Jump to content
Wednesday 14 April 2021

Niklas-L

Medlemmar
 • Content Count

  392
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

35 Expert

About Niklas-L

 • Rank
  Kommendör

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Gällande motorn skulle jag läsa på, vilken som kom senast och har nyast teknik.
 2. Rekommenderar inte ”Hellgren” vagnen. Tiki har samma modell/utformning. har haft en tiki. problemet är att du inte har något ramverk bakom hjulaxeln. TK har ramverk bakom hjulaxeln. Den sitter mer i centrum. problemet är att du behöver dra din båt så långt upp på vagnen. För att aktern och motorn skall få stöd, så att du får för högt kultryck. nu kanske det går bra med en lätt linderbåt. Men med min dåvarande dc båt, så blev det så mycket tryck på kulan, att det var riktigt fel.
 3. Var själv en sväng på SeaSea. Skulle få ta i två Porta Potti. Fann modellen ’Porta Potti Qube 365’ Ordinarie 1599kr, nu kostade den 1395kr. Tyckte det lät dyrt ändå. Gick hem och googlade lite. Fann samma på Amazon.se nu 4 dagar senare så är de hemma. Priset ink frakt blev 1468kr men då avsedd det totalpriset för två toaletter! Tror att de svenska aktörerna snart kommer uppleva förändringen som Autoexperten samt Mekonomen fick uppleva, då både skruvat.se samt autodoc.se gjort för bilmarknaden!
 4. Båten har en separat toalett. Den är inte så stor och det saknas ”tvättställ” men det finns utanför i pentryt. Dock sätt folk som satt in ett mindre tvätt ställ och kran. Båten har en förruff som på bredaste stället är ca 210cm bredd. Vidare har den en akterkoj (där inombordare skulle suttit) den är ca 90-100 cm bred vid fötterna och 105-110 bred där kroppen/huvud är. Där har jag sovit med ett av barnen. Går bra. Eller så sover jag bak och min fru och barnen i fören. Stora fördelen med båten är att du får med det mesta. Men visst, det är lite trångt. för mig är total kostnaden intressant. Denna båt blir billig att äga, då jag gör allt själv och kan ta upp den med egen vagn och personbil.
 5. Hej, såg tidigare att det nämndes MV-Marin 6600 FC. Vi har haft en sådan sedan 2013. först med ett barn. Nu två. För oss är den bra, men visst rätt liten i vissa aspekter. fördelarna är att den är smidig. Lätt och hantera. Drar lite bränsle. Lätt med service då det är utombordare. jag gillar den är ombonad och utan kapell. Det nämns att det kan kännas instängt. Med båda dörrarna öppna och sollucka, så känns det inte så. Blir heller inte varmt. när vi åker båt och det är fint väder. Sitter familjen ute på för eller akterdäck. Själv står jag genom solluckan. Är 180 lång och kan nästan lägga ut armen över taket om jag vill (dvs axlarna går precis över kanten) öppnen ruff/sitt yta passar bra om man ligger på svaj och skall ”solbada” men med barn så blir de snabbt less på att var på båten, de vill iland och leka. vidare har du ett lite akterdäck samt rymligt fördäck där vi har full sol när vi inte hoppar iland. Farsan har en öppen Yamarin 76dc, den lånar vi nu och då, men är främst en fika eller så vi tar i den stora aktersoffan, innan vi ändå tillbringar resten av tiden på landbacken.
 6. Vår familj har haft flera båtar, i olika storlekar. 2005 köptes en ny Bella 620 med 150HK Yamaha. Gick kalas fint och vi åkte lätt 4-6 vuxna i den. Oavsett sjö (ej ”storm” testat) Blev sedan en Finnmaster 68 DC. I mitt tycke ett snäpp bättre kvalite, än Bella. Denna båt var från 2008 med en Yamaha 200hk. Var tyngre och med förlåtande i sjön. Den åkte vi 8 vuxna i, utan bekymmer. Nu är det en Yamarin 76 DC från 2012-2013 med en Yamaha 300hk. Ännu högre kvalite/finish än de två övriga. Flipper ägde familjen på 80/90 talet. Där kan jag inte uttala mig om hur kvaliten var då. Men Yamarin har lagt tid och energi på att sakerna ska vara solida och sitta fast, även efter flera år av användning. Förra sommaren åkte jag en del av släkten i vår Uttern 5500 HT från -00. Då var vi 5 vuxna samt 4 barn. Gick fint fint på vägen ut till dagens utflykt. På vägen hem gick det en del sjö. Då kändes det att båten inte riktigt var bekväm med den rätt tunga lasten. Drog ner på farten och valde färdväg med omsorg. Tror inte att det är trasslig med din önskade vilja att få med vänner och familj på din tilltänkta båt. men Stockholm innerskärgård kan lätt bjuda på svall från turbåtar, som är att likställa med kraftig sjö ute på någon fjärd.
 7. Hej, Gällande läckande glasluckan i fören. På min så var plastbrickorna som håller i handtagen spruckna. Lyckades beställa nya via Bella Boats (som köpte MV-Marin) Dock var de av en förnyad modell och gav inte utrymme för den gummipackningen som satt där original (min var skadad) For till Kunze söder om Stockholm och lät dem tillverka nya. De gjorde de lite tjockare, så de skulle hålla bättre. Satt den nya varianten från Bella på utsidan (svarta nu i stället för vita) samt de från Kunze på insidan. Självklart en ny packning/o-ring också. Efter detta slutade det läcka in vatten.
 8. Hej, Har samma båtmodell. Tappade också takluckan (dock vid transport på båtvagn, upptäcktes först långt senare) Jag fick tag i material till taklisterna via Sandström (tidigare Uttern) en polare kunde fräsa i listerna via sin datorstyrda maskin. Blev perfekt. Polaren gjorde även en helt ny lucka, en enkel ram i trä byggdes och sedan arbetade han upp den. Färg-in köpte jag rätt gelcoat ifrån (även om jag tycker det diffar lite) står en dekal på båten på färgen 1039, om jag inte minns fel. Fästena för takluckan fixade polaren från någon mekaniskverkstad eller så. Allt material köpte jag, blev säkert 3000kr (biltema, Sandström (Se bild) samt färg-in) Det var en hel del arbete för polaren (köpte en massa flak öl på Ålandsbåten) 6000kr lät som en ganska humant pris.
 9. Hej, Köpte sommaren 2013 en MV-Matin 6600 FC. Då var vi två vuxna och ett barn. Nu är det två barn. Båten räcker bra till det, men nu använder vi även ”akterruffen” som tidigare var stuv. Då blir båten trång, då stuvutrymmen som finns i övrigt, inte riktigt räcker till (dock så vet jag att vi har extremt mycket saker med oss) När jag köpte båten så var den extremt prisvärd. Det gick inte finna en nordisk båt kring dessa årgångar med dessa utrymmen. Gillar ännu modellen och trivs bra med att den är nätt. Kan använda den som ”jolle” och komma in i vikar. Lätt att dra upp den mot en sandstrand. Tar upp den på hösten med egen trailer och grannes V70 med automatlåda. Väl uppe kan vår Octavia med minsta motorn och manuell låda förflytta den de ca 10 mil som jag drar det till uppställningplatsen. Har en Optimax motorn, där jag själv utför enklare service och vinterkonservering. Detta gör båten för mig mycket flexibel och billig att äga. Har själv varit inne på att byta båten till Finnmaster 7600 (den har sämre med mindre stickkoj), Aquador 26, Bella 850. Dock så har kostar dessa mycket mer, samt de blir av äldre årsmodeller. Vilket i kombination av inombordare, lätt ”avskräckande” för min del.
 10. Ser inga större problem med att genomföra köpet nu. Men det gäller att skriva papper på mer än bara själva köpet. Klart säljaren vill ha betalt nu. Han säljer ju båten, han står ju inte och hyr ut den eller är kreditgivare till den nye ägaren. Ett bra köpte kontrakt måste upprättas. Du har bra skydd om försäljningen sker via en mäklare. Det bör även skrivas över kontraktet av hyreskontraktet, gällande vinterförvaringen av båten. Se till att säljaren avslutar sin försäkring av båten, samt att du tecknar en för din räkning. Troligen så köper du båten till ett bra vinterpris nu, alternativt så är båten attraktiv för dig. Är så inte fallet, är det lika bra att avvakta om du känner oroligheter. En bekant till mig gjorde liknande när han köpte en sommarbil, som han ämnade fortsätta ha på vinterförvaring på samma ställen där den redan stod på vintrarna. Visst är det skillnad på bil och båt, men finns rätt avtal, så kan det inte blir problem. Tag dock hjälp av någon kunnig inom området, så att allt blir rätt. Kan vara värt en slant. Lycka till!
 11. Har tidigare frågat TK detta, då gällde det båtvagn (ej båttrailer) dvs 30km/h med stum axel (ej fjädrad) 10% övervikt skulle gå bra, sa de. Om jag själv stod i samma sist som du, så skulle jag först se till att båten med motorn vägde så lite som möjligt, dvs lite bränsle och plocka bort utrustning som är lätt att få bort innan upptagning. (Reducera vikten så gott det går, du kan lätt ha 100kg mer eller mindre i båten, genom att se över ovanstående) Förflytta båten på vagnen, i låg fart och undvika grupp. Inte gå in i båten när den väl står på kärran (den extra vikten) sätta minst fyra pallbockar under vagnen och se till att lyfta den så att däcken få avlastning, men ändå vidrör marken. Då blir det totalt 6 stödpunkter som ramen vilar på (7 om du räknar med stödhjulet, men det skall man inte överbelasta) Då tror jag du klarar det. Men observera, båten din kan väga mer än vad tillverkaren uppgivit. Det har jag sätt då kranbil med våg, sjösatt olika vänners båtar.
 12. Kommer med lite inputs. om din båt väger 1700kg, så ta reda på om det är ”torrvikt” ex min båt utan motor väger 1200kg. Men med motor väger den 1450kg. Om vi sedan ser till alla vätskor, bränsle, färskvatten, toalett tanken, dfi olja till kommer 250kg. Då är vi uppe på 1700kg. Lägger vi sedan till ankare i för och aktern blir det 12,5 kg extra. Sedan allt annat från stereo till GPS och kastruller osv, så blir det säkert 50-80 kg extra. Så jag har en båt som väger ca 1800kg, men på papper väger den mindre. värt att tänka på, både med val av vagn och dragbil. I familjen har vi dragit en Yamarin 76dc med 300 hk motor på en TK BT 2500/2600. den har dragits ca 180 mil varje sommar med en BMW X3 2013 med 2 liter diesel motor på ca 200hk. Gick bra, men kändes att det var tungt på kulan och man märkte klart av att den fanns där. Sedan 2 somrar tillbaka drar vi den med en XC90 D5 2018 ca 200hk. Stor skillnad, märks knappt att den har något bak på kulan. Tror du säker behöver en vagn som tar mer än 1700kg (beroende på hur du beräknat vikten) och då faller det helt med din nuvarande bil. Tror absolut att du och bilen klarar av dessa turer, men blir du stannad, så blir det mer än bara böter. Du kommer inte få köra vidare.
 13. Hej, aldrig gjort det själv, men kolla dessa klipp. https://youtu.be/5Y3gqAlGfYo https://youtu.be/4prZAtdx_Eg
 14. Hej, vet inte riktigt vilken motor du har. Men 2-takt från 2005 Med EFI. Då är det troligen en Optimax du har. Då är det denna som rekomenderas. Växelhusolja High Performance Gear Lube 1 liter https://froggy.se/se/marin/mercury-delar-optimax-135_175~128/quicksilver-växelhusolja-high-performance-gear-lube-1-liter~1215/ den kör jag själv på i min 2007, 135hk 2-taktare med Optimax.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy