Jump to content
Tuesday 28 May 2024

valbiten

Medlemmar
 • Content Count

  22
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

6 Neutral

About valbiten

 • Rank
  Kadett

Contact Methods

 • Website
  https://grinde-19.se/

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Bochspruta som en vanlig grön "hemma-spruta" ? Hur klarar plasten sig och hur gör du rent?
 2. Varför krångla med våg och räkna med densitet när det är volym som anges? Snacka om att gå över ån efter vatten! Använd blandningsbägare, de finns färdiggraderade från 1:1 upp till 1:10. Dessa t.ex.
 3. Intressant! Har du sprutat eller rollat? Hur blir resultatet jämfört med Perfection ? Har du några bilder? Jag föreställer mig att en stålbåt är lite mer förlåtande när det gäller ytfinish än ett glasfiberskrov, som direkt avslöjar gräng /gardiner.
 4. Jag föredrar epoxi under vatten eller vid högre krav på hållfasthet. Jag skulle avråda att montera en stödlagerbock med sika. Även om epoxin skulle fästa på det som finns kvar, har du en fog som är flexibel, vilket betyder att den kommer att röra på sig och med tiden kanske läcka igen. Med en stumt monterad bock, d.v.s. fastplastad med glasfiber får man inte samma problem. Så här gjorde jag. Slipade bock och skrov helt rent vid kontaktytorna. Plastade fast bocken, först med förtjockad epoxi för att fixera. Sedan förstärktes det hela med epoxi & glasfiber. Målade med 2k epoxi-primer för att få bra fäste Målade med bottenfärg. Text och bild om vårt arbete finns här.
 5. Jag känner inte till Interhane 990. Hur är den i jämförelse med Perfection.
 6. Kolla med Grimmereds Verkstads AB i Högsbo, Göteborg. tel: +46 (0)31 45 50 65
 7. Har bara hört talas om dit epoxi. Kan föreställa mig att det är svårt att få till blandningen mellan polyester och härdare som vanligtvis är 100:2, jämfört med epoxi som ofta ligger i trakterna av 1:2.
 8. Kan vara intresserad men undrar Vilken vit? Ålder / prod. datum för färgen? Perfection eller Perfection Pro? Blandningsförhållande 2.67:1 eller 2:1?
 9. Biltemas klarlack verkar vara undantaget, av någon anledning. Såväl väl Biltemas 2k-PU-färg som Internationals Perfection finns inte längre att köpa. Hittar inte heller någon från Hempel. Det som återstår är Epifanes och De IJssel men det kanske bara är en tidsfråga in även de ryker.
 10. Ja, jag tror också det skall gå ganska lätt att dämpa bort en hel del. Videon är dessutom med den gamla riggen i aluminium, vilken jag tänker mig "sjunger" lite mer än den nya i glasfiber. Oceanvolt har en servostyrd flöjlande (ej folding) propeller i sitt S-drev, som kostar skjortan.
 11. För att beräkna kabelarea behöver behöver du ta reda motorns spänning och strömuttag.
 12. Kul att du uppskattar det! Tack. Ja, jag tror också att 5 kW räcker, det är ju trots bara en hjälpmotor Mina beräkningar på återladdning är än så länge teoretiska men grundar sig på vad jag fick ut förra sommaren utan växel. Jag har dock hört från andra med liknande storlek på båt, motor och växel att det ligger ungefär i den häraden. Ja det där med ljudet är ju en ganska viktig del... Nu med kuggremmen blir där ett till ljud så att säga, av själva remmen. Jag hoppas dock att ljudet från själva motorn, skall märkas lite lägre i och med att motorn nu inte sitter direkt på axeln. Men jag ser denna sommaren som ett en utvärdering av just det. På något vis kokar det väl ner till hur många gratis watt-timmar tystnaden är värd så att säga. Skulle det visa sig att det låter för mycket, så får det bli en folding istället.
 13. Ett 50-tal blogginlägg och några tusen timmar senare tuffar arbetet alltjämt på. Senaste nytt och mycket annat finns här : https://grinde-19.se/. Mycket nöje!
 14. 4:e oktober hos Viking Yachting i Göteborg https://grinde-19.se/blog/foredrag-om-elkonvertering
 15. Kolla gwl. De skickar till Sverige snabbt och smidigt. https://shop.gwl.eu/LiFePO4-batteries-12V/ThunderSky-WINSTON-Lithium-Battery-12V-90Ah-TSWB-LP12V90Ah.html
×
×
 • Create New...