Jump to content
Monday 15 August 2022

douakh

Medlemmar
 • Content Count

  160
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by douakh

 1. Tack för svar, motorn går riktigt bra och kylningen verkar det inte vara problem med. Återstår som sagt att kolla oljan, kanske rentav ett oljebyte med rekommenderad viskositet. Läst i gammal tråd att det varit summern som varit kass.
 2. Hej, jag har köpt en begagnad utombordare 15HK Mercury från 2012. När jag startar motorn piper motorn ca 6 sek, därefter tystnar den. Kontrollampan slocknar också samtidigt. Jag har läst att det vid uppstart ska pipa ca 1 sekund. Piper de kontinuerligt står det att det kan bero på Engine overhet eller Low oil pressure. Inget vekar fel när jag kör båten och signalen återkommer inte heller. Kylstrålen är normal. Jag har inte kollat oljenivån men ska göra det i dag. Tänkte först bara kolla här på forumet om nån har erfarenhet av detta?
 3. Tack för bild och svar. Blir installation som på min bild då det blir enklast att komma åt.
 4. Är det en sådan här koppling du gjort bakom rattpumpen?
 5. Tusen tack för infon. Du har möjligtvis inte bild på kopplingarna?
 6. Hej, jag håller på att installera en Raymarine Autopilot. Min befintliga hydralstyrning är Ultraflex med 5/16 slangar. Jag fann ett kit på Sea Sea med slang och kopplingar. När jag inspektera slangen som är av nylon med måtten 3/8 är det en väsentlig skillnad på tjockleken på slangarna. Funkar det med tunnare slangar till autopiloten än vad jag har i dag till min styrning?
 7. Håller på att installera Autopilot så att det inte blir så slingriga sträckor samt att man orkar dra ner på farten och kan ägna sig åt annat än att ratta :)
 8. Någon som kan rekommendera nån Garim Autopilot till en båt med roder och vikt på ca 5 ton?
 9. Jag hittar infon om min cylinder: Volume cc: 116
 10. tack för svar, jag hitta ingen info på kolven gällande storlek, får se om jag hittar något i manualen.
 11. Hej allesammans, jag ska köpa en Autopilot men har svårt att räkna ut vilken storlek på hydralpump jag behöver i förhållande till styrcylindern. När jag läser om hydralpumpar går det all läsa tex: Passar till hydraulstyrningar med cylindervolym från 100 till 170 cm3. På min styrcylinder kan jag läsa att volymen är 25cc. Hur omvandlar jag det till att få reda på vilken pump som passar? Tack!
 12. douakh

  Ozonmaskin

  Hej allesammans på MG! Jag har läst härpå forumet att en del använt sig av ozonmaskin i båtarna för att bli av med odörer o dyl. Tidigare har jag för mig att jag läst att materialet runt elkablar kan ta skada genom att bli spröda. Stämmer det? Finns det risker att något i båten tar skada av att man kör en ozonmaskin? Tacksam för kunniga svar i ämnet.
 13. Vad jag förstår så har värmerören ingen inbyggd termostat utan bara ett överhettningsskydd. Värmeröret tycks ha bara ha läget av eller på. Jag har inga problem med att få permanent uppkopplad landström då hamnen tillhandahåller elmätare om medlemmar önskar ström under uppställningsperioden.
 14. kanske ett värmerör är en bra lösning att ha i motorrummet? https://www.seasea.se/värmerör-180w
 15. Det lutar åt en frostvakt just som en extra försäkring, har en dyr och fin maskin efter ett nytt båtköp detta året och i många hänseenden i livet brukar jag tillämpa hängslen och livrem så varför inte samma princip i detta fall
 16. Hej allesammans, någon som brukar ha värme i motorrummet under vinterförvaring? Båten är uppställd och vintrekonserverad men jag har fått för mig att en viss uppvärmning i motorrummet inte kan skada. Främst tänker jag på att hålla borta fukt så att inte kablar och kopplingar oxiderar men även att motorn kanske mår bäst av att det är ständiga plusgrader så att inte rostangrepp uppkommer lika lätt. Jag hade tänkt mig et oljefält element med termostat inställd på ca 6-8 grader. Någon som kan tycka det vore till fördel eller är det bara bortkastade pengar på elförbrukning? Tacksam för input.
 17. douakh

  Tips Autopilot

  Det är tusan vad autopiloterna är dyra. Har sett att rattpiloterna är något billigare men de tycks vara anpassade för segelbåtar men skulle det likväl inte kunna gå till motorbåt? Jag kan inte se varför det inte skulle kunna gå med denna typen https://www.hjertmans.se/produkter/elektronik-navigation/autopiloter/raymarine-autopiloter/raymarine-segelbatar/raymarine-rattpilot-ev-100
 18. douakh

  Tips Autopilot

  Jag planerar att installera autopilot i vår båt. Båten väger ca 4.5 tom och har hydralstyrning med roder. Någon som kan tipsa om en passande autopilot. Autopiloten behöver inte vara så pass avancerad att den kan följa rutt i GPS. Tack på förhand!
 19. Tack för all hjälp. Felet funnet! En dålig packning till sjövattenfilter. Märkte att när vi koppla på avgasslangen så blev det luft i slangen o sjövattenfiltret fylldes inte upp ordentligt. Nu kyls allt rätt o det funkar. Nu inväntar jag bara ny dämpare tills på måndag o sen kan vi lämna Strömstad.
 20. Jag kanske kan peka ut min plats på Björkö.Platsen har 5 meters bredd och långsides brygga. Jag är ändå inte där.
 21. Vad ska den normala temperaturen blinin man installera mätare dikt an som du föreslår?
 22. Tänkte att installera termometer för att i början ha koll på temperaturen sedan för det bli en lampa som varnar.
 23. Då ska det nog inte vara en alltför besvärlig sjö för en Forbina 9000.
 24. Du har en del besvärliga passager att passera på vägen. Jag brukar uppleva färden från Bohus Malmös till Gullholmen ganska besvärlig vid dåligt väder. Islandsberg utanför Grundsund kan var ordentligt stökig. Därefter är det Kråkesunds nånstans mellan Gullholmen och Mollösund som även den kan kan vara besvärlig. Sist men inte minst är det Sträckan mellan Marstrand och Björkö som kan vara tuff. Du har en rejäl båt som kommer kännas säker för färden men om du vill undvika en jobbig resa så hade jag om jag kunnat valt en dag med mindre vind.
 25. Har sett den. Ska definitivt ordna med det framgent.
×
×
 • Create New...