Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

classelagare1

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    22
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

7 Neutral

Om classelagare1

  • Placering
    Kadett

Senaste Profilbesöken

617 profilvisningar
  1. För att man vill ha en tyst båt så man lättare hör andra båtar.
  2. Jag kör med propylenglykol och släpper det direkt på hamnplan eller i vattnet. Det bryts ner snabbt. Med etylenglykol skulle en pöl på hamnplanen vara en dödsfälla för hundar och andra djur så det är viktigt att välja rätt här. Tyvärr vet jag att många inte förstår skillnaden och väljer den billigaste flaskan. I många butiker finns därför bara det sämre alternativet.
  3. Förmodar att du pratar om glykol från avisning. Då är det propylenglykol som används samma sak som i tex hudkrämer och inte särskilt giftigt, däremot inget man vill ha i vattendrag då det är syreförbrukande vid nedbrytning och därmed orsakar problem för djurlivet. Det är därför stränga krav på uppsamling av använd avisningsvätska. Ofta går den till återvinning men ibland till reningsverket som gärna tar emot den då den har positiva effekter i den processen. Är det propylenglykol är det alltså inget problem att skicka in den i bajssugen. Etylenglykol är däremot riktigt otrevligt då det har den otrevliga kombinationen av att vara gott och giftigt. Särskilt djur och barn är i riskgruppen. Skulle amdrig få för mig att använda det i båtsammanhang och förstår inte varför det inte är förbjudet vid motorkonservering tex. Däremot kan det möjligen vara lite mindre agresivt mot packningar i toaletten men där finns andra möjligheter att förhindra frysskador.
  4. klorin kan vara värt att pröva, bleker bort missfärgningar. är däcket i bra skick förövrigt så slipa men ta det lite försiktigt så du inte slipar igenom träpluggarna. Ser tråkigt ut men tror det går att få fason på med ganska enkla medel.
  5. https://www.wmy.se/ ligger på tjörn. Finns både platser med och utan insats förmodligen går det att få plats direkt. Insatsplatserna köper man av föregående ägare. Brukar finnas på blocket (sök på wallhamn) Hyresplatserna går att hyra direkt av föreningen. Prismässigt tror jag det är en av de bättre hamnarna.
  6. Som förstabåt hade jag tittat på if RJ85 Maxi 77 vanliga lättmekade billiga båtar med massor av reservdelar och en enorm kunskapsbank att fråga med tanke på alla som seglar dessa båtar men det viktigaste är att man känner sig bekväm med den typ av båt man väljer. Alla båtar har sina upp och nersidor. Tycker inte heller man skall vara överdrivet rädd för inombordare. seglade många år en ballad med en gammal MD7. Jag hade och har alltid en plan för vad jag skall göra om motorn lägger av oavsett skicket på motorn. Det betyder inte att jag har ångest varje gång jag startar motorn, däremot så vill jag veta tex om det går att snabbt hissa segel eller ankra om den lägger av. enda gången det hänt har varigt med en nyare båt som fick bränsleproblem och motorstopp. Var ingen stor grej men ändå skönt att det i bakhuvudet fans en plan. Är man lite händig är det inga problem att byta ut en trilskande motor heller så länge man håller sig till samma modell. krånglet börjar om man vill byta typ och därmed bygga om fästen osv. Kolla på många båtar och köp med både hjärta och hjärna så blir det säkert bra.
  7. Var länge sedan jag råkade ut för att att någonting lönade sig i närheten av båten frågan är snarare hur illa det blir. 😊
  8. Man kanske läser på olika sätt. Tycker jag får bra input när något krånglar. Jag hör till skaran som lagar så långt det går och skall det bytas vill jag ändå helst laga innan jag slänger :-). Ser det delvis som en säkerhetsfråga, vet man hur saker fungerar går det snabbare att felsöka och hitta alternativa lösningar om någonting krånglar.
  9. Hade båten i Skärhamn förra vintern och det funkade hur bra som helst. Körde med avfuktare av absorptionstyp och stängde all ventilation som fanns. Att använda avfuktare och eller torrbollar och samtidigt ha ventilerna öppna för ventilation är helt meningslöst. Vad man vill uppnå är maximalt torr luft och att då byta ut den mot ytterluft med mer fukt i är att motarbeta sig själv. kontrollerade luftfuktigheten med en öppen chipspåse och en toarulle :-) Så länge chipsen och pappret är krispigt har man lyckats hålla luftfuktigheten ordentligt låg. Skulle vara skönt med ordentlig övervakning av båten där man loggar och styr värme, luftfuktighet mm. men det ligger på framtiden. Eftersom vi ville använda båten hela vintern var allting kvar i båten dynor, mat kläder osv. var inga problem. dessutom var det jädrigt bekvämt att slippa dra med sig allting hem över vintern.
  10. Har frostvakt i motorrummet och på några andra ställen. Tanken var att få till en någorlunda snabb uppvärmning och gärna få båten ventilerad samtidigt. Framförallt när man kommer i hamn eller till båten. Lös värmefläkt fungerar men är bullrigt och fult. Gillar dessutom att mecka.
  11. Kanalvärmare var det magiska ordet. Supertack. Nu blev det nästan för mycket att välja bland.
  12. Skulle vilja komplettera den dieseldrivna luftvärmaren med en 'elpatron'. Tycker det borde gå ganska lätt att konstruera men aldrig sett någon. Alternativ 2 är kupefläktar men de väsnas så förfärligt. Har någon förslag. På liten tyst elfläkt.
  13. Skulle vilja komplettera den dieseldrivna luftvärmaren med en 'elpatron'. Tycker det borde gå ganska lätt att konstruera men aldrig sett någon. Alternativ 2 är kupefläktar men de väsnas så förfärligt. Har någon förslag. På liten tyst elfläkt.
  14. Jag hade båten hos http://www.baatsupporten.se/ för vinterförvaring. Pelle skötte sig exemplariskt. Hade visserligen masten på över vintern men är nästan säker på att han även kan fixa av och påmastning. Stämde av vilken tid båten skulle tas upp och lämnade den sedan vid deras servicebrygga, nästa gång jag tittade till den var den snyggt uppställd på hamnplanen. När båten var klar för sjösättning sa jag till och dagen efter kom ett sms som talade om att båten låg förtöjd vid deras brygga klar att hämta. kan varmt rekommendera honom.
  15. Funderade på hur det funkade att inte topphissa nu vet jag. Får leta efter en med någorlunda rätt höjd. Gissar att bredden är mer okritisk.
×
×
  • Skapa nytt...