Jump to content
Thursday 06 October 2022

labbibia

Medlemmar
 • Content Count

  1,771
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

3 Neutral

About labbibia

 • Rank
  Amiral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. labbibia

  Norcem 21

  Någon som har erfarenheter av denna norska daycruiser? Positiva, negativa? Jag köpte den för ett par veckor sen. Har bara hunnit använda den ett par timmar ännu. 🙂
 2. Båtklubben jag är medlem i har köpt en båtbottentvätt. Av miljöskäl naturligtvis. Tanken är att ingen i klubben ska behöva bottenmåla i framtiden. Med allt vad det innebär av minskade utsläpp av de gifter och kemikalier som finns i färgen. Nu undrar jag om ni andra har några erfarenheter av båtbottentvättar. Är de driftssäkra? Olyckstillbud? Fungerar de tillfredsställande, dvs gör de jobbet någotsånär lika bra som en hyfsad bottenfärg? Själv är jag försiktigt positiv. Att bidra till en bättre miljö genom att slippa lägga uppåt 1000 kr / säsong på bottenfärg, och slippa arbetet med målningen är ju knappast något negativt. Klubben är belägen i Sthlms innerskärgård.
 3. Solceller, tänkte mig 2 x 25 w. Inbillar mig att det är lättare att lösa placeringen på båten då, än att ha en stor otymplig 50-watts dito. Bygga ny durk till sittbrunnen, av såna där "uteplattor" i trä som kostar 99 kr / kvm. (what a bargain! Eventuellt byta ut storsegelfallet, som börjar kärva om man drar det för långt ner mot däcket.
 4. Personligen använder jag en trådlös högtalare. Väldigt praktiskt. Ingen åverkan på båten, och blir det skitväder är det bara att lyfta in den i ruffen.
 5. labbibia

  Nästa säsong

  Ser verkligen fram mot nästa säsong. Har börjat känna att jag vet vad segling handlar om, och har numera hyfsat bra koll på funktionen för alla snören och wirar. Tänkte eventuellt försöka mig på en segling till Gotland nästa sommar. Den som seglar får se....
 6. En segelbåt har sänkts av att blixten slagit ner i masten. Det hände vid Saltsjöbaden utanför Sthlm i morse. Den låg förtöjd vid boj, man får anta att det var på svaj en bit utanför land? http://www.dn.se/nyheter/sverige/askovader-i-stockholm-blixt-sankte-bat/
 7. Har en sån där gammal grej liggande i båten. Vill du köpa den?
 8. Apropå gamla segel..... Premiärseglade förra helgen Maxi 77:an jag köpte i höstas. Eftersom det blåste rätt friskt i byarna (9-10 m/ s) valde jag att INTE använda den stora nya Genuan jag fick med på köpet. I stället använde jag en gammal fock som ursprungligen suttit på en Nord 80. Den fungerade alldeles utmärkt, vi loggade över 6 knop (GPS) vid flera tillfällen. Inte illa för ett gammalt "urblåst" segel som inte ens är avpassat för båtmodellen.
 9. Noterat vid sjösättningar..... Motorbåtars motorer vill inte starta. (åtgärd, kolla så att motorn tänder INNAN du sjösätter, gärna någon dag innan. På så vis finns det lite tid att åtgärda eventuellt enkelt fel) Segelbåtar: Läckor (oftast genomföringar) som gör att båten måste torrsättas igen. Dock, motorkrångel är betydligt vanligare än läckande segelbåtar......Enligt min egen subjektiva uppfattning.
 10. Ja, så skulle man ju naturligtvis ha gjort! Då vet jag till nästa gång. Den här gången hade jag redan skurit bort den gamla tampen. Löste problemet genom att ta ett stort gem, räta ut det, och spetsa tampen på den. På så sätt blev tampen som en stor piprensare och gick att böja i önskad form.....lite pillrigt, men det gick ganska lätt när man fick in snitsen! Tack alla för bra tips, problemet var inte olösligt.
 11. Hmmm....försöker skicka bild från mobilen men det verkar inte fungera det heller. Men jag tror på att använda en lite bjukare koppartråd, tack för tipsen! Återkommer med hur det gick.
 12. Ska se om jag kan få in en bild från mobilkameran. Annars är det ungefär så jag har försökt göra. Problemet är att man måste ha någonting böjbart, som ex najtråd för att kunna "leda den tillbaka ut på samma sida" så att säga. I brist på najtråd testade jag med ett stort gem, men det fastnade under "hjulet" och jag höll på att fördärva hela skotsläden.... :-P
 13. Den gamla tampen har verkligen gjort sitt och jag tänkte byta ut den Har en skotsläde av märket Levmar där skotlinan går in på ena sidann runt ett "hjul" och sen tillbaka ut på samma sida igen. Någon som har ett bra tips på hur man ska gå tillväga?
 14. Har kollat runt på några andra Maxibåtar idag. Ingen, ingen av de jag tittat på har denna lilla "vattenspoiler" (det måste vara dess funktion?) mellan akterspegeln och rodret. Kan nog sjösätta båten utan den misstänker jag. Men är det verkligen ingen som hört talas om en sån här mojäng? Inte bara en vanlig zinkanod? Nej, den är gjord i plast.
 15. För min del är det en tillfällig lösning. Klubben planerar att så småningom köpa in en båtbottentvätt, och när det händer är det färdigmålat för min del.
×
×
 • Create New...