Gå till innehåll
söndag 28 april 2024
Sobril

Litorinahavet. Lite historia och något intressant kanske.

Rekommendera Poster

Litorinahavet 5 500 – 2 000 f.Kr.
Ancylussjön hade ingen förbindelse med världshaven och påverkades därför inte av havsytans höjning. Men allt eftersom klimatet blev varmare fortsatte de arktiska isarna att smälta och havsytan steg. Så småningom höjde sig havet så mycket att det trängde in över Öresundsomådet och saltvatten kom in i Östersjöbäckenet. Det nya saltvattenhav som bildades kallas Litorinahavet efter saltvattensnäckan Litorina litorea. I början var inte salthalten särskilt hög och detta övergångsstadium benämns Mastogloiahavet. Det dröjde flera hundra år innan salthalten nådde sitt maximum.

Limneahavet 2 000 f.Kr. – nutid
När Litorinahavet var som störst var förbindelserna med världshaven betydligt bredare och djupare än nu, salthalten var också högre. Emellertid avtog havsytans stigning men landhöjningen fortsatte. Detta ledde till att förbindelserna blev grundare och smalare och allt mindre saltvatten kom in i Östersjöbäckenet. En långsam minskning av salthalten blev följden. Detta övergångsstadium mellan Litorinahavet och den nuvarande Östersjön brukar kallas Limneahavet efter sötvattensnäckan
Limnea ovata.

http://www.smf.su.se/havet/fakta/historia.html  Östersjöns Historia.

Annars: Östersjön, även kallat Baltiska havet eller Baltiska sjön, är ett cirka 413 000 kvadratkilometer stort och upp till 459 meter djupt.

I Östersjön finns flera stora öar som Gotland, Öland, Bornholm, Dagö, Ösel, Åland och Rügen.

Större floder som mynnar i Östersjön: Neva, Wisùa, Oder, Daugava, Njemen, Dalälven, Torneälv, Kemi älv, Ule älv, Narva.

Överlever Östersjön?

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=796675  Nästan en sjättedel av Östersjön är död, en yta större än Danmark.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...