Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024
Scrat

Skriv på... Rädda TORSKEN!

Rekommendera Poster


Det är väl ganska troligt att en minskning av beståndet sker fläckvis?
Tycker det är märkligt att folk anser sig kunna bedöma hur det står till med torskbeståndet i Östersjön eller runt om hela våra kuster genom erfarenheter i sin lilla del av havet. Visst är egna erfarenheter bra, men man måste väl även inse att det inte är sol i hela Sverige bara för att den lyser på er lilla stuga???
Flera olika oberoende forskarrapporter har enstämmigt kommit fram till att torsken är utrotningshotad och att den kommer att försvinna om inte drastiska åtgärder sätts in. Politikerna har hittills helt negligerat detta eller gjort alldeles för litet enligt minsta gemensamma nämnarmetoden. Ett levande hav kräver nu verksamma åtgärder! Det är fakta. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser


 

Här är ett radioprogram man kan ladda ner som gick på radio för ett tag sedan. Där säger en man som blir interjuvad att de för ca 40 år sen (tror jag) hade hur mycket torsk som helst. Man kunde få upp torsk på en massa kilo med kastspö. Och när de kastade i spöt igen så nappade det med en gång. Det låter ju nästan osannolikt eftersom att det är svårt att få fisk med kastspö idag.

Det är väl samma sak med valarna på 1800-talet som det är med torsken idag. Då trodde man att valbeståndet skulle öka igen efter att man slutat att jaga dem. Men så blev det inte. Det finns ställen på jorden där torsken har förvunnit och inte kommit tillbaka.


 
Jag vet inte hur det fungerar med fiskekvoter men jag har för mig att om de får för mycket fisk så kastar de tillbaka fisk man hade kunnat äta upp tillbaka i havet fast den inte överlever där.

 

 

Senast ändrad av FireWolf | 07 mars 2008 | 16:01

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

att alla bara kan med att skylla på Svenskafiskarna,visst de fiskar men inte många kg, Det tar ungefär 6timmar att få upp deras ranson i dag. all skit vi på land släpper ut i vatten o på land bryr vi oss inte om. Och vi skall ju inte köpa fisk som kommer i från andra sidan världen,massa utsläpp,ryssarnas skrotbåtar som har dålig förbränning och sedan sänker sina fiskebåtar efter en 6mån tur. Givetvis så har de lossat fisken till en annan frysbåt. Så den fisk ni äter är ca 1år gammal innan den ligger i pannan att de släppt ut mer skit i luften o havet. För ca 15 år sedan så fick vi upp ca 20% med misskapt torsk och det var början..............Kan berätta mer om ni vill.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det var ett repotage i tidningen Skärgården i slutet på sommaren 07, som

handlade om en fiskargubbe på Möja som fick riktigt hyffsat med torsk nu.

 

Har också fått bekräftat av trolling folk att det finns torsk på djupet i havet,

utan för bla Grisslehamn

 

Alla skriker att torsken är slut, Men ingen av dom som skriker åker ut och provar.

Nej det är den lättlurade svensken alldeles för slö för.

 

Det finns ju faktiskt torsk, inte som i början på 80-talet än, men det är på väg

åt rätt håll.

 

Man ska INTE tro på ALLA dessa forskar raporter.

 

Jag ändrar inte uppfattning förräns en forskare tar av sej vita rocken och verkligen

provfiskar. dom behöver nog säkert lite friskluft hela bunten

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja som sagt ,det är synd om yrkesfiskaren som sakta,sakta stryps. Det hade varit ett trevligt yrke om inte man haft pappersfolk i röva!!!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo och DE jag menar med NI är de som frågar vart fisken kommer ifrån. Sverige = inte köpa. Utlandet = köpa

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Förhoppningsvis kommer vinterns många stormar att föra in tillräckligt mycket saltvatten i södra Östersjön, så att Torskreproduktionen får ett uppsving till glädje för både fritidsfiskare och yrkesfiskare.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är nog värt att ta alla forskarrapporter på allvar när det gäller torskbeståndet i de svenska vattnen.
Titta bara på vad som hände vid New Foundland där överfiske med bl.a jättetrålare idag utrotat hela torskbeståndet med följd att hela fiskenäringen dött ut.
Samma sak ser vi här uppe i Bottenviken där ett tiotal trållag varje höst finkammar vattnen efter löja. Förutom löja följer även andra fiskarter med och väldigt mycket småfisk. Denna skräpfisk kastas på tippen istället för att få växa till sig.
Det bästa för både fiskenäringen och fiskbeståndet vore nog att förbjuda trålningen och det industriella fisket som idag sker.  
 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...