Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

Chrille_82

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    553
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Chrille_82

  1. På denna sida kan du trycka in din motors uppgifter och få fram sprängskisser på delarna. https://www.mercurydelar.se/privat/sprangskiss Skruven som du ska leta efter är i plast med ett E-clips runt, borde sitta någonstans på sidan av ditt Trim/tilt.
  2. Ett litet förtydligande bara, den manuella frigöringsskruven ska du bara behöva lossa ca:1 varv för att motorn skall kunna lyftas respektive sänkas, inte ”skruva ut”som i att lossa den helt. Eftersom det klickar när du försöker höja motorn är det iaf ström fram och reläet verkar funka.. det brukar sitta ett relä för ned och ett för upp och det är enkla relän som Biltema säljer. Du bör först försöka få upp motorn med hjälp av den manuella frigöringsskruven, när det är gjort måste du säkra motorn med stoppet. Öppna därefter oljereservoaren och kolla om oljemängden är ok. OBS! öppna inte oljepåfyllningslocket med motorn nedfälld för då står den under tryck.
  3. vet faktiskt inte, du får fråga dom som tillverkat motorn men växelhusets konstruktion behöver uppenbarligen den tredje luftskruven. Jag har alltid gjort så som jag beskrev till dig här ovan och det är även så man ska göra enligt min användarmanual. Vad och hur var och en sedan gör får stå för dom.
  4. Inte på Mercury/Mariner av lite äldre årsmodell iaf.. det är delat nere i växelhuset och skulle det vara problem att återmontera efter demontering brukar man bara kunna vrida lite på svänghjulet så hoppar den i spåren.
  5. Du fyller på olja i den nedersta hålet tills det börjar sippra ut i mittenhålet, då skruvar du dit mittenskruven och fortsätter fylla till det börjar komma i översta hålet, därefter skruvar du även dit den skruven, på detta vis får du ut det mesta av luften. Angående växelväljaren spelar det väl inte någon roll vid själva impellerbytet, jag brukar alltid ha neutral på reglage och växelhus vid demontering/montering.
  6. Är inte det en Sunbird Corsica som du äger? Jag har en Sunbird SPL171 med identiskt skrov fast utombordare. Mitt ekipage väger ju lite mindre än ditt tack vare min utombordare gissar jag men det är nog försumbart då min Mariner 100hk väger ca:180kg. toppfart med Solas rostfri propp är 45gps knop, jag upplever att skrovet inte tillåter så myckre högre fart dessvärre men det räcker gott och väl. Jag vågar nog gissa att du med lätthet och perfekt proppad gör 45 knop med din. jag använder en beräkning som för mig slår fel på +/- nån knop. Det gäller att man har lite mer uppgifter dock men det är kul att leka lite med tanken vad man bör ha för propp m.m för att teoretiskt kunna uppnå en viss fart. Varv * stigning * 0,05 * slip / (60 * utväxling) = fart lycka till! jag tror du passerar 45 knop vallen :0)
  7. Det finns en anledning till att man fyller växelhuset underifrån nämligen att få ur så mycket luft som möjligt. Öppnar man översta luftskruven kan man lika gärna fylla hela mängden därifrån. 1 dl eller 7,5dl är liksom lika illa då principen redan är körd.
  8. Testa först att skifta plats på reläna för att utesluta ifall det är dom som felar, annars bör ett sådant här funka: http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Bilreservdelar/Elsystem/Rela/Rela-2000017796/?artId=42303
  9. Det är troligtvis relät som strular/gått sönder. Det finns två st under motorkåpan, ett för upp och ett för ner. Klickar det när du försöker tilta ner? Byt plats på reläna och se om felet flyttar på sig. Tips! Biltema säljer sådana relän för övrigt.
  10. Jag kan tillägga att 2+2 motorn även tillverkades som 100hk oxå iaf eftersom jag själv äger en sådan. Dom sålde rätt många utav denna typ av konstruktion och jag tycker faktiskt den är riktigt trevlig. Tyst och fin nästan i jämförelse med en fyrtakt och varvvillig och rapp upp till topp. Jag har aldrig behövt justera mina blandningskruvar då den går fint genom hela registret. Bifogar en bild på förgasarjustering från min handbok vilket du säkert kan nyttja som en bra grund åtminstone. Lycka till! Jag får skala ner bilden, återkommer
  11. I min bruksanvisning till Mariner 2-takt vilket är samma motor som Mercury. Visserligen några år äldre än TS motor så ska man öka handgasen till ca hälften sedan vrida om nyckeln till Run och då först trycka in nyckeln tills motorn startar. Då släpper man ju nyckeln som fjädrar tillbaks samtidigt som choken deaktiveras. Om motorn skulle tveka vid startförsöket ska man trycka in nyckeln igen för att ge mera choke.
  12. Jag tycker nog att det låter mer som ett elfel. Tex att en kopparlindning är dålig eller att kolen är slut i elmotorn.
  13. Jag låter den "kritande" gelcoaten vara på däck,skulle aldrig orka pilla med sånt terapiarbete
  14. På https://www.sokbat.se kan du söka på aktuell båt. Jag tror inte alla finns med men det är en bra sammanställd sida som jag även vet att försäkringsbolagen utgår ifrån.
  15. Baystar är exakt centrerad på motorn iaf.
  16. Ja polyestern fungerar som ett lim, antal och tjocklek bestämmer du själv men gör inte tunnare akterspegeln än innan bara. Jag brukar "punkta" fast stringers och knän med några bitar utav glasfiber matta som kanske är 10x10cm och fortsätta att plasta helt dagen efter, på så sätt blir dom fixerade som man vill ha dom. Blanda inte in trälim och annat skit för sånt här. Formplyfa är ju bra i många avseenden vad gäller motståndskraft mot röta mm men gör man riktigt från början och är noga med plastningen och förseglar med topcoat och sikaflex i genomföringar eller som andra skrivit att använda epoxy så är "vanlig" plyfa helt OK att använda. En feinsåg eller som det heter Multi verktyg är faktiskt väldigt bra när man ska såga och skära med lite försiktighet är min erfarenhet. För att lägga den nya akterspegeln i press kan du ju kanske Borra upp dom 4 hålen för motorn och använda dig utav reglar som ger dig ett jämnt och bra tryck mot skrovet som du sedan drar fast tillfälligt med tex 4st gängstänger?
  17. Ja absolut, ta bort allt trä ända till glasfibern bygg sedan upp ny akterspegeln med x antal plyfa i den tjocklek som var innan eller mer. Jag gjorde på följande sätt när jag totalrenoverade min Sunbird, det blev totalt 5st 12mm plyfa i tjocklek som jag sågade till efter lite anpassning mot aktern och mellan varje lager lade jag matta och polyester för att limma dom samman. Efter att det hade torkat limmade jag fast den nya akterspegeln mot skrovet med skruvtvingar och reglar som press. Efter torktid plastade jag in allt på aktern samt plastade in nya knän som förstärkning. Avslutade med att måla över allting med Topcoat. Det finns säkert andra vägar att gå men den här funkar för mig.
  18. Hej Crille 82Har fått en baystar compact styrning monterad nyligen jag undrar om du har ett glapp i ratten på 2 cm frigång är det normalt.? Tacksam för svar Nautica Nej jag har en väldigt tight och direkt styrning som jag upplever det. Du har nog troligtvis lite luft kvar i systemet, ett enkelt sätt att se om man har luft kvar är att skruva på den medföljande slangen på rattpumpen. Fyll sedan på med lite ISO VG15 som är den oljan som används i detta system (och säkert många andra oxå). Vrid på ratten mellan ändlägena snabbt och titta på oljenivån i slangen, rör sig oljan flera cm upp och ner har du luft kvar, är nivån på samma (+/- några millimeter) när du gör denna procedur är det riktigt.
  19. Du har nog besvarat vad jag menade. Men vara för att vara tydlig: "montera med medföljande kopplingar" jag utgår ifrån att du kunde sätta ihop slangen med kopplingen själv? Anledningen till varför jag frågar är att jag är van att man måste lämna in på pressning när det gäller hydraulslangar. MVh Ja man får kapa slangen i rätt längd och montera med medföljande kopplingar. Det är alltså ingen "vanlig" hydraulslang som man är van att se på tex grävmaskiner utan mer som en hård plastslang.
  20. Jag kör med Baystars hydraulstyrning upp till 150hk och är väldigt nöjd med den. Hur menar du med hur kopplingarna ser ut? Ena änden på slangarna som ska in vid motorn är färdigpressade andra änden som ska in vid rattpumpen får du kapa själv efter önskad längd och montera med medföljande kopplingar.
  21. Elpto står för: E - electric start L - long shaft PT - power trim O - oil injection
  22. ja det är det till viss del, all hydraulolja kommer dock att spruta/rinna ut. Därefter sker påfyllning och luftning av systemet.
  23. Skruven för manuellt upptilt är i plast även på en Suzuki antar jag? Kan det möjligtvis funka med en sk. Grispitt i detta fallet? Mosar du sönder resterande material av skruven så åker du nog i värsta fall på att demontera nr hela P/T paketet för att plocka ur resterna. När motorn är i nerfällt läge har har du som mest tryck i systemet och det skulle spruta olja ur påfyllningen, så det enda och rätta sättet är med motorn upptilltad.
  24. Ofta är det väl en kombination av rowing och matta. rowing för att bl.a snabbt bygga upp tjockleken och ger en annan typ av styrka. Det är nog ganska vanligt och helt ok. Får du en besiktning av skadan av en av svenska sjös besiktingmän så är det ju bra - även om du inte får nån ersättning. Här i Kungshamn hade de under en period en kille som reparerade och lackerade plastbåtar som besiktigade skador. Ja han kanske fortfarande besiktar skador för dem. Ok då vet jag att det är en vanlig byggform med rowing och väv. Idag tog jag upp båten för närmare granskning. Det är inte så farligt som jag först trodde, det torra laminatet på bilden är bara några få strån. Petade bort det och bakom är det mättad polyester som är stenhård och fin. Det svarta som syns på bilden som jag bifogade i första inlägget är alltså uthärdad polyester, så precis som du skriver thallatha så är det väl lite slipning som gäller för att sedan lägga på gelcoatspackel i några lager? Jag kommer nog inte anmäla detta som sjöskada, tror att en eventuell kontrollant endast kommer säga samma som vi själva kommit fram till. Eller skulle ni gå vidare med ärendet bara för att på ren nyfikenhet se vad henoms utlåtande blir? Som sagt båten är inte ny, har sina skönhetsfel sedan tidigare och en självrisk på 5000kr för sjöskada är inte motiverat att driva det vidare. Kommer inte markera detta ämne som löst ännu, ska slipa ner gelcoaten lite nogrannare först :0)
×
×
  • Skapa nytt...