Gå till innehåll
lördag 27 april 2024
  • 0

Fråga

Postad (redigerade)

Vår familj har börjat få båtlängtan och har inlett sökande efter såväl båtplats som motorbåt.

 

Vi söker efter en 5,5-7 meters daycruiser. Ganska tidigt i köpprocessen läser vi om båtstölder av utombordare och tänker därför att en inombordare skulle kännas tryggare (absolut, den har också sina nackdelar). Dessvärre verkar det dock som att båttillverkare har slutat göra båtar med inombordare i den storleksklassen som vi söker.

 

Väljer vi istället att gå tillbaka några år och köpa en gammal inombordare så är varningarna lika starka där - gamla motorer innebär hög risk.

 

Frågeställning:

- Finns det någon nytillverkning av daycruisers med inombordare i vår storleksklass (som även kan rekommenderas)?

- Vågar man köpa en gammal inombordare med risken att motorn behöver ersättas inom kort och därmed placera en på ekvivalenten av nypris på en ny båt?

- Gör vi en höna av en fjäder av inom- vs utombordare?

Redigerad av Aspirant

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

1 svar till denna fråga

Rekommendera Poster

  • 0

Välkommen till MG @Aspirant!

Det har varit en hel del diskussioner om inom/utombordare här här på MG genom åren. Sök så skall du finna!

Kort kan jag säga att inombordare ofta är större, tyngre och mer bränsletörstiga än utombordare. Tyngden gör dock att båten får att lugnare gångsätt genom vågorna men ”kostar”i utrymme och pengar.

Min syn är vidare att man köper båt för att kunna åka även när vädret har slagit om och blivit ”lite otrevligt”. Ofta tar man då DCn hem till hemmahamnen och då vill man att den ska ta en säkert hem.

Detta ska vägas mot de lite dyrare servicekostnaderna jfrt med en utombordare vilken ju också har betydligt högre försäkringspremier.

Jag vet inte om det finns nytillverkning av DCs med inombordare men en motor som är upp till 10-15 år gammal är nog ingen fara att köpa om den är välskött. Men kolla att det finns reservdelar. Inte alla motorer som det finns delar till längre.

En annan sak är att det är bra att ha ett välrenomerat varv i närheten som servar/repar det märke du väljer. Guld värt att lita på sin motor!

Lycka till!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...