Jump to content
Saturday 25 May 2024

goetheiby

Medlemmar
 • Content Count

  131
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

9 Neutral

About goetheiby

 • Rank
  Örlogskapten

Recent Profile Visitors

1,248 profile views
 1. Hej! Har en motor som ryker sådär onödigt mycket nu igen.. Jag köpte motorn av en erkänd verkstad i en av de större marinorna i Stockholm i höstas och byggde under vintern in den i en båt. När jag köpte den så sa mekanikern att de hade renoverat topplocket och gått igenom spridarna etc (står på kvittot till och med) men när jag provkörde den så tyckte jag att den rök lite mycket men mekanikern hävdade att det var för att den inte varit igång på 2 år och att det skulle gå över när den var inkörd/varmkörd. Jag i min dumhet litade på honom och köpte motorn för en ansenlig summa pengar. Nu har jag byggt in motorn och den ryker som ett as, i min mening blå rök. Jag ringde mekaniker och han sa att det garanterat är för att spridarna är dåliga och det visade sig nu att han kanske inte hade gjort nåt med dem ändå när han fixade motorn och det visade sig att han visst inte hade renoverat topplocket heller utan bara bytt topplockspackning.. Så jag fick honom att renovera spridarna och göra en tändjustering i insprutarpumpen och nu ryker den exakt lika mycket eller om möjligt ännu mer och jag hävdar fortfarande att det inte är rök från oförbränd diesel.. Jag fick honom även att göra ett kompressionsprov. Orginal ska motor ha 18:1 i komp och nu visar den 13:1 på 2 cylindrar och 15:1 på 2. Kan någon säga mig om det är helt och hållet värdelös komp för en 20 år gammal 4cylindrig diesel? Är det blå rök ni ser på bilden? Kan det vara nåt annat än att kolvringar etc är slut? Tacksam
 2. Jag ska absolut behålla den gamla bädden! Tyvärr har jag ingen kompis med en md22 med s-drev och det är just det jag behöver hjälp med att förstå hur jag ska mäta mig till på bästa sätt.. Jag är lite osäker på hur du menar exakt med skruven.. drog in vart? Låter lite krångligt på nåt sätt
 3. Jag ska byta motor och s-drev från md21b med 110 drev till md22 med 120 sdrev och jag undrar om någon kan förklara för mig ungefär processen och turordning som jag borde göra den nya installationen? Jag har en del erfarenhet av att skruva och installera och har installerat motor med backslag tidigare men aldrig ett s-drev. Ska man montera drev och bälg i bädden först t.ex antar jag? Hur ska jag på bästa sätt mäta mig till hur högt motor ska sitta (jag behöver lägga emellan mellan motorbädd och motortassar) och i vilken vinkel exakt ska drevet sitta och hur noga är det på millimetern? Alla tips och råd är välkomna!
 4. Hej! Jag undrar om man kan plocka allt som går att plocka loss från en md21b och få det att passa på en md21? Alltså reservdelar som startmotor, termostat, vattenpump och allt sånt man kan få loss och ha med sig på långsegling som extra..
 5. Jag kommer byta ut motorn i vinter ändå så det är inte så noga, tänkte bara om det kan vara ett lättlöst problem så kan jag fixa det nu och använda den säsongen ut.. Kommer inte renovera den
 6. Ok, ska kolla detta. Motorn sitter i en maxi 108 segelbåt, alltså har den körts lite och inte på så höga varv.. Jag har själv inte provat ännu då jag precis köpt båten och oljan är lite vattenblandad. (jag visste om det när jag köpte den)
 7. Hej! Har en md21b som tar in vatten i oljan. Finns det några vanligare orsaker till detta som inte behöver betyda att man måste riva isär hela motorn och byta packningar? Tex oljekyl, vattenpump etc? Hur felsöker man på bästa satt?
 8. Hej, jag ska byta motor i min maxi 108 och har köpt ett begagnat renoverat MS25S drev som jag hade tänkt använda men nu inser jag att det drevet finns i 2 varianter varav ett är det jag köpt med utväxling 2.47 och ett med utväxling 2.19. Nu pratade jag med en lite motorkunnig (?) person som sa att det drevet jag köpt kanske inte klarar vridmomentet från en ca 50 hk lågvarvig motor som jag vill installera. Är det någon som har någon kunskap i denna fråga? Jag får inte tag på någon volvo återförsäljare för det verkar som om om alla gått på semester..
 9. MS25S är en typ av drev, det finns olika och den som är på bilden som du skickade tror jag är drev 120s eller 130s vilket är annorlunda..
 10. Hej, kan någon svara på om ett MS25S drev passar direkt på en VP MD22? Tack
 11. goetheiby

  md21b

  Time Left: 1 month and 23 days

  • Köpes
  • Used

  Hejsan, jag söker en fullt fungerade och i bra skick volvo penta md21b till ett rimligt marknadsvärde!

  120.00 SEK

  gullspång, västragötaland - SE

 12. Jag fick häva köpet till slut!
 13. Ok. Vad bör jag säga till en ev. Mekaniker som som ska kolla på det?
 14. Ok. Tycker ni att rökmängden ni ser på bilden jag bifogade är något att anmärka eller oroa sig över?
×
×
 • Create New...