Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024

mikaeledstrom85

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    44
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av mikaeledstrom85

  1. Det kan vara i princip vad som helst. Men förmodligen handlar det om någon förbrukare som skall ha tillgång till spänning även om batterifrånskiljaren är bruten, tex. minnet på radion eller kanske någon automatisk länspump. Men laddning från generator är det förhoppningsvis och troligtvis inte, fungerar dåligt med klena kablar vid större strömstyrkor. /B Brukar/kan generatorn ladda batteriet med den stora kabeln?
  2. Det förklarar saken Till pluspolen på båtbatteriet finns två kablar; en stor och en lite mindre. Vad används den mindre till, ladda batteriet med generatorn?
  3. Det kanske förklarar varför frugan hade svårt att få på de.. Har ni kabelskor med max 35 mm2 eller 50 mm2?
  4. Hej! Båtmekanikern sa att båtbatteriet satt med två negativa kabelskor. Så nu har vi köpt nya kabelskor i par; plus och minus. Men vad är egentligen skillnaden mellan de två? De ser identiska ut i mina ögon.
  5. Efter lite mer felsökning så har vi konstaterat kabelbrott på den blåa kabeln (dvs signalkabeln för uppåtgående).
  6. Vi har en Aquador 23 HT med Volvo Penta diesel KAD32 med DPE-drev. Vi har idag felsöka varfördet bara går att fälla ned drevet, inte få upp det. Inget händer om vi trycker på upp-knappen, inte en klickande ljud eller så. Drevet är helt nere nu, -6. Vi bytte plats på de två reläerna för att se om det var fel på någon av dessa. Till vår förvåning så fungerade båda ned, men inte upp. Då tog vi upp gasreglaget där knappen för powertrim finns. Det är inga problem att kortsluta ned-knappen med en skruvmejsel så att trimmet går ned. Men det går inte att kortsluta upp, åtminstone inte vid gasreglaget. Vad har ni för funderingar? Vad kan man mer göra? Min känsla är att den blå kabeln är trasig eller liknande.
  7. Hej! Vi har precis köpt en Buster L crosswave (360 kg, 5 meter lång, 2 meter bred) från 2005 för att ha att åka mellan vår brygga på fastlandet till vår ö i Stockholms skärgård. Det är ca 1 sjömil enkel väg. På fastlandet så har vi en ramp och parkeringsplatser för båten ca 20 meter bort från vattnet. Vi har inte tänkt att transportera båten på land från den här parkeringsplatsen. Vi har ingen trailer eller vagn. Vår tanke är att använda den så mycket som det bara går sen höst och tidig vår också. Om isen inte ligger så tänkte vi använda den på vintern också. Vad skulle ni ha för vagn/trailer för transport från vattnet upp till parkeringsplatsen? Kan man ha denna även som vinterförvaring? Vad gör man med motorn (Yamaha 40 hk 2-takt från 1992) när det är kallt ute? Kan man använda den på vintern också? Tar man upp båten så fort man åker hem på söndag kväll? Många frågor men vi är nybörjare. Biltema har en prisvärd trailer (http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Lasta-och-Dra/Slap/Bat/Battrailer-obromsad-2000033945/) men den är något för liten tror jag. Går det att använda eftersom vi inte kommer åka mer än 20 meter? Hur gör man när den saknar vinsch? Biltema har även vinschar för lite pengar: http://www.biltema.se/sv/Bat/Surrningsfaste/Vinsch/Vinschar-2000022764
  8. Säljaren åkte och kollade på motorn och helt rätt så var det en sprint som hade lossnat i motorn som reglerar gaspådraget. Han kommer åka och köpa en ny sprint och installera den.
  9. Låter bra, får ta o kolla detta samt ta med kameran ikväll
  10. Hej! Jag har precis köpt en begagnad Buster Large från 2005 med en Yamaha 2-taktare 50 hk från 1992. Enligt säljaren så ska motorn gå bra. Den startar väldigt snällt och det gick bra att köra hem båten. Därefter så har jag haft följande problem; när jag lägger i växel och gasar så händer inget. Den varvar inte, man hör ingen skillnad när man har full glas eller minimalt med gas. Den dör inte utan går jämnt. Hastigheten ändras inte från minimala 0.5 knop eller så. Samma sak gäller när man lägger i backen. Det är inga problem att lägga i växel. Vad kan det vara? jag har läst på Internet och det verkar desto vanligare att motorn dör när man lägger i växel och gasar om det är något galet. Kan det vara att gasreglaget har gått sönder? är det frånkopplat från växlingsreglaget? Jag är nybörjare när det gäller motorer men det känns som om motorn inte förstår/får mer bränsle/gas. Alla tips och förslag är välkomna!
  11. Kan jag inte använda befintligt kabelhöje/styrrör?
  12. men om jag redan har motorbrunnsfästet med styrrör (på den gamla kabeln), varför skulle jag inte använda det istället? för att det inte går att montera av eller är draglänk bättre än styrrör?
  13. Uppdatering: jag undrar istället om jag kan återanvända motorbrunnsfästet (runt hål på styrbord sida med plastkula för att hålla styrröret på plats) samt befintligt styrrör. Hur får man loss styrkabeln? Den sitter ju i styrröret. Finns en plastmutter längst ut och en mässingsfärgad mutter längre ned. Styrröret har gängor.
  14. Nu har installerat det men det fungerar fortfarande inte. Jag behöver ha något fäste där bak för kolven, dvs horisontellt med akterspegeln. Styrkabeln sitter alltså inte fast vid den punkten. Biltema har denna: http://www.biltema.se/sv/Bat/Ovrigt/Akterspegelfaste-2000033047/ Den gamla lösningen med en plastkula fungerar inte på den nya styrkabeln. Någon som har några förslag?
  15. Haha, väldigt roligt flödesdiagram :-) Jag har inte gjort något mer än att köpa styrkabeln och växeln. Tänkte göra ett försök på montering imorgon bitti!
  16. Hej! Nu har jag kontrollerat styrning och de-monterat bort styrkabeln/styrvajern. Det verkar inte vara några problem med själva växeln; när man vrider på ratten så åker vajern fram och tillbaka. Min fråga: vajern satt helt löst i andra ändan, dvs vid kolven som sitter fast i motorn, ska det vara så? Borde den inte sitta fast så att kolven trycker på motorn? Jag misstänker att det var fel då jag kunde dra ur vajern ur höljet hela vägen så nu har jag två delar. Jag har beställt ny växel (trots att den gamla fungerar, lika bra visst?) samt ny vajer på 2,44 m från Biltema. Är det svårt att installera? Är det någon som har gjort det?
  17. Tack för informationen, då vet jag vad jag ska kika efter. I mina öron så låter teleflexstyrning väldigt likt en vanlig vajerstyrning (som båten hade innan teleflex).
  18. Det är alternativ 1, dvs att ratten kan man göra "vad som helst med" men motorn rör sig inte alls. Jag tror att motorn rör sig när man svänger ratten allra allra längst till höger, men det är bara någon cm som rör sig då. Då kommer jag försöka kolla styrväxeln bakom ratten till helgen. Det är ett svart rör som wiren ligger i, så det är inte så där enkelt att se om den rör på sig.. Är det någon skillnad på teleflex och vanlig styrvajer (t ex den som ligger rostig och av på durken)?
  19. Hej! Vi har köpt en begagnad äldre Buster R med teleflexstyrning för ca 2 veckor sedan. Helt plötsligt när vi var ifrån båten 30 minuter eller så, så slutade styrningen helt och hållet att fungera. Den fungerade perfekt innan och inte alls efter. Det ligger en trasig vajer som är kopplad till ratten men den har inte använts senaste tiden. Hur kan jag felsöka teleflexstyrningen? Själva styrpinnen i röret har ganska mycket fett på, men inte supermycket. Kan det ha läckt in vatten in i röret? Ska jag ta loss där den sitter ihop med motorn och öppna upp där röret sitter fast i båten? Ber om ursäkt för dålig beskrivning. Tog inga bilder tyvärr. Mvh Mikael
  20. Tack för länken! Om jag tolkar bilderna rätt så är oljefiltret det som jag syftade på som svart filter. Bränslefiltret borde gå att nå, än dock lite trixigt, rakt nedan oljemätstickan.
  21. Hej! Vi ska byta olje- och bränslefilter på vår nya båt (Volvo Penna KAD32 med DP-E drev). Oljestickan är långt bak på motorn (så långt man kan komma innan bakre taket) och långt till babordssidan. Vi har inte sett oljefiltret eller bränslefiltret dock. Det ser ut att vara ett svart filter långt ned och fram på styrbordssida. Vi har köpt Volvo Pentas egna filter och de är vita med blå text. Vet ni var dessa är? Behöver man ta bort någon kåpa eller liknande? Jag har kikat i "gör det själv"-handboken och den stora manualen men tycker inte bilderna ger speciellt mycket. Mvh Mikael
  22. Locket verkar dyrare än vad jag skrev. Så det billigaste är att fixa gängorna och inklusive av- och påmontage så kommer det kosta under 2000 kr.
  23. Ja, precis, o-ringen ligger ovanpå och skyddar. Så för att sammanfatta så ni tycker ni alla att det är bättre att fixa gängan på befintligt lock än att betala säg 1500 kr för ett nytt lock?
×
×
  • Skapa nytt...