Gå till innehåll
fredag 26 april 2024
jedh

Budget för jorden runt med familjen

Rekommendera Poster

Efter semesterseglingarna i Sverige har både jag och min fru börjat fundera på att segla jorden runt. Vad krävs det för budget för att kunna segla jorden runt för två vuxna och två barn? Både de löpande kostnaderna utan att leva på nudlar och kostnaderna för att utrusta en båt för långfärd. Det tar ju som sagt lite tid att planera och spara.

Det vore även intressant att få lite tipps på båtar. Tidigare hade vi en Express men när vi fick barn bytte vi upp oss till en Omega 34 så jag känner mig inte super sugen på en långkölad koster... Men det kanske är det som gäller.

Tack på förhand,

Jonas

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej!

Generellet brukar man säga att kostnaden för en ensamseglare är 7000:- i månaden. 10000:- för två. Här ska vara inräknat mat, hamnavgifter, underhåll av båten, drivmedel och i princip allt annat. Det går naturligtvis att göra billigare om man snålar. Sven Lundin gjorde det ju på 30 dollar i månaden, under slutet av 70-talet iofs, men ändå. Uppåt finns nog ingen gräns... 

Kostrarna är ju av tradition populära långfärdsbåtar. Tunga, trygga och långkölade men just därför dyra för sin storlek. De populära modellerna Allegro 33, OE32, Vagabond etc kostar i bra skick mellan 400 och 600 000 beroende på utrustningsnivå. Folk har seglat jorden runt i alla möjliga flytetyg. Tycker du att Omegan känns trygg och har förtroende för den, så varför inte behålla den? 

Kostnaden för att utrusta båten har inget tak och det är nog lätt att det springer i väg efterhands som man kommer på nya grejor man bara måste ha. Fundera på vilken säkerhetsutrustning ni absolut vill ha. Fundera på vilken annan utrustning ni absolut måste ha och försök hålla det på en ganska låg nivå. Det lär tydligen ha förekommit att folk seglade jorden runt redan innan mikrovågsugn och TV ;) Leta begagnad utrustning, men spara inte på säkerhetsutrustningen utan köp nytt.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi, två vuxna, räknar med en månadskostnad på 10-15000 SEK vilket då skall räcka till mat, bränsle, hamnavgifter, reservdelar mm mm. Dvs det mesta. Sedan måste man nog räkna med en reservplånbok på ca 100.000 SEK (beroende på båtstorlek naturligtvis) om något allvarligt skulle hända med båten, motorn eller seglen.

Utrustning till en långfärdsbåt kan bli hur mycket som helst. Mitt förslag är att, när ni väl har hittat båten ni skall segla iväg med, sätter er ner och gör två listor. En lista över prylar som man måste ha och en lista skulle väldigt gärna vilja ha Det gäller att vara sträng mot sig själv, det finns så många bra att ha prylar på marknaden.

När det gäller val av båt, tänk på att ni skall leva 4 personer dygnet runt i båten och framför allt i sittbrunnen. I varmare trakter använder man sittbrunnen mycket mer än här hemma, tack vare värmen.
Beroende på hur gamla barnen är så tar/kräver de större utrymme än man tror och det är bra att kunna gå undan och få vara själv, kunna stänga en dörr. För att inte tala om att kunna stå rak i båten, kanske inte i hela men i övervägande.

Det finns många reseberättelser ute på nätet och i bokform. En bok, som du kan låna på biblioteket, är På världsomsegling med Ariel IV av Eric Boye och Birgitta Boye-Freudentahl. De var ute i 3 år de var 2 vuxna och 3 barn. Vill du hitta reseberättelser på nätet hittar du många länkar på http://www.kitalita.se/links.htm 
När man besöker långseglares hemsidor finns oftast båten och dess utrustning väl beskriven. Titta, läs och begrunda och värdera.

När vi var i början av vår planering, så läste vi väldigt mycket om andras upplevelser och erfarenheter. Vi gick med Oceanseglarna (www.osk.org) och Jorden Runt Seglarna (jrsk.org) för att och kunna träffa och prata direkt med folk som varit ute. Dessa kontakter har givit väldigt mycket.

Lycka till! Ni har mycket trevligt framför er, både planering och själva resan.

/Ann-Sofie

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...