Jump to content
Monday 30 January 2023

ParL

Medlemmar
 • Content Count

  20
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

About ParL

 • Rank
  Kadett

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Gör troligtvis samma som du, men hade tänkt mig en parnoia-prusik (icicle hitch) runt masten när jag jobbar för att minska risken att staten slipper betala ut min pension.
 2. Två saker: sätta upp en Windex och koppla bort ett extra stag som går ned till en peake, med en kedja ned till strax över vattenlinjen, där den smidigt och enkelt kan dunka in i bryggkanten med spännande potential. Om jag kan få bort staget nu när hon ligger i vattnet kan jag ta av kedjan, och sedan, efter upptag, få till en solid stötta som inte går så långt ned. Vi tar upp/sjösätter med vagn på varvet, så ingen kran här.
 3. Får testa, men kört med icicle hitch -- som liknar prusik -- på saker som jag inte trott att det skulle hålla. Och om allt annat går år helvete så kanske den bromsar ned det så att jag bara går sönder lite när jag stannar?
 4. En sådan (Mastmate är en tillverkare) är något jag tittat efter. Inte hittat en leverantör i Europa ännu.
 5. Kring 80 kg, så inget orimligt
 6. Om jag monterar maststeg (eller "repstege-versionen") så blir det givetvis ett fall med en prusik-säkring också, och sedan en prusik runt masten till klätterselen när jag väl är där uppe. Klätterselar är förvånansvärt prisvärda, min har varit stöd vid en takomläggning och ett antal takskottningar...
 7. Ahh, jag har sett alla som säger att det krävs kraftiga winchar, så jag hade avskrivit det.
 8. Det finns en typ 8 NM bort, men jag är askass på att manövrera med utombordaren och den ligger längst in bland en massa svindyra båtar. Ja, jag klättrar hellre, annars hade det varit den självklara lösningen.
 9. Hej! Jag kan behöva ta mig upp i masten, och då är frågan om bästa sättet. 1. Vincharna på en Amigo 23 är nog inte kraftiga nog för att någon skall kunna hissa upp mig 2. Montera (infällbara) maststeg skulle ev. vara valet om jag planerade en långfärd (och hade några tusen över...) 3. Ett kit med ascenders liknande det som arboristerna använder (hissa upp en 10-12 mm klätterlina i storfallet, "klättra" på den) 4. En av de där "repstegarna" i plattband (Mastmate, etc): inte heller det gratis, men verkar smidigt. Vad säger erfarenheten från andra här? /Pär
 10. Är inte en "soft shackle" ett alternativ?
 11. ParL

  Ankarlina

  Nybliven båtägare, så nybörjarfråga. Enligt allt jag läst bör man ha 4-6 gånger djupet som ankarlina/kedja. För tämligen resonabla summor hittar man 40 m rullar av ankarlina, men så bort man skall handla per meter verkar priset gå upp rejält, typ 100% dyrare. Där jag skall segla är det bitvis kuperad terräng på botten, och då vill jag ha möjligheten att ankra en bit ut, men då hamnar man ibland på 10 m eller mer. Så alternativen verkar vara betala 500 kr för 40 x14 mm (2 ton Amigo 23), 1500 för 60 m av vad som verkar vara samma lina. Finns det ett rimligt tredje alternativ? Jag har övervägt att göra en överdrivet lång splits och få 80 m (okej 75+ m om jag gör en långsplits). Inget ankarspel, så av den anledningen är inte en splits utesluten. /Pär
 12. ParL

  Toa-tanke

  Airhead vore mitt försthandsval, men är på tok för dyrt just nu. Och inte helt trivialt att få plats med i en Amigo23. I en större båt...
 13. ParL

  Toa-tanke

  Beställt: det är ju inte som om man har plats för något större "badrum" på 23 fot...
 14. ParL

  Toa-tanke

  Fler tankar... Dometic säljer ett MSD-kit (Marine Septic Discharge) till några av sina modeller (https://www.seasea.se/tömningsrör-till-4578 i USA -- eller från AMazon -- kan man tydligen köpa dem som ett komplett kit). Är det någon som har testat det systemet? Går det att få att funka med en normal pumpstation?
 15. ParL

  Toa-tanke

  Airhead ser onekligen ut som det rent tekniskt bästa alternativet. Sedan är det inte så där jättebilligt (12,5 tusen), så då skall iaf jag känna mig ganska säker på att det passar mina behov. Såvida jag inte missar något skulle en vanlig båttoa av enklare modell gå på hälften av det. Det man borde göra är nog att "bygga ut" den lilla garderoben till en rimlig toa, men det är ett större ingrepp än jag känner för i år.
×
×
 • Create New...