Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

Riga

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    24
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

4 Neutral

Om Riga

  • Placering
    Kadett

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Ett avsevärt antal flugor hade siktat på att övervintra i min fock och stor. När jag tog bort seglen och stoppade in dem i bilen föll en del flugor bort men en större mängd vaknade när de kom in i värmen i bilen. Intressanta hemresa de tio milen hem. Hade kanske varit bättre att lämna seglen på plats över vintern.
  2. @Peter K Hm. Kanske blir man besviken då H-båten och H-35 är relativt styva båtar. Själv revar jag vid 6-7 om det är kryss.
  3. Tack. Synd på så fin båt och vad jag kunde se välbyggd båt.
  4. Riga

    Lancing 42

    Tyckte denna var mycket snygg, lite förväxt H-båt. Nån som vet nåt om den? Har försökt googla lite men inte lyckats hitta nåt. https://www.blocket.se/annons/stockholm/lancing_42__85/97217037
  5. Jag tror det finns massor med fina 70-talsbåtar för 20-30 tusen. Undrar dock om du främst vill bo drägligt (=ståhöjd och toalett) eller vill ha en seglingsupplevelse.
  6. Vi kommunister rekommenderar Bodings lilla röda. https://docplayer.se/5694031-Bodings-lilla-roda.html Har för mig det är ett enklare och inte lika utförligt häfte som Granboken. Dock, den enda bok som gjort att jag började förstå segel och riggtrim är denna https://www.adlibris.com/se/bok/illustrerad-segel--och-riggtrim-9788291443089 Verkar tyvärr vara slutsåld. Förklarar till exempel hur det kommer sig att man ska spänna stor- eller försegelfallet för att få ett bukigare segel så att jag äntligen begrep.
  7. Jag använde en tvåarmad avdragere samt knackade lite försiktigt med handslägga för att få loss en fyrbladig i och för sig fast propeller. Värmde även lite med gasol.
  8. Tack. Smaragd och Safir, dessutom otroligt vackra.
  9. @Peter_K Där har vi frågan, du nämner fyra bra båtar, men vilken är optimal. Funderar ibland på Safir. Vad jag hört går den makalöst högt i vind och det är en av egenskaperna som ger mig glädje. Att kunna lirka sig fram mot vinden med minimal förlust är för mig mer tillfredställande än en fartgivande slörbog. Tänker på nåt Åke Mattson sa för länge sedan då han menade att kryssen var intressantast och roligast. Då (30 år sedan) kunde jag inte förstå det men nu håller jag med helt.
  10. @Mc Lasse Tack, såg fräsigt ut men seglar mest ensam och vill även kunna ställa ifrån mig kaffekoppen ibland. Så kursstabil är nog ytterligare ett kriterium.
  11. Nån som seglat en båt 7-11 meter med minst två kojer och pentry där man fått en genuin känsla av seglingsglädje och fart? För mig betyder seglingsglädje relativt snabbt svar på rodret, kryssvinkel på 90 grader(över grund) eller bättre, snabb i lätt vind men samtidigt seglingsbar och hanterbar i åtminstone upp till 12 m/s med revade segel i lite sjö. Tillräckligt enkel för att kunna ta en dagstur utan för mycket meck men samtidigt kunna ta en fyradagars till Mariehamn. Ståhöjd och inombordare är inte nödvändigt, liksom allehanda bekvämligheter som toalett, vatten och kyl. Seglade en H-båt för länge sedan och tyckte om den. Har även fått för mig att NF är en glad och pigg seglare. Är ju lite stofil så kanske finns andra modernare båtar.
  12. Har renskrapat två gånger. Första gången slipade jag för jag var tvungen att ta bart en misslyckad epoxybehandling. Ett elände - använde slipmaskin kopplad till dammsugare. Orkade ungefär två kvadratmeter åt gången, två timmar. Så det tog ett antal helger men slätt och fint vart det. Andra gången var jag tvungen att byta bottenfärg, då började jag med tapetklister och kaustiksoda som fungerade hjälpligt men var mycket otrevligt att hålla på med. Fortsatte med färgborttagning som fungerade något bättre men var ganska dyrt. Provade även med skrapa men det fungerade inte så bra tyckte jag. Så mitt tips, prova lite olika metoder och se vilken som funkar bäst.
  13. Jag har haft olika båtar i sjön över vintern i 10 år. Hängt vanliga (innan LED) 40 W glödlampor vid genomföringarna. Senare skaffade jag ett antal 200 W frostvakter men det blev dyrt. Har funkat hittills men eventuellt strömavbrott och många minusgrader är ändå ett orosmoment.
  14. @Jocke Precis, på halvvind/slör måste jag ta ut den självgående till relingen. Tyvärr ingen bild men tänk att (kast)blocket hamnar i förlängningen av skotskenan för för focken. Skotar jag ut den så twistar den ut alldeles för mycket, därav en extra ring en decimeter ovan skothornet. Då blir det ganska bra. Den högt skurna genuan syddes just med tanke på att se framåt, min är dessutom en halvmeter för kort i förliket med flit. Jag vill ha absolut fri sikt under seglet när jag slöseglar. Och som syns står den som en dröm på läns.
  15. Jag har möjlighet att köra både en 110 % fock och en självslående. 110 % är något litet bättre på kryss men som Peter K säger, när det öppnar upp är det svårt att få den att stå bra. Nu har jag låtit sy in en ögla en dm upp ovanför skothornet på självslående och sätter den i relingen via ett kastblock - då går det ganska bra men är lite mekigt. Men en självslående är fantastiskt om man inte måste segla optimalt. Sätter man storen midskepps på skotbalken drar jag mig inte för att såga sig genom de besvärligaste passager trots att min båt är ganska lång och jag nästan alltid är själv. Nu är det kul att kryssa och inte ett dugg jobbigt. Ska jag länsa eller slöra långt har jag en högt skuren genua, men jag drar mig för att skifta segel på profil, speciellt om man är själv.
×
×
  • Skapa nytt...