med DC-DC? För att det är otroligt trevligt att ladda med 100A när man har en stor generator och behöver batteri. Det ger mig också kontroll att med BMV stänga ner Cyrix-relät och låta Orion ta hela laddningen, om jag vet att jag ska gå länge på låga varv t.ex. och vill spara generator även om den har tempgivare, alternativt spara min LFP-bank. Om du står kvar vid att koppla generator mot LFP-bank hade jag kört ett Cyrix -> start-batteri, eller annat relä. DC-DC -> bly-batteri är lite pärlor för svin, finns ingen poäng med det. Angående kabel för 100A så säger 24volt 16mm2 för det: https://24volt.eu/kalkyl_kabelarea.php Det gäller såklart både plus och minus, det är samma strömstyrka i båda. Vintertid handlar det om att sluta använda batterierna, har du huvudströmbrytare som bryter ALLT är det samma sak som att hänga av kabelskor. Har du inte det har du ändå gjort fel och bör koppla så du har huvudströmbrytare som bryter ALLT (IMHO). Framförallt ladda är riktigt, riktigt dåligt för LFP när det är kallt så det måste undvikas.
 15. Beroende på hur stora portabla solceller du har kan du köra en sån här: https://www.erlandsonsbrygga.se/Hemsida/El___Laddning/Elpanel_Kontakter/Genomforingar_Dackskontak/DACKSKONTAKT_2-POL,5A?id=05766 Har jag gjort på portabla celler på 50-100w.
×
×
 • Create New...