Gå till innehåll
lördag 27 april 2024
Loobster93

Bränslemätare och analog till digital konverterare

Rekommendera Poster

Tjenare tjenare!

Är ny på forumet och har lite frågor som jag själv inte lyckas lösa på riktigt. 

Har en båt som jag lyckats koppla in en Garmin GFS10 på in i ett nybyggt NMEA2000 nätverk, den mäter bränsleflöde som jag får upp på mitt Lowrance elite-9 ti2.

Så tänkte jag att man ville ha bränslemätningen rätt in i skärmen med för att kunna beräkna bränsleåtgång och så.

Letade efter något som kunde göra om en gammal flottör som jag antar skickar analog signal, till en digital signal.

Skaffade en Wema asc-4 som skulle kunna göra precis detta och tänkte att man kopplade den på tankgivarens plus och minussidan, på plotterskärmen kommer bränslegivaren upp men den visar bara --- och inget mer, när Weman  var ansluten och jag stängde av strömmen till tankmätaren, (den är kopplad på en knapp istället för tändningen) så gick nålen upp till max.

Blev självklart lite besviken när det inte fungerade som jag tänkt mig och kopplade ut weman, Är dock inte helt säker på hur man bör ansluta den, jag har ju en bränslemätare som blir ström-matad redan, vet inte om det är det som är problemet eller om jag får ta bort den analoga mätaren bara.

 

Har någon någon lösning på mitt problem?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Förstår inte riktigt om det är bränsleNIVÅN du vill se på instrumentet/skärmen, du talar ju först om bränsleFLÖDE (vilket ju är ett momentant värde, l/h, som motorn levererar ut på N2k-bussen).

 

Om det är bränsleNIVÅN du vill se, alltså istället för att presenteras på analoga instrument, så är det i princip rätt lösning. Men om jag läser rätt mellan raderna så har du kvar den vanliga tankmätaren och kopplat in N2k-omvandlaren på givaren som fortfarande  är ansluten till det analoga instrumentet.

 

Det går inte. Omvandlaren är avsedd att kopplas till en givare som bara är kopplad till just omvandlaren och inget annat. Detsamma gäller din analoga tankmätare - en givare till en mätare.

 

Sedan skulle jag undvika Wema. Det finns i princip bara som varumärke (från Frigus) numera, och produkterna och all utveckling verkar istället vara övertagna av KUS. Vet inte hur mycket samarbete där är längre, men jag köpte förra året en septitankgivare från Wema med färdig N2k. Den skulle dock visa sig rapportera som en bränslegivare och interfererade därför med en av dieseltankgivarna. Fick efter viss diskussion med Frigus (som inte konstaterade något fel) en ersättare. Detta andra Wema-eemplar hittades dock aldrig på nätet, och den åkte i soporna.

Köpte sedan KUS motsvarighet till din asc-4 (NKC42) och en vanlig analog tankgivare. Fungerade direkt, dessutom går det ju att konfigurera tre andra kanaler till massor av saker på KUS. Kanske går på din Wema också, men jag har fått känslan av att uppdatering/buggrättning av det som bär varumärket "Wema" inte sker först, direkt.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är inte heller helt säker på vad du vill. Men GFS10 kan kopplas till en analog bränslemätare och då får du upp det i plottern. Borde väl lösa problemet?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo, förstår att det lät lite snurrigt.

 

Jag vill gärna se bränslenivån i skärmen, men gärna ha kvar min analoga mätare med, det kanske inte går och det är väl egentligen inte hela världen. 

 

Om man kan få GFS10:n att visa bränslenivån istället för Weman så hade det varit nice, men jag förstod mig inte på riktigt vilka kablar jag ska koppla in i bränslegivaren för att få den att dyka upp som bränslegivare på mitt Lowrance.

Det blir inga kompabilitetsproblem mellan givaren som då är från Garmin och min Lowrance enhet?

 

Tack för bra svar båda två.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...